Tuulilasi

Katso kuvat Mercedeksen huikeasta Silver Arrow EQ-sähköautostaKatso kuvat Mercedeksen huikeasta Silver Arrow EQ-sähköautosta

Konseptiautot eivät ole ainoastaan näyttelyponeja. Niiden tarkoituksena on myös antaa vihjeitä autonvalmistajien suunnittelun ja teknologian kehityksen suunnasta. Yksi sellainen on Mercedeksen EQ Silver Arrow -täyssähköauto.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Mercedes-Benz

Toki auton suunnittelu on kovin idealistinen ja futuristinen. Yksipaikkainen auto esiteltiin Kalifornian Pebble Beachilla perjantaina.

Se on samalla kunnianosoitus Mercedeksen W 125 Grand Prix -kilpa-autolle, joka oli aikoinaan maailman tehokkain kilpa-auto. Rudolf Caracciola ajoi sillä mestaruuksia jo 1937. 12-sylinterinen W 125 piti vuoteen 2017 saakka nimissään julkisilla teillä ajettua nopeusennätystä 432,7 km/h.

EQ Silver Arrowissa on 738 hevosvoimaa ja sen ajosäde yhdellä latauksella on 400 kilometriä. Isot ilmanottoaukot sivuilla auttavat jäähdyttämään 80 kWh akustoa.

Tämä auto tuskin koskaan tuotantoon tulee, mutta sillä tulee varmasti olemaan vaikutusta Mercedeksen kymmeneen EQ-sähköautomalliin, joiden pitäisi olla valmiina vuonna 2022. Mercedeksellä on suunnittelupöydällä peräti 50 sähköautoa.

”Tämä auto on näkymä tulevaisuuden suunnitteluvisioistamme. Tämä luo suuntaviivoja uusille EQ-sarjan sähköautoillemme sekä muotoilun että teknologian osalta”, sanoo Daimlerin suunnittelujohtaja Gorden Wagener.

Silver Arrow on tehty hiilikuidusta, siinä on todella pitkä keula ja hainevän muotoinen siipi heti ohjaamon takana. Ohuet etuvalot on yhdistetty led-valojuovalla. Myös sivuhelmoista löytyy valojuovat. EQ-kirjaimissa on sininen valaistus, mikä onkin luonteenomaista EQ-sarjan autoille.

Auton renkaat ovat erikoiset, niissä on kevyestä alumiinista valmistetut 168 pinnaa ja väri on ruusun ja kultaisen yhdistelmä.

Ohjaamossa kuljettajalla on edessään iso panoraamanäyttö. Ympäristö näkyy 3D-tekniikalla näytössä. Ajoasetukset voi valita rattiin integroiduista hipaisukytkimistä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että vaikka kyse on sähköautosta, siitä saa säädettyä esiin joko Mercedeksen F1-auton tai Mercedes-AMG:n V8-moottorin äänen.

Lisäksi kuljettaja voi ajaa virtuaalisesti kilpaa joko vanhoja tai uusia Mercedeksen kilpa-autoja vastaan. Vastustaja näkyy näytöllä. Tekoälyyn perustuva ääniohjaus antaa kuljettajalle ohjeita ”kilvan ajoa” varten.

Näistä ominaisuuksista kovin moni tuskin tuotantoautoon päätyy.

Julkaistu: 25.8.2018