Mondo

Kaupunkiopas: Turun uutuudet

Kaupunkiopas: Turun uutuudet
Mondo etsi Turun parhaat uutuuspaikat. Mukana muun muassa 1920-lukua henkivä hotelli ja pienpanimo entisessä vankilassa.
Julkaistu: 23.6.2019

1. Hauskat uutuushotellit

Molemmat Turkuun vuonna 2019 avatut hotelliuutuudet ovat S-ryhmän paikkoja, mutta tylsiksi ketjuhotelleiksi niitä ei voi kutsua.

Huhtikuun alussa avautui remontoitu Turun Seurahuone (Humalistonkatu 2). Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen suunnittelema, alun perin vuonna 1928 valmistunut klassikko­hotelli on sisustettu ripauksella 1920-luvun henkeä. Löytyy tummia puukalusteita, kiiltävää marmoria, tyylikästä kalanruotoparkettia ja art deco -julisteita. Aamupalalla on panostettu valikoituihin laatutuotteisiin, ja hotellin ravintola Gunnar satsaa lähialueen tuottajien raaka-aineisiin. Seurahuone on mainio valinta esimerkiksi pariskuntien hemmotteluviikonlopulle (2 hh alkaen 180 euroa).

Maaliskuussa avatun hotelli Wiklundin (Eerikinkatu 11) huoneet on sisustettu hillityn vaaleilla värisävyillä (2 hh alkaen 150 euroa). Turkulaisuus näkyy sarjakuvataiteilija Mika Lietzénin piirtämissä julisteissa, joihin on ikuistettu Turun kaupunginosia. Palvelut ovat todella lähellä, sillä hotelli toimii samassa rakennuksessa kuin tavaratalo Wiklund, ja vastaanotto sijaitsee Coffee House -kahvilan yhteydessä. Hissillä pääsee suoraan ravintolamaailmaan. Hotellin ylimmästä kerroksesta löytyy vielä Walo Rooftop Bar, josta avautuvat hienot näkymät Turun ylle.

Hotelli Seurahuoneesta voi bongata hauskoja detaljeja. Peilit näyttävät esimerkiksi roikkuvan helmikaulanauhasta. Kuva: Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone.

2. Kasvis- ja kalaravintolat

Vähätorin laidalle avattiin marraskuussa kasvisravintola Hügge (Linnankatu 3). Vaikka nimi viittaa skandinaaviseen kodikkuuteen, korituolit, ruokoseinät ja valtavat viherkasvit tuovat tyylikkääseen sisustukseen trooppisen vivahteen. Ruokalistalla seikkaillaan maanosasta toiseen, ja tarjolla on kaikkea avokado-cevichestä ramen-nuudeleihin. Etenkin alkuruuat ovat kymmenen pisteen suoritus. Hauskoja ovat maissinpaloista tehdyt ”ribsit”.

Toinen kiinnostava ravintola­uutuus on viime syksynä avattu Bassi (Läntinen Rantakatu 9). Se erikoistuu kala- ja äyriäisruokiin. Esikuvana toimivat Tukholman ja Kööpenhaminan kalaravintolat, joihin mennään sekä syömään että juhlimaan. Bassista löytyykin myös cocktailbaari ja yökerho. Hittiannos on seurueen kesken jaettava äyriäisvati (45 euroa/hlö).

Ravintolasta ei kannata poistua maistamatta cocktaileja. Kokeile vaikkapa historiallisten turkulaisnaisten nimikkojuomia, kuten Katariina Jagellonikaa (12 euroa). Siinä on koristeena pieneen haarukkaan tökätty appelsiiniviipale. Jagellonika (1526–1583) toi aikoinaan mukanaan Turun linnaan uuden eurooppalaisen keksinnön: haarukan.

Bassi on erikoistunut kala- ja äyriäisruokiin, mutta sieltä saa myös mainion tartarpihvin.

3. Designia Lontoosta

Yksilöllisten designtuotteiden ystävän kannattaa pyörähtää uudessa Echo Dek -kaupassa (Yliopistonkatu 10), jota pyörittää Lontoosta Turkuun muuttanut Mark Bromley.

Myynnissä on muun muassa t-paitoja, muistikirjoja, astioita sekä sisustusesineitä. Erityistä on, että kaikki tuotteet ovat lontoolaisten suunnittelijoiden käsialaa. Bromley myy käsityönä valmistettuja tuotteita, joita on tehty pieniä eriä. Monet suunnittelijoista ovat hänen vanhoja tuttujaan Lontoosta. Kaupan yhteyteen on tulossa myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.

4. Baarit ja kahvilat

Portsa eli Port Arthur on Turun kaupunginosista tunnelmallisimpia. Se koostuu pääosin vanhoista puutaloista, jotka säästyivät 1970-luvun purkuvimmalta. Alueella kannattaa myös piipahtaa syksyllä avattuun kortteliravintola Arvoon (Puutarhakatu 34). Vaikka se toimii puutalojen keskelle myöhemmin rakennetussa elementtitalossa, sisällä on lämminhenkisen korttelikapakan tunnelmaa. Ruokaa ei saa, mutta juomalistalla on kiinnostavia cocktaileja. Maista vaikkapa alueelle omistettu Port Sour (9 euroa) tai Cafe Portsa (8 euroa).

Kahvittelija suuntaa Turun taidemuseon kahvilaan, Café Victoriin (Aurakatu 26). Siellä aloittivat viime vuonna uudet yrittäjät, joilla on taustaa kahvipyörä Kaffillarissa ja kasvisravintola Kuorissa. Leivonnaiset tehdään itse ja kahvi tulee paikallisilta pienpaahtimoilta. Museon korkea aulatila antaa tunnelmalliset puitteet kahvittelun lisäksi akustisille keikoille ja viikonloppu­aamiaisille.

5. Uusi taidekeskus

Turun uusin taidegalleria on vanhan raatihuoneen tiloissa toimiva Turun Taidehalli (Vanha Suurtori 5), jota pyörittävät Turun taiteilijaseura ja Valokuvakeskus Peri. Paikka avautui tammikuussa ja keskittyy nykytaiteeseen. Tänä vuonna ohjelmassa on 16 yksityisnäyttelyä, neljä ryhmänäyttelyä ja useita tapahtumia. Taidehallissa nähdään myös turkulaista muotoilua esittelevä Turku Design Festival (30.8.–1.9.2019).

6. Koe Kakolanmäki

Funikulaari eli rinnehissi aloitti liikennöinnin Kakolanmäelle toukokuussa 2019. Retki kannattaa ajoittaa lauantaille, sillä silloin ovat auki pienpanimo Kakola Brewing Companyn kauppa ja kahvipaahtimo Frukt Coffee Roastersin kahvila. Ne löytyvät saman oven takaa (Graniittilinnankatu 1). Panimon kauppa on toiminut jo yli vuoden, mutta kahvila ilmestyi entisen vankilan suurkeittiön tiloihin vasta tänä keväänä. Kesä-elokuussa panimo ja paahtimo pitävät myös kesäterassia (to–la klo 15–22). Panimon baarin on määrä aueta ensi vuonna. Silloin Kakolanmäelle on tulossa myös leipomo, hotelli ja kylpylä. Aluetta kannattaa siis pitää silmällä.

Peter Torniainen on Kakola Brewing Companyn panimomestari ja yksi yrityksen omistajista.

Löydät artikkelin esittelemien paikkojen sijainnit myös oheisesta kartasta:

Kommentoi »