Tuulilasi

Katso kuvat: Mercedeksen uusi A-sarja on entistä suurempi


Ensi keväänä Euroopassa esiteltävä uusi Mercedes-Benz A on entistä suurempi. Auton kokonaismitta on kasvanut 12 cm. Pituudeltaan A-sarja tulee olemaan 170 mm mittavampi kuin esimerkiksi Volkswagen Golf Hatchback tai 110 mm pidempi kuin Audi A3 Sportback. Samalla se vie Mercedes-Benz-merkin nuorennustrendiä edelleen eteenpäin: tämän kompaktikokoluokan automallin kuljettajien keski-ikä Euroopassa on nykyään 13 vuotta vähemmän kuin vielä edeltäjämallisarjan osalta.
Kuvat Mercedes

”Uusi A-sarja on seuraava askel "aistillisen selkeyden" design-filosofiamme tiellä. Sillä on kaikki edellytykset käynnistää uusi aikakausi muotoilun saralla. Moderni luksus ilmenee sisätilassa tasolla, joka on ollut tälle autoluokalle toistaiseksi saavuttamattomissa. Samalla auton käyttöliittymä siirtyy digitaaliseen aikakauteen”, Daimler AG:n Chief Design Officer Gorden Wagener sanoo.

A-sarjan sisätiloihin on panostettu paljon. Esimerkiksi kojelauta on muotoiltu aivan uudella tavalla. Ensi kertaa on luovuttu kokonaan mittariston yläpuolisesta lipasta. Kojelaudan runko-osa ulottuu ikään kuin siipien tapaan etuovesta toiseen katkeamattomana, yhtenäisen muotoisena. Vakiovarusteinen Widescreen Cockpit hallitsee kojelautaa. Yksityiskohtia ovat myös urheilulliset, turbiinia jäljittelevät ilmasuuttimet.

Etuistuimet ovat saaneet lukuisia toimintoja ylempien segmenttien autoista, esimerkkeinä istuintuuletus, hierontatoiminto ja monisäätöistuinten mukavuustoiminnot. Monissa muissakin yksityiskohdissa A-sarja ottaa mallia Mercedes-Benzin ylemmän kokoluokan autoista.

Enemmän tilaa joka suuntaan

Sisätila on aiempaa avaramman tuntuinen, näkyvyys joka puolelle on parempi ja tilaa on nyt enemmän: hartiatila on kasvanut (edessä +9 mm, takana +22 mm), samoin kyynärpäätila (edessä +35 mm, takana +36 mm) ja pääntila (edessä +7 mm, takana +8 mm). Tavaratila on 370 litran suuruinen – 29 litraa suurempi kuin edeltäjämallisarjassa. Tavaratilan aukon leveys on kasvanut kaksiosaisten takavalojen ansiosta 20 cm, ja tavaratila on nyt lattiasta 11,5 cm aiempaa pidempi. Lisävarusteena takaistuimen selkänojat saa säädettyä pystympään asentoon, jotta vaikkapa suurikokoiset pahvilaatikot mahtuvat paremmin kyytiin. Näkyvyyttä autosta ulos on kyetty parantamaan myös selvästi, noin 10 prosentilla.

Uuden A-sarjan tunnelmavalaistus sisältää sukupolvenvaihdoksen myötä viisi kertaa aiempaa enemmän värisävyjä. Niitä on nyt 64 (kuten E- ja S-sarjassa) aiemman 12 sijaan. Eri värit yhdistetään kymmeneksi erilaiseksi värimaailmaksi.

A-sarjan istuimien kehitystyössä Mercedes-Benz hyödynsi ensimmäistä kertaa kompaktikokoluokan autossa tietokoneavusteista mukavuussimulaatiota. Sen avulla voidaan – jo ennen kuin ensimmäinen oikea istuin on käytettävissä – muodostaa luotettava ennuste tulevan istuimen mukavuudesta jo pelkkien CAD-tietojen perusteella.  Istuinten kehitysprosessia ensimmäisistä koemalleista valmiisiin muotteihin saakka on kyetty supistamaan uuden mukavuussimulaation avulla yhdeksään kuukauteen.

Julkaistu: 23.11.2017