Apu

Katja Ståhl: Saunan pitämisen varastona voisi kriminalisoida – Eivätkö ihmiset tiedä, mitä tarkoitusta varten sauna on tehty?

Katja Ståhl: Saunan pitämisen varastona voisi kriminalisoida – Eivätkö ihmiset tiedä, mitä tarkoitusta varten sauna on tehty?
Lapset on hyvä opettaa saunalle jo pienenä, sillä se saattaa nuoruuden tullen olla ainoa paikka, johon kännykkä ei kulje mukana, kirjoittaa Katja Ståhl kolumnissaan.
Julkaistu: 27.11.2021

Olen kuullut, että ihmiset pitävät saunojaan varastoina. Kun tarkkoja ollaan, olen myös todistanut sellaista omin silmin. Saunoihin on sullottu talvi- tai kesävaatteet, juhannusverhot ja pääsiäiskoristeet.

Usein suurimman tilan vie MÖKKIVAATTEET- niminen säkki, johon kukaan ei koskaan kajoa edes mökillä.

Se kaikki tekee minut hyvin surulliseksi. Onko niin, että ihmiset eivät tiedä, mitä tarkoitusta varten sauna on tehty?

Minäpä kerron.

Ulos löylystä astui vain täydellisen puhtaita kansalaisia. Hien mukana oli valutettu kaikenkarvainen pahuus pois.

Sauna on syntynyt tarpeeseen. Kun muinoin alettiin rakentaa asuintaloja, rakennettiin ensin sauna. Siinä asuttiin, ennen kun varsinainen torppa valmistui.

Työttömäksi ei sauna jäänyt torpan valmistumisen jälkeenkään, sillä siellä peseydyttiin, synnytettiin ja hoidettiin sairaita. Ei semmoinen peli vedellyt torpan puolella, siellähän oli pirullisen kylmä.

Saatettiin saunassa saada jokunen alkio alullekin, kuka niistä tietää. Ja mikä parasta, saunassa ajettiin paha henki pois kuleksimasta, ja ulos löylystä astui vain täydellisen puhtaita kansalaisia. Hien mukana oli valutettu kaikenkarvainen pahuus pois.

Jostakin kumman syystä, kun keskustelijoiden naamat ovat samaan suuntaan ja ihoa ei purista tweed, lycra tai puuvilla, alkaa mieli ojentua.

Tunnistan tuon. Onhan antoisinta mennä saunaan, kun tuntee itsensä likaiseksi. Ensin annetaan kaiken kuonan kohota löylyssä pintaan ja sitten pelästytetään se vedellä kuoliaaksi. Ah! Antoisa riitti!

Ei pidä väheksymän saunan lauteilla käytyjä keskusteluja, jotka saavat usein aivan erilaisen sävyn, kuin vaatteet päällä pöydän ääressä käydyt. Jostakin kumman syystä, kun keskustelijoiden naamat ovat samaan suuntaan ja ihoa ei purista tweed, lycra tai puuvilla, alkaa mieli ojentua. Sanat löytyvät ja osaavat oikeassa järjestyksessä suusta ulos. Sielu pääsee oikeuksiinsa.

Huolihan tässä syntyy ihmisistä, jotka väärinkäyttävät saunaa. Miten he voivat? Entä miten heidän lapsensa voivat?

Lapset on hyvä opettaa saunalle jo pienenä, sillä se saattaa nuoruuden tullen olla ainoa paikka, johon kännykkä ei kulje mukana (toistaiseksi). Ei tee pahaa aikuisellekaan olla puolisen tuntia vuorokaudessa ilman puhelinta.

Pikku sakko ja pakollinen saunakurssi voisi olla ihan passeli sanktio. Oppisivathan olemaan. Ja saunomaan!

Ehdotan, että saunakyvyttömille järjestettäisiin valtion tai kuntien kustantamia kursseja, joissa kerrottaisiin, mikä ero on varastolla ja saunalla. Että miksi varastossa ei ole juuri synnytelty tai hoidettu sairaita tai neuvoteltu kansakuntien välisistä suhteista. Ja siitä sitten varovasti jatkettaisiin saunan psykologisiin valmiuksiin terapeuttina ja ulkoilmassa jäätyneen ihmisen lempeänä sulattajana.

Vaikka avantouintia pidetään näinä päivinä vastauksena ihan kaikkiin ongelmiin pälvikaljusta eroosioon, ei sen hyytävässä syleilyssä käydä ensimmäistäkään eheyttävää keskustelua. Siellä palellaan. Ei, siellä jäädytään.

Ajan mittaan saunan pitämisen varastona voisi kriminalisoida. Onhan pöljempiäkin asioita asetettu arveluttaviksi. Pikku sakko ja pakollinen saunakurssi voisi olla ihan passeli sanktio. Oppisivathan olemaan. Ja saunomaan!

1 kommentti