Kenelle menee kirjallisuuden Finlandia-palkinto?
Kulttuuri
Kenelle menee kirjallisuuden Finlandia-palkinto?
Finlandia-ehdokkaat 2013 julkistettiin tänään. Ehdokasjoukko on huikeatasoisesta kirjallisuusvuodesta poimittu tasapainoinen kattaus. Toimittaja Raila Kinnunen arvioi, millaisin perustein Asko Sarkola tekee päätöksensä voittajasta.
12.11.2013
 |
Apu

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon esiraadin puheenjohtaja Raisa Rauhamaa sanoo, että raati ei täyttänyt kiintiöitä, vaan valitsi vapaasti ja yksimielisesti mielestään parhaat ehdokkaat – ja että heillä oli mistä valita.

Niin oli. Tämänvuotinen kotimaisen kirjallisuuden sato ja taso on huikea, melkein uuvuttava!

Rauhamaan, Juhani Lindholmin ja Nina Paavolaisen muodostaman raadin noukkimaan puoleen tusinaan kuuluvat: JP Koskinen: Ystäväni Rasputin (WSOY), Leena Krohn: Hotel Sapiens (Teos), Riika Pelo: Jokapäiväinen elämämme (Teos), Hannu Raittila: Terminaali (Siltala), Asko Sahlberg: Herodes (WSOY) ja Kjell Westö: Kangastus 38 (Otava).

Jotain uutta – Pelo ja Koskinen – jotain vanhaa – joukossa on kolme entistä voittajaa Krohn, Raittila ja Westö sekä kahdesti ehdolla ollut Sahlberg. Lainattua ei lainkaan, kaikki kirjailijat ovat väkevästi omaperäisiä ja omaäänisiä. Sinistä on paljon: haikeaa Krohnia, venäläismaisemissa liikkuvaa Peloa ja Koskista, eikä lopputrioakaan kovin valoisaksi tai kepeäksi voine sanoa.

Jokunen on joukosta poissa: Kari Hotakainen ja Luonnon laki sekä ikiehdokas Jari Tervo Esikoisineen.

Varmimmin ennakkoveikkauksissa pyörivät nyt loppusuoralle edenneistä Westö ja Sahlberg. Westön Kangastus 38 on kolmasti ehdokkaaksi yltäneen 52-vuotiaan kirjailijan parasta, viimeistellyintä, kypsintä ja ajatelluinta antia. Sahlbergin, 49, Herodes-tiiliskivi on kuin tämän ajan Waltaria, valtava eeppinen teos, niin nautinnollista kieltä, että lukija etenee hitaasti, ei halua haaskata.

Ehdokkaista nuorimmat ovat 1972 syntynyt Pelo ja 44-vuotias JP Koskinen, kummatkin muuten ulkoisesti kirjailijatyyppiä. Koskinen on moniottelija, hän on kirjoittanut novelleja, historiallisia romaaneja, kuten Rasputinkin on, lastenkirjoja.

Kirkkaan tekstin sankari Leena Krohn on joukon kokenein: 31 kirjaa, 66 vuotta ikää.

Toissa vuonna kaikki ehdokkaat olivat naisia, viime vuonna mukaan mahtui kaksi miestä, ja Ulla-Lena Lundbergin Is/Jää voitti. Tänä vuonna miehiä on tuplasti enemmän kuin viimeksi.

Diktaattori Asko Sarkola julistaa päätöksensä ja verottoman 30 000 euron voittajan 3. joulukuuta. Nyt jaetaan 30. Finlandia-palkinto, kuudesti sen on voittanut suomenruotsalainen kirjailija.

Tämä ei ainakaan kerro toisen kotimaisen yliedustuksesta, niin paljon ja huippuhyvää kirjallisuutta syntyy viiden prosentin vähemmistön keskuudessa. Vaikea silti arvioida, millaisia paineita kaksikielisen teatterimies Sarkolan olkapäille kertyy.

Selvää on, että eniten tässä voittavat joka tapauksessa kirjojen rakastajat: taas on ehdolla runsaat 2 500 sivua upeaa ajatuksia, mieltä, kieltä ja sielua ruokkivaa luettavaa.

Teksti Raila Kinnunen

Kuva Suomen Kustannusyhdistys

Kommentoi »