Keliakia voi iskeä ikääntyvään
Terveys ja hyvinvointi
Keliakia voi iskeä ikääntyvään
Ikä ei suojaa keliakialta, vaan sitä esiintyy enemmän ikääntyvillä kuin nuorilla aikuisilla. Siksi aktiivista seulontaa suositellaan yli 50-vuotiaiden riskiryhmille.
Julkaistu 5.3.2015
Apu

Erikoislääkäri Anitta Vilppula päätyi seulontasuositukseen väitöstutkimuksensa perusteella. Riskiryhmään kuuluvilla on usein taustalla ensimmäisen asteen sukulaisen keliakia, autoimmuunisairaus, osteopenia, osteoporoosi tai näihin liittyvä vähäenerginen murtuma. He kärsivät myös anemiasta, vitamiinipuutteista tai lievistä vatsaoireista.  

Vilppulan mukaan yksi negatiivinen diagnoosi elämän aikana ei riitä. Keliakia kannattaa tarkastaa uudelleen, jos oireita ilmenee.

Vilppulan käytössä oli liki 3 000 iältään 52–74-vuotiaan henkilön IkiHyvä Päijät-Häme -aineisto. Hankkeessa edistettiin ikääntyvän väestön terveyttä Päijät-Hämeen alueella vuosina 2002–2012.   

Tutkitussa ryhmässä kolmasosalla potilaista oli keliakiaan liittyviä tyypillisiä oireita, kolmasosalla vähäisiä vatsaoireita ja kolmasosa oli oireettomia. Keliakia löytyi yli parilta prosentilta seulotuista. Kolmen vuoden seurannan aikana sen esiintyvyys nousi hieman.

Gluteeniton dieetti korjasi piilevän raudanpuutteen ja nosti merkittävästi vitamiinien B12 ja D25 sekä foolihapon arvoja ja luuntiheyttä.  Myös vatsaoireet helpottuivat. Keliakia on viljatuotteiden sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Shutterstock

Kommentoi »