Mondo

Kaupunkiloma Jyväskylässä

Kaupunkiloma Jyväskylässä
Ihaile taidekäsitöitä, syö paikallisruokaa ja lähde tutkimaan lähiluontoa. Nappaa talteen Mondon vinkit lyhyelle kaupunkireissulle.
Julkaistu: 9.5.2021

Yövy tyylillä

Jos etsit majapaikkaa hinta­haitarin alemmasta päästä, suuntaa viihtyisään Time ­Hostelliin (Vaasankatu 29). Tarjolla on makuusalipaikkoja , kahden ja kolmen hengen yksityishuoneita sekä huoneistoja. Aamiaisella nautitaan paikallisen Papu-paahtimon kahvia.
Jos taas haluat panostaa majoitukseen, valitse vanhassa arvo­rakennuksessa toimiva boutique­hotelli Yöpuu (Yliopiston­katu 23). Sen huoneissa on tyylikkäät teemat, kuten Alvar Aalto tai Suomi-filmit . Yöpuun yhteydessä toimii myös ravintola Pöllöwaari.
Kejuhotelleista viimeksi uudistettiin aseman vieressä sijaitseva Scandic Jyväskylä Station.

Näe käsitöitä ja valokuvia

Virkeästä kulttuuri­elämästään tunnetussa kaupungissa on monia pieniä mutta ­kiinnostavia ­museoita. Keskustan kävely­kadulla kulkiessa saattaa huomata puunrungoissa ­virkattuja pata­­­lappuja. Niistä tietää tulleensa Suomen käsityön ­museon kohdalle (Kauppakatu 25). Laadukkaan ­erikoismuseon vaihtuvissa näyttelyissä on esitelty kaikkea kansallis­puvuista cosplay-­asuihin. Museo tunnetaan myös käsityöläisten joulutorista.
Jyväskylän vanhan ratapihan alueelle syntyneet kulttuuri­tilat ovat toistaiseksi jääneet vähälle huomiolle, mutta ne tarjoavat vaihto­ehtoja vakiintuneille instituutiolle. Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamossa (Veturintallin­katu 6) on esimerkiksi esillä kiinnostavia valokuvanäyttelyitä sopivan karussa miljöössä.
Suomen käsityön museossa voi nähdä vaikkapa puusta tehtyä taidekäsityötä.

Maistele paikallista ruokaa

Entisen harmooni­tehtaan tiloissa toimiva Ravintola Harmooni (Väinönkatu 1) tarjoilee suomalaista ruokaa uusilla vaikutteilla ja oma­­peräisellä otteella. Kokeile sesongin mukaan vaihtuvia viiden ja seitsemän ruokalajin maistelu­menyitä (64–74 euroa).

Tee retki lähiluontoon

Heti Jyväskylän keskustan tuntumassa levittäytyvät metsät ja järvet. Asfaltoitu rantaraitti kiertää Lutakon kaupunginosan vierestä alkavaa Jyväsjärveä ulkokuntosaleineen ja satama-alueen ­kahviloineen. Talvella järvelle jäädytetään säiden salliessa usean kilometrin luistelurata.
Vielä lähemmäs luontoa pääsee Tourujoen luontopolulla, joka on alle kilometrin mittainen, mutta tuntuu luonnontilaisena sukeltavan syvälle Keski-Suomen korpeen.
Keskustaa reunustava Kehä Vihreä on eräänlainen Jyväs­kylää ympäröivä keskuspuisto, jonka osia myös Tourujoki ja ranta­raitti ovat. Se kurottautuu Jyväsjärven ja Tuomiojärven välille, ja kehän varrella järjestetään tapahtumia esi­­merkiksi Valon kaupunki -festivaalin aikaan syksyllä.
Kommentoi »