Katso kuvat - Uusi Toyota Yaris esitellään Tokiossa
Autot ja liikenne
Katso kuvat - Uusi Toyota Yaris esitellään Tokiossa
Toyota esittelee täysin uuden Yaris-mallin Tokion autonäyttelyssä. Valtavan pitkän perinnön siivittämä uutuusmalli tuo ensimmäistä kertaa TNGA-alustarakenteen B-segmentin malleihin.
3Kommenttia
Julkaistu 16.10.2019
Tuulilasi

Suunnittelun tähtäimessä on ollut ulkomuodon lisäksi luokkansa johtava varustelu, ajettavuus ja turvallisuus. Sekä aktiivisten että passiivisten turvajärjestelmien kautta uusi Yaris tähtää kokoluokkansa turvallisimman auton paikalle.

Autoalalle lähes poikkeukselliseen tyyliin uusi malli on ulkopituudeltaan edeltäjäänsä 5 mm lyhyempi, mutta 50 mm kasvanut akseliväli mahdollistaa hyvät sisätilat auton pysyessä kuitenkin näppäränä käsitellä ahtaissakin kaupunkiolosuhteissa. Uuden alustarakenteen myötä auto on edeltäjäänsä 40 mm matalampi ja 50 mm leveämpi. Sisätiloissa tilantuntu on parantunut entisestään, sillä istuinkorkeus on matalammalla ja kasvanut leveys antaa tilaa vierekkäin istuville.

Muotoilussa otetaan kaikki irti TNGA-alustarakenteen antamista vapauksista korin ja sen osien muotojen suhteen. Dynaamisen tuore muotokieli erottaa uuden Yaris-mallin edeltäjistään. Ulkodesignia voisi kuvailla parhaiten vanhalla sanonnalla ”vähemmän on enemmän”, kun taas sisädesignissa on panostettu laadukkaisiin materiaaleihin.

Muillakin osa-alueilla TNGA tuo uuteen Yaris-malliin jo muista Toyota-malleista tuttuja ominaisuuksia ja elementtejä. Matala ja erittäin jäykkä korirakenne vie ajettavuuden uudelle tasolle mahdollistaen mm. aiempaa laajemmat säätömahdollisuudet etuistuimiin. Toisaalta uuden korirakenteen myötä uudelleensuunnitellut McPherson-etutuennan ja yhdystukirakenteisen takapyörien tuennan hyödyt tulevat esiin niin normaalissa, jokapäiväisessä ajossa kuin dynaamisemmassa ajossa sekä ääritilanteissa.

Voimalinjoissa tärkein kehityskohde on Toyotan tyyliin uusi hybridijärjestelmä. Neljännen sukupolven hybridivoimalinja rakentuu 1.5-litraisen, kolmisylinterisen vapaastihengittävän bensiinimoottorin ympärille. Jokainen järjestelmän komponentti on kehitetty uusimman sukupolven oppien mukaisesti, ja niinpä lukemat puhuvatkin puolestaan: polttomoottorin terminen hyötysuhde on 40 %, mikä osaltaan siivittää noin 15 % suurempaan teholukemaan mutta 20 % pienempään polttoaineenkulutukseen.

Enemmän tietoa uuden Toyota Yaris -mallin varusteista ja ominaisuuksista julkaistaan lähempänä sen saapumista Suomeen, mikä tapahtuu syksyllä 2020.

3 kommenttia