Katja Ståhl Selviytyjistä: "Nälkäisenä järki ei juossut yhtään, välillä vain toljotti tyhjin katsein"
Puheenaiheet
Katja Ståhl Selviytyjistä: "Nälkäisenä järki ei juossut yhtään, välillä vain toljotti tyhjin katsein"
Viidakossa on tehtävä moraalisiakin ratkaisuja: ajatteleeko omaa vai koko heimon etua. Yksi luonteenpaljastaja on nälkä.
Julkaistu 8.2.2018
Apu

– Joillain katkeaa verisuoni päässä nälän myötä heti ja niistä tulee paloittelusurmaajia, kertoo Katja Ståhl seikkailustaa Selviytyjät Suomessa -kilpailussa.

– Toiset ovat vain, että ”vähän nälkä, ihan sama”. Mutta kun on vaikka kolmas päivä ilman ruokaa, kaikilla rupeaa pätkimään ihan hirveästi, Ståhl analysoi.

Illan pimetessä, kun oli aikaa kölliä ja tuijottaa tähtiä, ruvettiin luettelemaan suosikkifilmitähtiä.

– Ei mitään nimiä päässä, ei ainuttakaan! Järki ei juossut yhtään, välillä vain toljotti tyhjin katsein.

Sen jälkeen tulee nukkuminen.

– Ne rimat, jotka on itse nikkaroinut, eivät välttämättä ole mikään makea paikka levätä. Toiset nukkuvat vaikka kepin nenässä, toiset ahdistuvat ihan hirveästi. Ja jos ei saa nukuttua, se vaikuttaa kyllä.

Selviytyjän on hommattava itse ruokansa, tulensa ja suojansa, niitä ei kukaan tarjoa. Päinvastoin, oloa vain vaikeutetaan erilaisilla kilpailukykytesteillä.

– Riisiä tuotiin neljän päivän välein. Piti arvioida, paljonko keitetään, ja se ei kyllä ollut kauhean paljon. Ja vähän vehnäjauhoja, niillä mentiin.

Saaren syrjäkulmalla oli yövahti, jolla oli yhteys ulkomaailmaan ja lääkäriin, mutta häneen sai ottaa yhteyden vain hädässä.

– Kisoissa lääkäri oli aina paikalla, koska ne olivat rankkoja. Siellä kyllä sattui, kun rymellettiin, Ståhl naurahtaa.

Yhdessäkin kisassa mentiin joenuomaan, joka oli ”semmoista Etelä-Amerikan kaltaista rämettä, jossa kasvaa puita jokeen”.

– Mietin, että onpas arveluttavan näköistä seutua. Seuraavassa hetkessä ohjaaja sanoo, että hypätkää jokeen. Siellä kyllä ylitti aika monta pelkokynnystä.

Selviytyjät Suomi Nelosella sunnuntaina klo 20.30.

Lue myös:

Kommentoi »