Apu

Katja Ståhl sairaalaan: Tämä taisi pelastaa minut tällä kertaa

Katja Ståhl joutui sairaalaan pudottuaan hevosen selästä edellä kulkevien pysähdyttyä yllättäen kesken kiitolaukan.
Kuvat Milka Alanen

Avun kolumnisti ja median monitoimiosaaja Katja Ståhl on armoitettu hevosnainen. Hän kertoo Apu.fissä pudonneensa "reilun 40 vuoden aikana varmasti satoja kertoja", mutta tähän asti onni on ollut matkassa. Tuorein maastolenkki vei kuitenkin sairaalaan.

Kun nousin, olin kännissä kuin käki.

Katja oli maastossa Hilppa-hevosellaan (ei kuvassa) toisen ratsukon kanssa. Vauhti oli kova, kun edellä juossut toinen ratsukko yllättäen pysähtyi kesken laukan. Katjan hevonen joutui jarruttamaan niin "epämääräisesti", että Katja putosi. Katja kirjoittaa:

Tulin alas perseelleni, mutta pää retkahti. Kun nousin, olin kännissä kuin käki. Hoipertelin hevosen luo (oli saatu koppi) ja kiipesin takasin selkään saman tien. Sitten aloin katsella maisemia, että nyt en ole ihan varma mikä paikka tämä on. Vähän tuttua, mutta ei ihan. Ihan kuin olisin ollut unessa. Olin kuulemma horissut epämääräisiä myös.

Katja pääsi takaisin tallille ja sai riisuttua hevoselta varusteet, mutta sen jälkeen oli mentävä makoilemaan.

"Herrajumala, Katja Ståhl!"

Paikalle kutsuttiin ambulanssi, ja ensihoitajat kehottivat lyhyen tutkimuksen jälkeen Katjaa käymään sairaalassa.

Siispä auto jäi tallin pihaan ja tallikaveri vei PORSCHELLA Jorviin. Olen öky. Ensin tutki lääkäri. Hän katsoi koneelta nimeäni ja totesi: ”Herrajumala, Katja Ståhl, sähän annoit silloin Demissä neuvoja nuorille tytöille? Sä olit mun ja mun kavereiden idoli!” No hei vaan! Sitten pääsin melkein heti pääkuviin (TT-scan, you know, Greyn anatomian ystävät) ja keuhkokuviin. Minua kuljetettiin pyörätuolilla. Se oli outoa. Siitä tulee erittäin vaivainen olo. Kuskini oli Seija. Seija kysy oonko hevosnaisia. Olen kyllä.

"Herätessä olo on hieman krapulainen"

Katjan käskettiin maata kuuden tunnin ajan, joskin hänet päästettiin hieman etuajassa katsomaan Suomen jääkiekko-ottelua. Lopulta diagnoosi oli lohdullinen. Katja pohtii vielä lopuksi, että kypärä taisi pelastaa hänet.

Ratsastusta ei kielletty, diagnoosi oli EHKÄ lievä aivotärähdys. Ei pahoinvointia tms. Nyt, näin herättyäni, oloni on hieman krapulainen. Perseestä tulee vielä KIPEÄ. Ei ole vielä. Hengissä ollaan ja uuden kypärän hankintaa suunnitellaan! Tämä tais pelastaa minut tällä kertaa.

Julkaistu: 20.5.2019
Kommentoi »