Tuulilasi

Katso kuvat: Fordin Weather Factory valmis – hurjat ääriolot simuloidaan sisälle


Ford on avannut uuden Weather Factoryn, joka on suunniteltu “kiduttamaan” autoja äärimmäisissä olosuhteissa ilman, että tehtaalta täytyy poistua yhtään mihinkään.
Kuvat Ford Press

Normaalistihan autoille tehdään vastaavia testauksia äärioloissa ympäri maailman, mikä tulee kalliiksi. Kalliiksi tuli toki tehdaskin, sillä se maksoi yli 70 miljoonaa euroa. Jokainen eri säätilojen testialue on noin jalkapallokentän kokoinen.

Yhdellä kertaa voi testata 10 autoa. Tehtaasta löytyy myös kolme tuulitunnelia, joissa testataan, kuinka nopeasti auto voidaan jäähdyttää, kuinka nopeasti auto starttaa, kuinka paljon tuulimelua tulee ohjaamoon milläkin vauhdilla ja kuinka tuulilasinpyyhkijät toimivat jäisellä kelillä.

Tehtaalle voidaan simuloida jopa 40 astetta pakkasta. Kuva: Ford

Testitiloissa lämpötila voi vaihdella - 40 ja + 55 asteen välillä, kosteutta voidaan generoida ilmaan jopa 95 % ja testitilaan saa myös olot, jotka vastaavat oloja 5200 metriä merenpinnan yläpuolella.

Tuulen voimakkuus voidaan nostaa 250 kilometriin tunnissa, myös voimakas auringonhäikäisy saadaan aikaan.

Fordin mukaan kaikki tämä vaatii 11 megawattia sähköä eli saman verran, mitä on 2400 asukkaan kylän sähköntarve.

Ilmanpaine voidaan nostaa vastaamaan 52000 metriä merenpinnan yläpuolella olevia oloja. Kuva: Ford

”Valtava valikoima ääriolojen testausta ja simulaatioita takaa Fordin kuljettajille sen, että he voivat luottaa autoihinsa, oli säätila mikä tahansa”, sanoo Ford Europen tuotekehityksen varajohtaja Joe Bakaj.

”Kun tässä rakennuksessa matkaa sen jokaiselle neljälle nurkalle, se on kuin matkaisi maapallon neljälle eri kulmalle. Insinöörimme tekevät sitä ympäri vuorokauden pystyäkseen kehittämään tulevaisuuden parhaita autoja.”

Julkaistu: 2.6.2018