Käytä lääkkeitä oikein
Terveys ja hyvinvointi
Käytä lääkkeitä oikein
Suurimman hyödyn lääkkeistä saa, kun niitä käyttää ohjeen mukaan. Jos otat liian vähän, teho on heikko ja jos otat liikaa, sivuvaikutusriski kasvaa.
1Kommenttia
Julkaistu 26.2.2015
Apu

Lääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö koostuu monista eri seikoista. On tärkeää, että tiedämme, sopiiko lääke meille, kuinka paljon ja millä tavoin sitä pitää ottaa ja kuinka kauan lääkettä käytetään. Jos kyse on reseptilääkkeestä, meidän pitäisi myös ymmärtää, minkä takia lääkäri on määrännyt meille kyseistä lääkettä.

– Jos tämä jää epäselväksi, asia kannattaa tarkistaa lääkäriltä tai apteekista. Kehotan myös kuuntelemaan lääkärin ja farmaseutin antamia annostusohjeita tarkkaavaisesti. Toki lääkepakkauksestakin löytyy ohje, mutta se on yleisluontoinen. Henkilökohtainen ohje voi poiketa siitä, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläinen Ympyrätalosta.

Reseptilääkkeiden käyttöön liittyy usein arkuutta, jopa pelkoakin.

– Eniten ihmisiä pelottaa se, miten naapurille kävi kyseistä lääkettä syödessä tai mitä lääkkeestä kirjoitetaan lehdissä. Tästä voi olla paljonkin haittaa. Esimerkiksi kolesterolilääkekohun seurauksena sairastuneisuus sydänsairauksiin lisääntyi, koska ihmiset lopettivat kohun säikähdyttäminä lääkkeen käytön.

Pelkoa synnyttää myös pakkausseloste, jossa luetellaan mahdolliset haittavaikutukset. Litania on usein varsin pitkä.

– Ikävä kyllä sellaista hoitoa, joka tehoaisi, mutta ei tee koskaan haittaa, ei ole olemassa. Haittavaikutuslistan pituus kertoo kuitenkin siitä, miten hyvin lääkettä on tutkittu. Kaikki haitat, joita on ilmaantunut lääkettä kokeiltaessa, kirjataan ylös, oli haitalla todellista tekemistä lääkkeen kanssa tai ei. Mitä pitempi lista on, sitä tarkempi on tehty tutkimus.

Eniten haittoja pelätään sellaisten lääkkeiden kohdalla, jotka eivät lievitä oireita, koska näkyviä oireita ei ole. Esimerkiksi kohonnut verenpaine tai kolesteroli ei välttämättä oirehdi millään tavalla, mutta vaatii siitä huolimatta jatkuvaa lääkehoitoa.

– Tämän takia potilaan sitouttaminen lääkkeen käyttöön on haastavaa. Avainasiaksi nousee se, että hän ymmärtää, miksi hän tarvitsee lääkettä. Jos hän saa lääkkeestä silmin nähtävää hyötyä – lääke esimerkiksi lievittää kipua – hän suhtautuu myönteisemmin pitkäänkin hoitoon ja on valmis jopa kärsimään vähäisiä haittoja.

Myös itsehoitolääkkeillä on haittavaikutuksia. Ne eivät ole sen vaarattomampia tai vähemmän tehokkaita kuin reseptilääkkeet, vaikka näin usein kuvitellaan.

– Hyvinkin turvallisena pidetty lääke voi olla jopa hengenvaarallinen, jos ei noudata annostusohjeita. Esimerkiksi yksi liian suuri kerta-annos parasetamolia voi aiheuttaa maksavaurion.

Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain tilapäisten oireiden hoitoon ja satunnaiseen käyttöön. Tyypillisesti niitä käytetään flunssan sekä erilaisten kiputilojen hoitoon.

– Ensisijainen kipulääke on parasetamoli. Se on oikein annosteltuna lähes kaikille turvallinen. Tulehduskipulääkettä tarvitaan, jos kivun lisäksi on tulehdusoireita, erikoislääkäri Rosenvall muistuttaa.

Tulehduskipulääkkeisiin liittyy mahan tai suoliston verenvuodon vaara, mutta ohjeen mukaan otettuina kerta-annoksina tulehduskipulääkkeet eivät ole vaarallisia.

Entäpä jos ottaa yhtäaikaisesti parasetamolia ja tulehduskipulääkettä? Onko tästä hyötyä vai haittaa?

– Parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen yhtäaikaisesta ottamisesta ei ole erityistä lisähyötyä, mutta haittariski tulee molemmista. Tämän takia en suosittele niiden yhdistelmää.

Myöskään aspiriinia ei enää suositella kipulääkkeeksi, vaikka se toimii aikuisilla tehokkaasti. Siihen liittyy kuitenkin kaksinkertainen suolistoverenvuodon riski tulehduskipulääkkeisiin verrattuna.

– Lapsille aspiriinia ei tulisi koskaan käyttää kipu- tai kuumelääkkeenä. Aikuisillakin sitä tulisi käyttää vain veritulpan estoon, jos lääkäri on sitä tähän tarkoitukseen määrännyt.

Punaisella varoituskolmiolla merkittyjä lääkkeitä on sekä itsehoito- että reseptilääkkeissä. Kolmio tarkoittaa, että lääke voi heikentää keskittymiskykyä. Tämä tulisi ottaa huomioon autoillessa. Ajokunnon arvioiminen on jokaisen itsensä vastuulla.

– Ajaminen ei ole kiellettyä, mutta jos joutuu kolariin ja verestä löytyy kolmiolääkettä, ajaja voidaan tuomita rattijuopumuksesta.

Voiko alkoholia nauttia kolmiolääkkeitä syödessä?

– Alkoholin välttäminen on viisasta, sillä se lamaa keskushermostoa. Kannattaa muutenkin aina tarkistaa lääkkeen ja alkoholin yhteensopivuus.

Tarkkana kannattaa olla silloinkin, kun käyttää kahta tai useampaa lääkettä samaan aikaan. Eri lääkkeet saattavat muuttaa toistensa vaikutusta. Pahimmillaan, joskin harvoin, yhteisvaikutukset voivat olla vaarallisia.

– Olisi tärkeää, että kaikilla useita eri lääkkeitä tarvitsevilla olisi yksi oma hoitava lääkäri, joka kävisi koko hoitopaketin läpi. Kun lääkkeiden määrä lisääntyy, lääkkeiden haittojen riski kasvaa, ja pelkästään tämän takia lääkärillä pitäisi olla hoidosta selkeä kokonaiskuva. Myös farmaseutti osaa kertoa lääkkeiden yhteensopivuudesta.

Säilytä ja käytä ohjeen mukaan

Säilytä lääkkeet poissa lasten ulottuvilta, mieluiten lukittavassa kaapissa.

Älä poista pakkausten etikettejä, sillä niissä on tärkeää tietoa annostuksesta ja säilyvyydestä.

Noudata pakkauksessa mainittua viimeistä käyttöpäivää. Viimeisen päivämäärän jälkeen valmistaja ei ole enää vastuussa lääkkeestä. Lääkkeet eivät kuitenkaan muutu myrkyllisiksi tai vaarallisiksi, mutta vanhentuneina ne menettävät tehonsa.

Älä käytä lääkkeitä vain varmuuden vuoksi, vaan ainoastaan tarpeeseen. Noudata aina annostusohjetta. Jos otat liian vähän, teho on heikko, ja jos otat liikaa, sivuvaikutusriski kasvaa.

Älä lopeta lääkkeen käyttöä kesken lääkekuurin, vaikka olosi tuntuisi paremmalta. Esimerkiksi liian lyhyeksi jääneen antibioottikuurin jälkeen voi käydä niin, että uutta kuuria tarvitaan nopeasti, mutta seuraavat antibiootit eivät tehoa. Tämä selittyy sillä, että sitkeimmät bakteerit jäävät lyhyen kuurin jälkeen henkiin, ja vähitellen elimistöön valikoituu vain näitä lääkkeitä kestäviä bakteereita.

Jos unohdat ottaa yhden lääkkeen, älä ota seuraavana päivänä tupla-annosta, vaan jatka lääkitystä alkuperäisen ohjeen mukaan. Jos lääke jää ottamatta monena päivänä, kuuria ei kannata jatkaa.

Älä koskaan käytä toiselle määrättyä reseptilääkettä.

Jos koet, että lääkkeestä on sinulle jotain haittaa, ota yhteys apteekkiin tai lääkäriin.

Hävitä käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet palauttamalla ne apteekkiin

Teksti: Maarit Vuoristo

Kuvitus: Corbis / AOP

1 kommentti