Apu

Kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed: 5 asiaa, jotka koronatartunta opetti – "On tärkeää, että tietoa on saatavissa myös vähemmistökielillä"

Kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed: 5 asiaa, jotka koronatartunta opetti – "On tärkeää, että tietoa on saatavissa myös vähemmistökielillä"
Koronaan sairastunut helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed ei millään saanut koronatestiä, kunnes vaati sinnikkäästi ja maksoi itse. Hän on nyt karanteenissa.
Julkaistu: 17.4.2020

Suldaan Said Ahmed oli ollut flunssassa pitkään, ja saanut työterveyslääkäriltä kolme sairauslomaa peräkkäin. Lääkäri sanoi vain, että jää kotiin hoitamaan itseäsi. Suldaan ei kuitenkaan uskonut, että kaikki on kunnossa vaan lähti infektiovastaanotolle lääkärikeskus Terveystaloon.

Hänestä otettiin laaja verenkuva. Sen mukaan kaikki oli kunnossa.

– Olin sinnikäs ja vaadin testiä. Sanoin olevani itse valmis maksamaan. Lopulta sain lähetteen ja pääsin testiin. Ennen kuin testi oli edes valmis, lasku tupsahti sähköpostiini. Se oli 195 euroa, Suldaan Said Ahmed kertoo.

Testi otettiin sunnuntaina ja tiistaina aamupäivänä hän sai tietää sairastavansa covid-19-tautia. Siihen mennessä Suldaanilla oli ollut monenlaisia flunssaoireita jo kaksi viikkoa.

– Olen nyt hyväkuntoinen. Nyt täytyy välttää sosiaalisia kontakteja. Kontrollinäytteitä ei oteta.

"Äiti oli kauhuissaan kun sai tietää"

Suldaan on poikamies. Hän pitää yleensä tiiviisti yhteyttä vanhempiin, sukulaisiin ja ystäviin. Nyt on kova ikävä perhettä.

– Olen pysynyt eristyksissä jo kaksi viikkoa. Äitini oli ihan kauhuissaan, kun sai tietää, ja ihmiset ovat erittäin huolestuneita. Äidille soitan kaksi kertaa päivässä. Hän on tehnyt minulle paljon ruokia.

Sukulaiset ja ystävät tuovat ruoat Suldaanin oven taakse rappukäytävään. Hänellä on kaapeissaan runsaasti säilykkeitä, herkkuja ja hedelmiä.

Tiedottaa jatkuvasti somessa

Kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) tiedottaa olostaan jatkuvasti Instagramissa ja Snapchatissa. Hän on saanut satoja viestejä. Haastatteluhetkellä hänellä odotti 75 vastaamatonta viestiä.

– Vointini on erittäin hyvä nyt ja pystyn osallistumaan myös kunnalliseen päätöksentekoon. Meillä oli eilen valtuuston kokous Teamsin kautta.

Kunnallispoliitikko toteaa:

– Toivoisin, että ihmisiä testataan matalalla kynnyksellä, jotta heidät voidaan parantaa ja altistuneet jäljittää.

Suldaan ei tiedä, mistä hän itse on saanut tartunnan.

Mitkä ovat olleet oireesi?

Kuumeilua välillä, enimmillään 38,1 astetta.

Yskää, mutta ei jatkuvasti. Yskän vuoksi aloinkin epäillä koronaa.

Olen hikoillut todella paljon, vaatteet litimäräksi, vaikka minulla on ollut makuuhuoneesta patteri pois päältä ja ikkuna auki.

Välillä en jaksanut tehdä mitään.

Eristys, vain roskapussin saa viedä

Ennen korona-diagnoosia hän kävi ulkoilemassa aikaisin aamulla ja illalla.

Helsingin epidemiologinen yksikkö asetti hänet torstaina 9.4. alkaen tartuntatautilain mukaiseen eristykseen. Enää ei saa ulkoilla. Vain roskien vieminen on sallittu.

Karanteenista ei ole tarvinnut ilmoittaa taloyhtiölle.

– Lääkärit ovat sitä mieltä, että seitsemän päivän karanteeni riittää. Jos olen kahdeksantena päivänä oireeton, voin sitä seuraavana päivänä mennä töihin, Suldaan Said Ahmed kertoo.

Lopulta Suldaan tulee olemaan eristyksissä noin kolme viikkoa, koska hän aloitti sen oma-aloitteisella eristäytymisellä.

Tarvitaanko tavallisille ihmisille mielestäsi kasvonaamiot?

– Perusterve ihminen ei sitä välttämättä tarvitse ulkoillessa.

Mitä korona on opettanut?

  1. Kukaan ei pärjää yksin. Soittakaa ystävälle, sukulaisille ja tutuille. Kysykää mitä kuuluu.
  2. Älä väheksy tilannetta, jos sinulla on pientä flunssaa. Jos et ole varma, että olet täysin terve, älä mene moikkaamaan ystäviä, vanhempiasi tai sairaita.
  3. Ylireagointi on nyt hyvä asia, pitää olla tarkka ja noudattaa ohjeita.
  4. Politiikassa ei nyt pidä asettua oppositio-hallitus-asetelmaan.
  5. Kun korona on voitettu, yhteiskunnan pitäisi kustantaa jokaiselle iäkkäälle ja vähävaraiselle tabletti tai muu älylaite.

Vähemmistökielillä on saatava tietoa

Suldaanin mielestä kotona on nyt tylsää ja ikävää. Toisaalta sosiaalinen media auttaa paljon.

Hänellä on paljon ystäviä paitsi Suomessa myös Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa. Hän aikoo järjestää Facebookissa somalinkielisen infotilaisuuden. Edellinen infolähetys on kerännyt Facebookissa 8 000 katsojaa.

– On tärkeää, että tietoa on saatavissa myös vähemmistökielillä. Tietoa ei voi koskaan olla liikaa.

Päivitetty 17.4.2020 – Julkaistu 9.4.2020

2 kommenttia