Audi A4 – Tyylikäs, laadukas ja pihi farkku kovaan ajoon
Käytetyn koeajo
Audi A4 – Tyylikäs, laadukas ja pihi farkku kovaan ajoon
Vähän ajettu Audi A4 Avant dieselinä. Miltä maistui?
Julkaistu 7.1.2023
Tuulilasi

Kiikarissa oli saksalainen laatuauto kohtuuhintaan: Audi, Bemari tai sitten Mersu. Katselimme 3-sarjan Bemuja ja C-Mersuja, mutta päädyimme lopulta Audi A4 Avantiin, joka löytyi LänsiAuton valikoimista. Tämän Audin puolesta puhui erityisesti ajettujen kilometrien ja hinnan välinen suhde. Auton mittarissa oli 127 000 kilometriä ja sen hintalapussa luki 16 500 euroa.

Näillä kangasverhoilluilla sporttipenkeillä kelpaa istua.
Takaistuin saisi olla perhekäyttöä ajatellen hiukan tilavampi.

Vuosimallin 2014 Audi oli ensivilkaisulla erinomaisessa kunnossa. Kun syynäsimme autoa vähän tarkemmin, huomasimme, että konepellissä oli muutama vähän isompi kiveniskemä. Voi olla, että niiden siistiminen vaatisi koko konepellin maalauksen, mutta tämä kannattaisi ehdottomasti tehdä, sillä muuten auton hillityn vaaleanruskea maalipinta on erinomaisessa kunnossa.

Kurkistus Audin sisään tuotti iloisen yllätyksen: penkeissä oli kangasverhoilu – ei se monien himoitsema nahkaverhoilu. Autojen myynti-ilmoituksissa luetellaan niitä asioita, joista potentiaalisten ostajien kuvitellaan pitävän. Jos autossa on nahkaverhoilu, imoituksessa lukee usein huvittavasti ”Nahat”. Voi olla, että nahkaverhoilu on jotenkin hieno juttu, mutta nahan päällä on huomattavasti ikävämpi istua kuin kunnollisen kankaan. Kesällä nahka hiostaa ja talvella takamus on huurteessa ennen kuin istuinlämmitin on tehnyt työnsä. Takapenkillä istuinlämmittimiä on vain todella harvoissa autoissa, joten siellä saavat kankut palella kunnolla.

Paitsi että penkit olivat kangasverhoillut, ne olivat myös sporttimallia. Tuhdit tuolit tarjoavat hyvän tuen joka suuntaan. Audien tapaan kuljettajan istuimen säätövarat ovat reilut, joten pitkäkään kuljettaja ei joudu istumaan linkkuveitsimäisessä asennossa.

Kojelauta on näyttävä ja ohjaamossa kaikki paikallaan. Paksukehäistä nahkarattia on mukava pidellä.
Tavaratila on käytännöllisen kulmikas ja huolella verhoiltu.

A4:n keulalla nakuttaa kaksilitrainen TDI. Joillekin meistä diesel on punainen vaate, mutta tietynlaiseen käyttöön tällainen moottori on edelleen aivan ylivoimainen. Jos säännöllinen työmatka on vaikkapa 100 km päivässä, dieselin pihiys saa hymyn huulelle. 4,9 litran normikulutuslukema on tietysti vähän optimistinen, mutta kyllä tällä Audilla pääsee helposti viitosella alkaviin lukemiin, jos ei kaahaa moottoritiellä jatkuvasti 130 km/h taulussa.

Tällä hetkellä dieselin ja bensiinin litrahinta on samalla tasolla. Vain todella harvalla bensiiniautolla, joka omaa Audin suorituskyvyn, on mahdollista päästä yhtä pieniin kulutuslukemiin. Uusien autojen puolella hybriditekniikkaa hyödyntäviä säästöpossuja on kyllä tarjolla, mutta niistä pitää sitten jo maksaa yli 30 000 euroa. Raha ratkaisee jälleen kerran, vai mitä?

Kaksilitrainen TDI on luonteeltaan joustava. Se nakuttaa menemään pienillä kierroksilla, mutta tarvittaessa potkua löytyy myös tiukkoihin ohituksiin.

Audi A4 vm. 2014 Avant Business 2.0 TDI Multitronic

 • Moottori Rivi-4, diesel, turbo
 • Iskutilavuus 1 968 cm3
 • Teho 110 kW (150 hv)
 • Voimansiirto Etuveto, automaattivaihteisto
 • 0−100 km/h 9,5 s
 • Huippunopeus 200 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 4,9 l/100 km
 • CO2-päästöt 129 g/km
 • Mitat Pituus 4 825 mm, leveys 1 826 mm, korkeus 1 463 mm
 • Omamassa 1 650 kg
 • Hinta elokuussa 2022 16 500 € LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Tässäpä oiva kulkupeli sellaiselle henkilölle, joka ajaa paljon pitkiä matkoja. Jos kyydissä on vain kaksi henkeä, tavaratilaa on mukavan paljon.

Audi A4 vm. 2014 Avant Business 2.0 TDI Multitronic

Piëchin kyydissä

Nykyään Audi luetaan kuuluvaksi samaan saksalaisten laatumerkkien sarjaan kuin BMW ja Mercedes-Benz. 1970-luvun alussa Audin maine ei ollut vielä edellä mainittujen kilpailevien merkkien tasolla. Tilanne alkoi muuttua vähitellen, ja kehitykseen oli keskeisesti vaikuttamassa henkilö nimeltä Ferdinand Piëch. Autoteollisuuden piirissä gurun maineeseen sittemmin noussut Piëch syntyi Itävallan Wienissä vuonna 1937. Piëch oli kuulua sukua, sillä hänen isoisänsä oli muuan Ferdinand Porsche – alkuperäisen Kuplan suunnittelija ja Porsche-tehtaan perustaja.

Piëch opiskeli insinööriksi Sveitsissä, ja kirjoitti opinnäytetyönsä vuonna 1962 F1-auton moottorin kehitystyöstä. Seuraavan vuonna hän siirtyi Porschen palvelukseen. Piëchin johdolla kehitettiin monia kuuluisia malleja, kuten Porsce 917-kilpa-auto, jolla Porsche nappasi ensimmäisen Le Mans -voittonsa vuonna 1970.

Vuonna 1972 Piëch siirtyi Audille, jossa hänestä tuli tuotekehityksestä vastannut johtaja. Hänen ohjauksessaan kehitettiin uuden polven Audit: 80 ja 100. Vuonna 1980 esitelty ensimmäinen quattro räjäytti sitten pankin, Audin – ja Piëchin – maine alkoi kasvaa kohisten.

Kommentoi »