Käytettyjen autojen kauppa käy kuumana – Sähköautojen sijaan kuluttajat haluavat nyt pieniä bensa-autoja ja dieseleitä – Hinta on vain yksi syy
Autokauppa
Käytettyjen autojen kauppa käy kuumana – Sähköautojen sijaan kuluttajat haluavat nyt pieniä bensa-autoja ja dieseleitä – Hinta on vain yksi syy
Uudenkarheita sähköautoja olisi tarjolla vaikka kuinka, mutta kuluttajat haluavat juuri nyt pieniä bensa-autoja ja dieseleitä. Autokaupoilla hinta näyttäisi jälleen olevan se paras konsultti.
Julkaistu 8.9.2023
Tuulilasi

Suomen maajohtaja Jani Koivu Kamuxilta, käytettyjen puolella markkinanäkymä taitaa tällä hetkellä olla aika tavalla parempi kuin uusmyynnissä?

– Trendi on ollut tammikuusta lähtien nousujohteinen. Heinäkuussa käytettyjen myynti oli noussut 9,6 % viime vuoteen verrattuna. Yksi syy nousuun on sekin, että vuosi sitten samaan aikaan myynti laski edellisvuodesta, joten myynnin normalisoituminen näyttäytyy nyt kasvuna.

Onko kyse ennen kaikkea yleisestä taloustilanteesta? Eli kuluttajilla ei ole varaa hankkia uutta autoa.

– Tähän on varmasti monia syitä. Ihmisten tarve autolle ja autoilulle ei ole missään nimessä vähentynyt, vaikka taloustilanne ja korot nyt ovat mitä ovat. Näkisin, että moni hakee ehkä hiukan edullisempaa vaihtoehtoa.

Lieneekö kyse näköharhasta, mutta käytettyjä sähköautoja näyttäisi olevan kaupan todella paljon. Onko näin?

– Kyllä niitä on nyt melko paljon tarjolla. Taannoisella sähkön hinnannousulla ja energiakriisillä on tässä varmasti vaikutuksensa. Uusista autoistahan suurin osa on jo ladattavia, toki se heijastelee myös siihen, millaisia autoja tulee myyntiin käytettynä.

Käyvätkö käytetyt sähköautot hyvin kaupaksi?

– Käytettyjen autojen myynnistä noin puolet on dieseleitä ja 35 % bensiiniautoja. Eli ladattavien vaihtoautojen myynti on vielä melko maltillista verrattuna suoraan tehtaalta uutena tilattaviin autoihin.

Kun kaupan on nyt aika paljon 2–3 vuotta vanhoja sähköautoja, niin ovatko ne kuluttajan silmään kuitenkin edelleen hiukan liian kalliita?

– Se voi olla niin. Kyllä sähköauto on käytettynäkin edelleen aika kallis hankinta. Toki hinnat ovat jo tulleet melko paljon alaspäin.

Maalaisjärjellä ajatellen voisi kuvitella, että käytettyjen sähköautojen kysyntä kasvaisi 2–3 vuoden kuluttua, kun tarjolle tulee kalustoa, joissa on kuitenkin jo kohtuullisen hyvä toimintamatka.

– Kyse on varmasti osittain latausinfrasta, Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Tärkeää ihmisille on myös toimintamatka, etenkin talvella. Esimerkiksi Norjassa sähköautomarkkina räjähti, kun valtion tuet olivat kovat ja infra kunnossa. Kyllä meillä Suomessa on vielä siihen matkaa. Uskon, että käytettyjen täyssähköautojen myynti lisääntyy kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta. Kun monikin valmistaja on nyt tekemässä yhä edullisempia täyssähköautoja, niin kyllä se aikanaan sitten näkyy myös vaihtoautomarkkinassa.

1 kommentti