
Puut tuovat kaupunkeihin vihreyttä ja luovat asukkaille viihtyisämpiä ja terveellisempiä paikkoja.
– Kaupunkipuut sitovat ilmansaasteita, varastoivat hiiltä, viilentävät helteellä ja vähentävät hulevesiä. Jotta ekosysteemipalveluita ymmärrettäisiin paremmin, on hyvä, että niistä saadaan selkeitä lukuja, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Eeva-Maria Tuhkanen.
Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa i-Tree-hankkeessa tutkittiin keskusta-alueiden puita Turussa, Tampereella, Helsingissä ja Porissa. Puita ja niiden tuottamia ympäristöhyötyjä mallinnettiin Yhdysvalloissa kehitetyllä i-Tree-ohjelmistolla.
Mallinnusta varten puista määritettiin ja mitattiin rungon läpimitta 1,3 metrin korkeudelta, kokonaiskorkeus sekä tietoja elävän ja kuolleen latvuksen leveydestä ja korkeudesta. Mittojen perusteella ohjelma laskee puun rakenteen: muun muassa latvuksen tilavuuden, lehtien massan ja pinta-alan sekä rungon massan.
Ohjelmalle kerrotaan myös lähin ilmansaasteiden mittauspiste ja sääasema. Puun mittojen, säätietojen ja ilmanlaadun perusteella saadaan tietää, kuinka paljon puu sitoo hiiltä, poistaa ilmansaasteita ja haihduttaa vettä.
Esimerkiksi yksi keskustapuiston 17 metrin korkuinen metsätammi, jonka rungon ympärysmitta on 2,56 metriä, sitoo vuosittain 27,7 kiloa hiiltä. Sen hiilivarasto painaa 2 060 kiloa eli pienen pakettiauton verran. Kotikadun 24-metrinen lehtikuusi taas voi poistaa vuodessa 1,5 kiloa ilmansaasteita ja 21-metrinen tervaleppä haihduttaa vuodessa 17 200 litraa vettä – määrä täyttäisi kuuden paloauton säiliöt.
Lisäksi kaupunkipuilla on suuria vaikutuksia ihmisten psyykkiseen hyvinvointiin ja muun eliöstön monimuotoisuuteen.
Tutkimuksessa keskityttiin kaupunkien omistamaan puustoon keskustoissa. Tuhkanen muistuttaa, että myös yksityisten tonttien puut ovat tärkeitä. Onkin toivottavaa, että taajamapihoillakin istutetaan ja säilytetään varsinkin isoiksi ja vanhoik- si kasvavia puita. Silloin koko kaupunki voi paremmin.