Tuulilasi

Katsastustilastot: Vain yksi auto selviytyi puhtain paperein


Katsastuksessa havaittujen vikojen määrä on selkeästi noussut viimeisen kuuden vuoden aikana, ilmenee A-Katsastuksen tilastoista.
Kuvat Vesa Eskola

Pitkällä aikavälillä myönteistä kehitystä on nähtävissä alusta- ja korivioissa (ruostevauriot), joiden määrät jatkavat laskuaan.

A-Katsastus julkaisee jo seitsemättä kertaa henkilöautojen malli- ja merkkikohtaisen hylkäystilaston.

Eniten myydyt autot mukana

A-Katsastus katsasti vuonna 2014 noin 820 000 henkilöautoa.

Merkki- ja mallikohtaisissa tilastoissa ovat mukana ne autot, jotka on otettu käyttöön vuosina 1998–2009 tai 2011, ja joiden mallista on katsastettu vähintään sata kappaletta. Tilastosta käy ilmi myös autojen keskimääräinen matkamittarilukema.

Katsastettujen henkilöautojen viime vuoden hylkäysprosentti oli 24,1.

Ainoana autona hylkäysprosentiksi nollan sai kolme vuotta vanha Toyota Urban Cruiser. Mikään muu malli ei selviytynyt syynistä täysin puhtain paperein.

Löydät kaikki A-Katsastuksen vikatilastot netistä.

Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen verrattuna liittyvät renkaisiin ja seisontajarruun, joiden havaittujen vakavien vikojen määrä kasvoi. Ohjauslaitteisiin ja alustaan liittyvien vikojen osuus puolestaan laski edellisestä vuodesta.

Ilmasto vaikuttaa

A-Katsastus on julkaissut tilastoja vuodesta 2009, ja havaittujen vikojen määrät ovat tänä aikana kasvaneet.

Vuonna 2009 katsastuksissa havaittiin 108 vikaa jokaista sataa katsastusta kohti. Viime vuonna vastaava luku oli 111 vikaa.

Syitä kehitykseen on löydettävissä sekä autokannan vanhenemisesta että Suomen muuta Eurooppaa vaihtelevammasta ilmastosta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 27.1.2015