Tuulilasi

Katsastusala: Trafi johtaa harhaan


Katsastusala pitää Trafin julkaisemia katsastusasemien laatuarvosanoja harhaanjohtavina. Arvosanat eivät sen mukaan anna asiakkaille todellista kuvaa asemien laadusta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi julkaisi maanantaina tilaston katsastusasemien laadusta vuodelta 2014.

Tilasto perustuu pääosiltaan yksittäisten katsastusasemien havaitsemien vikojen määriin eri-ikäisillä autoilla, joita verrataan koko maan kaikkien katsastusasemien vastaavan ikäisten autojen keskiarvoon. Tilastosta muodostetaan kullekin katsastusasemalle arvosana väliltä 0 – 10. Mitä enemmän asema ylittää keskiarvon, sitä parempi on aseman saama arvosana.

Katsastusala toteaa, että Trafin käyttöönottama malli olettaa käytännössä, että kaikissa samanikäisissä autoissa on yhtä paljon vikoja. Trafin malli ei alan mukaan huomioi millään tavalla auton merkkiä ja mallia, ajomäärää, auton mahdollista huoltoa ennen katsastusta, auton käyttöolosuhteita eikä auton käyttäjää tai käyttötarkoitusta.

Todellisuudessa auton vikaantumiseen ja sitä kautta myös yksittäisen katsastusaseman vikatilastoihin vaikuttaa lukuisia muitakin tekijöitä, kuin pelkkä auton ikä, katsastusalan edustajat muistuttavat. Asemilla voi siis olla ja lähes aina onkin perusteltu syy tilastopoikkeamiin. Trafin julkaisema arvosana sellaisenaan ei katsastusalan mukaan siten kerro mitään aseman todellisesta laadusta.

"Trafin julkaisema laatuarvio on hyvä työväline katsastusasemien omaan laadunkehitykseen. On kuitenkin tiedostettava, että se pahimmassa tapauksessa ohjaa vikojen havaitsemiseen tilastoperusteella unohtaen oikeat viat. Tämä jos ja kun aseman tavoitteena on vain tilastollinen keskiarvo. Tällainen kehitys ei ole suotavaa kenenkään kannalta", Suomalaisten katsastusalan yrittäjien etujärjestö YKL:n tiedotteessa todetaan. 

Katsastusalan näkemyksen mukaan Trafin tapa asettaa asemat laadulliseen paremmuusjärjestykseen pelkästään tilastojen perusteella antaa katsastusasiakkaille virheellisen kuvan asemien laadusta.

"Kaikkien yksittäisten asemien vikatilastot eivät edes teoriassa voi ylittää keskiarvoa tai olla edes keskiarvossa, kuten Trafin julkaisema laatuarvosana-malli antaisi olettaa. Lisäksi tilastojen julkistuksella voi olla negatiivisia seurauksia laadukkaasti toimivalle, mutta huonon arvosanan saaneelle yksittäiselle yritykselle. Trafin julkaisemat arvosanat ohjaavat helposti asiakaskäyttäytymistä", tiedotteessa summataan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 28.1.2015