Kelivaroitus: Oikeat kengät jalkaan!
Terveys ja hyvinvointi
Kelivaroitus: Oikeat kengät jalkaan!
Liukas pinta jalan alla, ja kaadut päistikkaa katuun. Liukastujan vauhdista ja kaatumisen tavasta riippuu, sattuiko pahasti ja millainen vamma tuli.
Julkaistu 10.12.2015
Apu

– Mitä suurempi polveen tai nilkkaan kohdistuva voima kaatumishetkellä on, sitä isompi vamma liukastumisesta syntyy, ortopedi Martti Lakovaara sanoo.

Ikääntyessä ihmisen koordinaatiokyky huononee ja liukastumisriski kasvaa etenkin epävakaalla alustalla liikuttaessa. Myös luonnolliset suojarefleksit muuttuvat iän myötä.  

– Nuoret kompastuvat tai liukastuvat usein eteenpäin tai kyljelleen, jolloin nilkka nyrjähtää tai murtuu. Myös olkapäävammat ovat nuorilla tyypillisiä. Ikääntyneillä taas on tapana pyllähtää taaksepäin ja ottaa kädellä vastaan. Tällöin riski ranteen, värttinäluun tai lonkan murtumiseen kasvaa.

Ulkoilijan paras turva on oikeat jalkineet: kumipohjaiset kengät tai nastalenkkarit ovat liukkailla keleillä varma valinta. Myös koordinaatiokykyä voi harjoitella tasapainolaudalla tai luistellen ja hiihtäen.  

Ensiavuksi nyrjähtäneelle nilkalle tai ranteelle riittää kolmen K:n kotihoito: kylmä, kohoasento ja kompressio. Jos nilkka kuitenkin kipeytyy ja turpoaa voimakkaasti eikä jalalle voi varata painoaan, on parasta käydä lääkärissä.

Rannevammassa kipu, ranteen ulkonäön muuttuminen ja turvotus ovat merkkejä lääkärissä käynnin tarpeellisuudesta. Lonkkamurtuma puolestaan tekee kävelyn mahdottomaksi, ja avun tarve on välitön.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »