Katso kuvat - Lexus esittelee uuden UX crossoverin
Autot ja liikenne
Katso kuvat - Lexus esittelee uuden UX crossoverin
Lexus esittelee uuden UX Crossoverinsa. UX on 4 495 mm pitkä, 1 520 mm korkea ja 1 840 mm leveä. Akseliväli on 2 640 mm.
Kuvat
Julkaistu 6.3.2018
Tuulilasi

Lexus on panostanut UX:ssä erityisesti muotoiluun.

“Design on edelleen tärkein hankintasyy autolle, sillä design antaa lupauksen auton kyvyistä. UX:n design-tiimi on luonut turvallisuutta korostavan tyylin – mikä erottaa crossoverit hatchback-malleista – mutta mukaan on otettu myös dynaaminen, liki urheilullinen ulottuvuus”, sanoo mallin pääinsinööri Chika Kako.

“Keskityimme myös antamaan UX-mallille tietyn ajotuntuman, joka luo yhteyden kuljettajaan. Halusin ravistella crossover-malleihin liitettyjä mielikuvia veltosta ajotuntumasta ja luoda auton, joka on korkeasta koristaan huolimatta suorituskykyinen ja ketterä käsiteltävä. Tämä johti meidät lopulta UX:n konseptiin, Creative Urban Exploreriin.”

Pääinsinööri Kakon ja pääsuunnittelija Tetsuo Mikin johtamina suunnittelutiimit ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ulko- ja sisädesignin yhteensovittamiseen. Voimakas korin muotoilu, jota määrittävät voimakkaasti etu- ja takalokasuojien muodot, sovitetaan yhteen matkustamon kanssa joka puolestaan yhdistää kuljettajakeskeisen ohjaamon ja tilat matkustajille.

UX-mallissa käytetään ensimmäistä kertaa GA-C:ksi nimettyä arkkitehtuuria. GA-C tarjoaa lähtökohtaisesti erittäin vääntöjäykän rakenteen ja matalan painopisteen. GA-C rakenne mahdollistaa myös uuden neljännen sukupolven hybriditeknologian.

UX-malliin on saatavilla viimeisin versio Lexuksen aktiivisista turvallisuusjärjestelmistä: Lexus Safety System . LSS yhdistää PCS-törmäyksenestojärjestelmän – joka pystyy havaitsemaan myös jalankulkijat pimeällä sekä pyöräilijät – automaattiset tai adaptiiviset kaukovalot, liikennemerkkien tunnistuksen ja näiden lisäksi Lexus Co DRIVE –järjestelmän yhdistäen mukautuvan vakionopeussäätimen sekä kaistalla pito- ja seuraamistoiminnot.

Verhoilu ja suorituskyky

UX-malliin saatavilla olevan nahkaverhoilun viimeistely on perinteisen japanilaisen sashiko-tikkausmenetelmän inspiroima. Tätä menetelmää on käytetty perinteisesti judo- ja kendo-asujen valmistuksessa tuomaan kestävyyttä.

UX on ensimmäinen Lexus-malli, jossa tuodaan tarjolle washi-pintakuviointi. Tämä perinteisen japanilaisen, sisustuksessa käytetyn paperilaadun uniikki muoto on toteutettu märkämuotoilulla.

Neljännen sukupolven itselataava täyshybridijärjestelmä tuo 131 kW:n / 178 hv:n tehon kuljettajan käyttöön joko etupyörien tai E-four –AWD-järjestelmän kautta.

Lexus UX 250h käyttää uutta, neljännen sukupolven hybridijärjestelmää joka koostuu 2,0-litran bensiinimoottorista, sähkömoottorista, generaattorista sekä portaattomasta voimansiirrosta. Se tulee olemaan saatavilla sekä etuvetoisena mallina, että AWD-nelivedon mahdollistavalla E-Four –järjestelmällä. Järjestelmän suurin ulostuloteho vetotavasta riippumatta on 131 kw / 178 hv.

E-Four

E-Four mahdollistaa AWD-nelivedon tuomalla UX 250h –mallin taka-akselille oman sähkömoottorin. Voimanjako takasähkömoottorille tapahtuu automaattisesti tarjoten jopa 80 prosenttia voimasta takapyörille aina 70 km/h nopeuksiin asti.

Aiemmin mainitun Lexus Safety System + -järjestelmän lisäksi autossa korostuu aerodynamiikka. Lexus on käyttänyt hyvin epäkonventionaalisia tapoja parantaakseen auton ilmanvastuskerrointa. Näistä tavoista mainittakoon mm. takavalojen muotoilu, pyöräkoteloiden suunnittelu ja aerodynaamiset vanteet.

UX:n yksilölliset, viisipuolaiset 17” kevytmetallivanteet ovat maailman ensimmäiset, joiden suunnittelussa on maksimoitu sekä aerodynamiikka että riittävä tuuletus jarruille. Useat simulaatiot sekä tuulitunnelitestit auttoivat luomaan vannemuotoilun, joka ei kasvata auton ilmanvastuskerrointa lainkaan.

Kommentoi »