Tuulilasi

Katso kuvat - Nissanin IMx Kuro lukee ihmisen aivokäyrää


Nissanin Geneven autonäyttelyssä esittelemä IMx Kuro ei ehkä saa kauneudestaan suuria palkintoja, mutta älykkyyttä autosta löytyy.
Kuvat Nissan

Kun tämä konseptiauto ei aja autonomisessa tilassa, niin tämä sähköinen crossover lukee kuljettajan aivokäyrää auttaakseen kuljettajaa reagoimaan paremmin eri tilanteisiin liikenteessä.

Autossa on Nissanin uusi ProPilot-järjestelmä, joka mahdollistaa täysautonomisen ajamisen. Autoa voi kuitenkin ajaa myös itse. Kun autonominen asetus laitetaan päälle, ohjauspyörä liukuu pois näkyvistä kojelautaan ja penkit taittuvat taakse lisätäkseen matkustusmukavuutta. Auto pystyy myös parkkeeraamaan itse itsensä.

Mielenkiintoisin ominaisuus on kuitenkin uusi brain-to-vehicle-teknologia. Kuljettajan on ensin laitettava päälleen laite, joka mittaa aivokäyrää kertoen kuljettajan aivojen toiminnasta autolle.

Systeemi auttaa kuljettajaa tekemään oikeita päätöksiä nopeammin kuin hän itse tekisi. Systeemi toimii myös autonomisessa tilassa. Jos se havaitsee matkustajan olevan väsynyt, se muokkaa ajotyyliään rauhallisemmaksi.

Normaalisti sähköisen autonomisen crossoverin ei olettaisi olevan kovin tehokas, mutta IMx Kurossa on 429 hevosvoimaa ja vääntöä huimat 699 Nm. Voima tulee molemmille akseleille sijoitetuista moottoreista. Auton toimintasäde yhdellä latauksella on 600 kilometriä.

IMx Kuro perustuu konseptiautoon, jonka Nissan esitteli jo aikaisemmin. Siinä ei tosin ollut aivokäyräteknologiaa.

”Tämä uudistus tekee IMx Kurosta täydellisen oman persoonallisuutensa. Auto näyttää tarkoituksenmukaiselta ja haavoittumattomalta. Tämä yhdistelmä on mielestämme erittäin mielenkiintoinen”, kertoo Nissanin suunnittelujohtaja Alfonso Albaisa.

Vaikka Kuron kojelaudassa on muutama painike ja nappula, sitä kontrolloidaan pääosin käsien eleillä ja silmänliikkeillä.

Julkaistu: 7.3.2018