Kävely sopii kaikille: näin teet siitä turvallista
Terveys ja hyvinvointi
Kävely sopii kaikille: näin teet siitä turvallista
Tuoreen tutkimuksen mukaan vähäinenkin kävely madaltaa kuolleisuutta, kunhan kävely on säännöllistä.
1Kommenttia
Julkaistu 16.11.2017
Apu

Liikkuminen ei ole enää suomalaisten selkärangassa. Työmatkat taitetaan autolla, kerrosvälit liikutaan hissillä ja viikon päätteeksi rojahdetaan sohvalle rentoutumaan.

Moni haluaisi olla aktiivisempi. Kiireessä unohdamme, että yksi tehokkaimmista ja turvallisimmista liikuntamuodoista on aivan kätemme, tai jalkojemme, ulottuvilla.

Kävely on liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille kuntoon tai ikään katsomatta. Voimme määrittää vauhtimme sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Tuoreen tutkimuksen mukaan vähäinenkin kävely madaltaa kuolleisuutta, kunhan kävely on säännöllistä.

Arjessa kannattaa pohtia, voiko tehdä itselleen terveellisempiä valintoja esimerkiksi liikkumalla kauppamatkan kävellen.

Talven tullen maanteillä ja poluilla on syytä olla tarkkana. Liukkaat lehdet ja vuoron perään sulava ja pakastuva lumi ja jää vaativat keskittymistä, mutta oikeanlaisilla välineillä kävely on hauskaa.

Nastakengät tai lenkkitossuihin kiinnitettävät nastapohjat ovat liikkujan tärkeimpiä välineitä. Suomalaisista kolme neljästä kärsii joskus jalan ongelmista, jotka pahimmillaan vievät liikkumisesta ilon. Liukkailla kävellessä jalan saama tuki on erityisen tärkeää. Yksilölliset pohjalliset, jotka muokataan omaan jalkaan sopiviksi, vähentävät vammojen riskiä ja tukevat jalan asentoa parantaen samalla koko kehon linjausta.

Heijastin ja kerrospukeutuminen varmistavat turvallisen ja nautinnollisen kävelylenkin.

Teksti Noora Takamäki

Kuva Fotolia

Lähteet: Duodecim, FootBalance

1 kommentti