Tuulilasi

Katsastusajankohta - milloin auto on viimeistään katsastettava?

Katsastusajankohta - milloin auto on viimeistään katsastettava?
Yksityiskäytössä olevan henkilöauton ensimmäinen katsastus on suoritettava viimeistään kolmen vuoden kuluttua päivästä, jolloin auto otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. Sen jälkeen on yksi vapaavuosi, jolloin autoa ei tarvitse katsastaa. Siitä eteenpäin auto on katsastettava vuosittain. Katsastushetki ilmenee yleensä rekisteriotteesta.

Edellä kerrottu määräys tarkoittaa sitä, että uutta henkilöautoa ei tarvitse katsastaa sen kahden ensimmäisen käyttövuoden aikana. Vastaa kolmannen vuoden aikana asia tule ajankohtaiseksi. Sitten on yksi vapaavuosi. Mutta sen jälkeen katsastuksessa käydään vuosittain.

Milloin sitten auto on täsmällinen katsastusajankohta?

Ajankohta selviää rekisteriotteesta. Sen teknisessä osassa on ajoneuvon ensimmäinen käyttöönottoajankohta. Katso tarkaan siinä olevia tietoja. Päivämäärässä on joko kuukautta ja päivämäärää koskeva maininta, tai sitten se puuttuu.

 • Rekisteriotteessa näkyy käyttöönottopäivämäärän kuukausi ja päivätieto

  Ajoneuvon vuosikatsastus on tehtävä viimeistään sinä kuukautena ja päivänä, joka on sama kuin rekisteriotteen teknisen osan yläreunaan aikoinaan merkitty käyttöönottopäivämäärän kuukausi ja päivä.

  Jos ajoneuvo otettiin käyttöön esimerkiksi vuoden 2000 maaliskuun viimeisenä päivänä, käyttöönottopäivämäärän kuukausi- ja päivämäärä osoittavat ajankohdan. Esimerkissä se on ollut 31.3. Ajankohdassa on kuitenkin joustoaa. Katsastus voidaan tehdä aikaisintaan neljä kuukautta ennen tuota määräpäivää. Jos viimeinen katsastuspäivä on pyhä tai lauantai, siirtyy takaraja seuraavaan arkipäivään.

 • Rekisteriotteessa ei näy käyttöönottopäivämäärän kuukausi- ja päivätietoa

  Kaikkiin rekisteriotteisiin ei ole merkitty ajoneuvon käyttöönottopäivämäärää, ja joidenkin ajoneuvojen kohdalla tuo päiväys on merkitty epätäydellisesti. Silloin tieto sisältää vain käyttöönottovuoden (esim. 00.00.75). Molemmissa tapauksissa vuosikatsastusaika määräytyy rekisteritunnuksen viimeisen numeron perusteella oheisen kuvion mukaisesti.

  Katsastusajan varaaminen

  Kun tiedät katsastusajankohdan, jatko on helppoa – jos autosi on kunnossa. Joko varaat joltakin katsastusasemalta katsastusajan tai ajat sinulle sopivana ajankohtana sellaiselle katsastustoimipaikalle, jolla on niin sanottu drive in -palvelu. Drive in tarkoittaa, ettei katsastusajankohtaa tarvitse varata etukäteen – käyt vain ilmoittautumassa aseman toimistossa ja odotat vuoroasi.

  Katsastusajankohdan voi varata myös Internetistä ainakin eräille katsastusasemille. Myös puhelimitse asia hoituu helposti. Katsastuspalveluja tarjoavat yritykset ovat ehkä lähettäneet jopa suorapostia, jossa muistutetaan katsastusajankohdasta. Sinulle voidaan jopa ehdottaa sopivaa katsastusajankohtaa.

  Jorma Viitanen

Julkaistu: 24.3.2004
Kommentoi »