Tuulilasi

Katso komeat kuvat – umpiharvinainen varastettu 1937 Talbot-Lago oikeussalidraamaan pyörteissä


Yhdysvaltain Wisconsinissa on menossa omalaatuinen oikeussalidraama, joka koskee erittäin harvinaista vuosimallin 1937 Talbot-Lago T150C-SS Teardrop Coupeta.

Auto varastettiin omistajaltaan vuonna 2001, vietiin Eurooppaan, tuotiin takaisin Yhdysvaltoihin, ja nyt sen omistaa paikallinen hammaslääketieteen alalla omaisuutensa tehnyt pohatta. Pariisilaisen Figoni et Falachin käsityönä tekemää autoa valmistettiin aikanaan vain kaksikymmentä kappaletta. Sitä on kutsuttu maailman kauneimmaksi autoksi ja se on voittanut useita palkintoja keräilijöiden autonäyttelyssä. Samanlainen auto myytiin vuonna 2011 Sotheby’sin huutokaupassa 3,13 miljoonalla dollarilla.

Auto varastettiin vuonna 2001 vanhasta muovitehtaasta Millwaukeessa, missä sen eläkeläisomistaja Roy Leiske fiksasi sitä. Hän oli restauroinut autoaan jo vuodesta 1967 asti. Tuolloin hän osti auton palasina 10 000 dollarilla. Leisken mukaan auton osia ja kokoamisohjeita oli piilotettu eri puolille rakennusta, mutta silti ne kaikki olivat kadonneet. Murtautumisen jälkiä tehtaasta ei kuitenkaan löydetty. Jotkin naapurit olivat nähneet aikaisin aamulla valkoisen kuorma-auton peruuttavan tehtaalta, mutta eivät pitäneet sitä mitenkään erikoisena.

Leiske pyysi poliisia olemaan hiljaa tutkinnasta, että hän voisi pyytää keräilijätuttaviaan ympäri maailman pitämään silmällä, josko auto johonkin ilmestyisi. Leiske, paikallinen poliisi, FBI tai Interpol eivät kuitenkaan autoa löytäneet, Leiske kuoli 93-vuotiaana 2005.

Hänen serkkunsa Richard Müller ja tämän klassikkoautoja harrastava lakimiestuttava Joseph L. Ford III löysivät auton vuonna 2016, kun eräs epämääräinen yritys oli yrittänyt rekisteröidä täysin restauroitua Talbot-Lagoa osavaltiossaan. Müller ja Ford ottivat viranomaisten avustuksella yhteyttä auton uuteen omistajaan Heartland Dentalin perustajaan ja intohimoiseen autokeräilijään Rick Workmaniin, joka kertoi hankkineensa auton eurooppalaiselta välitysliikkeeltä 2015 noin seitsemällä miljoonalla dollarilla. Hän kieltäytyi palauttamasta sitä, joten Müller ja Ford veivät asian oikeuteen.

Millwaukeelainen tuomioistuin hyväksyi Workmanin esityksen syytteiden hylkäämisestä. Hän vetosi siihen, että kantajat ovat syytteensä kanssa liian myöhässä. Osavaltion lakien mukaan heillä olisi ollut kuusi vuotta aikaa nostaa oikeusjuttu auton varastamisen jälkeen. Valitustuomiosituin kuitenkin kumosi päätöksen. Sen mukaan laki astui uudelleen voimaan, kun Workman kieltäytyi palauttamasta autoa. Nyt Workmanin lakimiehet ovat viemässä asiaa osavaltion korkeimpaan oikeuteen.

Autoa ei koskaan saatu rekisteröityä, se on ollut epäonnistuneesta yrityksestä asti essexiläisen huippuluokan restaurointiyrityksen Paul Russel & Co:n säilytyksessä ja tulee pysymään siellä kunnes oikeustapaus saadaan päätökseen.

(Kuvat: RM Auctions)

Julkaistu: 15.8.2018