
Teksti alkaa aivan kuin mikä tahansa katumuotiblogin merkintä:
Pysäytin Joycen Upper West Sidella ja pyysin häntä jakamaan joitakin tyylinsä salaisuuksista. Joycella oli hyviä neuvoja, hän sanoi, että “tyyli on oikeita koruja, oikeaa tietotaitoa, oikeaa kaula-aukkoa ja ennen kaikkea oikeaa asennetta”.
Mutta sitten siinä on jotain outoa:
Minusta on tärkeää mainita kuvattavieni ikä, jos mahdollista, joten kysyin Joycelta, haittaisiko häntä kertoa, kuinka vanha on. Hän vastasi: “Ei tietenkään haittaa. Ikääntyminen on etuoikeus. Olen 79-vuotias.”
Advanced Style -blogi on täynnä kuvia upeista hyväryhtisistä tyylitaitureista, itsevarmoista pukeutujista ja värikkäistä, persoonallisista hahmoista. Heitä yhdistää se, että he ovat kaikki eläkeiässä.
Bloggaaja Ari Seth Cohen, 29, tykkää vanhuksista. Hänen teiniaikojen paras ystävänsä oli hänen nyt jo kuollut isoäitinsä, jonka kanssa hän vietti aikaa, shoppaili antiikkiliikkeissä ja katsoi vanhoja elokuvia. Kolme vuotta sitten Cohen muutti New Yorkiin, ja sielläkin hänen huomionsa kiinnittivät vanhat rouvat.
“Täällä oli niin paljon upeita, elegantteja ja inspiroivia vanhoja naisia. Halusin nostaa heidät valokeilaan”, kertoo Cohen puhelimitse kotoaan. Hän oli seuraillut muotiblogeja jonkun verran, mutta niissä ei koskaan ollut vanhuksia. Syntyi idea Advanced Stylesta, varttuneiden katumuotiblogista.
“Minä vain kävelen ympäriinsä, ja kun näen jonkun kiinnostavan näköisen vanhemman naisen tai miehen, menen juttelemaan ja pyydän lupaa saada kuvata heitä.”
Mitä Cohen sitten etsii kuvattavissaan? Pitääkö vanhan näyttää nuorelta, olla repäisevä, omapäinen vai Guccia ja Chanelia?
“Rakastan harmaita hiuksia”, hän sanoo ja nauraa. “Ja sitten vain etsin persoonallista oman tyylin ilmaisua. Jotakuta josta voi varmasti sanoa, että tuo henkilö huolehtii ulkonäöstään ja hyvinvoinnistaan. Se voi ilmetä vaikka hienona kampauksena, eleganttina pukuna tai asusteina.”
Nuorelta ei tarvitse näyttää, Cohen sanoo. Hän suosii arvokasta vanhentumista, “aurinkolaseja mieluummin kuin kasvojenkohotusta”. Sitä paitsi jos elää hyvää elämää ja pitää itsestään huolta, on tietenkin nuorekkaan näköinen. Blogissa suositellaankin tuon tuosta pilatesta.
Vanhemmat ihmiset eivät ole nuoren sukupolven tavoin tottuneet jatkuvaan kuvaamiseen, ja sen vuoksi Cohenilla kestää joskus pitkään saada heidät ensinnäkin suostumaan ja sitten vielä rentoutumaan kameran edessä.
“Toisaalta monet nuoret pukeutuvat, laittautuvat ja seisoskelevat kadulla nimenomaan, jotta heitä kuvattaisiin. Vanhemmat ihmiset eivät tee niin, he vain pukeutuvat niin kuin ovat tehneet jo vuosikymmeniä.”
Cohenin mielestä ihminen tulee paremmaksi pukeutujaksi kokemuksen myötä.
“He tietävät jo, mikä heille sopii. Ja heillä on työstettävänä kaappi täynnä tavaraa eri vuosikymmeniltä.”
Olisiko nuoruudenpalvonta täten tullut päätökseensä? Monet muotitalot ovat jo muutaman vuoden ajan käyttäneet “mummomalleja” näytöksissä ja mainoksissa sympaattisena lisänä. Esimerkiksi Lanvinin ja H&M:n yhteismalliston mainoksissa esiintyi harmaapäinen ja ryppyinen malli.
Cohen on huomannut tämän mutta toivoo, että grannyt eivät jäisi vain siksi sympaattiseksi lisäksi tai ohimeneväksi trendiksi.
“Sen pitäisi olla aivan tavallista, että muotilehdissä esiintyisivät kaikenikäiset, -väriset ja -rotuiset ihmiset. Se olisi yritysten omakin etu. Myös keski-iän ohittaneet ihmiset shoppaavat, ja heillä voi olla jopa enemmän rahaa käytössään kuin nuoremmilla.”
Cohen on oikeassa. Konsulttitoimisto Deloitten maailmanlaajuisessa tutkimuksessa todettiin juuri, että rikkaiden maiden ikääntyvät kuluttajat ovat lähivuosina todennäköisin kasvusektori kuluttajatuoteteollisuudelle.
Eikä Cohen itsekään ole kiinnostunut ainoastaan vanhojen naisten tyylistä:
“Monista kuvattavistani on tullut lisäksi hyviä ystäviäni. Olen oppinut heiltä paljon rohkeudesta ja oikeasta elämänasenteesta.”
Tämä näkyy myös blogin teksteissä ja videoissa, joissa rouvat jakavat tyylivinkkejä ja elämänohjeita.
Joskus kommunikaatiota on haitannut yhteisen kielen puuttuminen. Cohen on käynyt nimittäin useasti kuvaamassa katumuotia myös Euroopassa, esimerkiksi Lontoossa, Pariisissa, Milanossa ja Amsterdamissa.
Haastatteluhetkellä hän on valmistautumassa juuri Suomen-matkaan, yhdeksi Hel Looks -katumuotiblogin ympärille syntyneen seminaarin puhujista kesäkuussa Helsingiss ä.
Tietääkö hän etukäteen mitään Helsingin eläkeläismuodista?
“Monet ovat sanoneet minulle, etteivät ole nähneet siellä mitään kovin erityistä. Mutta voi olla, että he eivät vain ole osanneet katsoa. New Yorkissakin niitä ihmisiä joutuu etsimään”, Cohen sanoo.
“Siinä se ongelma onkin: ihminen muuttuu tietyssä iässä näkymättömäksi. Minä haluan antaa heille näkyvyyttä.”
Toivotaan, että Cohen onnistuu. Ehkä jo tämän lehden ilmestyessä Advanced Stylen lukijatkin voivat ihastella, kuinka tyylikkäitä kypsiä leidejä ja harmaantuneita herroja Helsingin kaduilla käyskentelee.