Kävely laskee sydänkuoleman riskiä – Jo parituhattakin askelta hyödyttää – Ultraprosessoitu ruoka altistaa diabetekselle
Terveysuutisia
Kävely laskee sydänkuoleman riskiä – Jo parituhattakin askelta hyödyttää – Ultraprosessoitu ruoka altistaa diabetekselle
Tutkimuksessa sydän- ja veri­suonitautikuoleman vaara alkoi pienentyä, kun päivän askelmäärä oli yli 2 300.
31.10.2023
 |
Apu Terveys

Jo parituhatta askelta pidentää elinikää

Monen mieleen on iskostunut, että päivittäin pitäisi ottaa 10 000 askelta. Liikunnasta saa kuitenkin terveyshyötyjä, vaikkei lähtisi lenkille joka päivä. Meta-analyysitutkimuksen perusteella jo muutama tuhat askelta päivässä riittää. Myönteiset vaikutukset kasvavat tasaisesti, kun askelten määrä lisääntyy.

Tulokset osoittivat, että sydän- ja veri­suonitautikuoleman vaara alkoi pienentyä, kun päivän askelmäärä oli yli 2 300. Kokonaiskuolleisuus alkoi laskea noin 4 000 askeleen jälkeen. Riskit pienenivät sitä enemmän, mitä enemmän askelia kertyi. Kuolemanvaara väheni 15 prosenttia jokaisella tuhannen askeleen lisäyksellä. Liikunnan vaikutukset näkyivät kaikilla: ikä, sukupuoli, asuinmaa tai kotiseudun ilmasto eivät vaikuttaneet niihin. Hyödyt olivat kuitenkin suurempia alle 60-vuotiailla.

Tulokset perustuvat 17 tutkimuksen ja 230 000 henkilön tietoihin. Osallistujat olivat keskimäärin 64-vuotiaita, ja heitä seurattiin noin seitsemän vuotta. Tulokset vahvistavat käsitystä, että kaikki liikunta edistää terveyttä – olipa se sitten kevyttä kävelyä tai vaikkapa puutarhanhoitoa

Lähde: European Journal of Preventive Cardiology

Valmisruoka lisää diabetesta

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen saattaa kasvaa, jos ruokavalioon kuuluu paljon eineksiä ja muuta teollisesti pitkälle prosessoitua ruokaa. Diabetes Care -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että paljon ultraprosessoituja ruokia syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen noin puolet todennäköi­semmin kuin henkilöt, jotka nauttivat niitä vähänlaisesti.

Ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria, mutta niukasti ravintokuituja. Diabetesriskiin liittyivät muun muassa teollisesti tuotettu leipä ja kastikkeet, virvoitusjuomat, valmisruoat, levitteet ja lihatuotteet. Sen sijaan jogurtit ja maitopohjaiset jälkiruoat, hedelmäpohjaiset tuotteet sekä murot ja tummat leivät saattoivat jopa hieman pienentää sairastumisvaaraa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat lähes 200 000 yhdysvaltalaisen 30-vuotisista seurantatiedoista.

Kommentoi »