Apu

Katja Ståhl: Pitääkö kaikkeen suhtautua jotenkin? – Haluan olla rento.

Katja Ståhl antaa ohjeet elämäntapaan, jossa ei olla koko ajan huolestumassa jostakin.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Maailmassa on asioita, ja me suhtaudumme niihin. Näin sanoi joku viisas, en lainkaan muista kuka, mutta nerokas oli. Lausehan purkaa koko ihmisenä olemisen täysin auki.

Eihän tässä voi edes hermostua, koska sehän tarkoittaisi, että olisin aloittamassa hanakkaa suhtautumista. En halua. Haluan olla sellainen rento. Niinpä rakensin itselleni suhtautumisohjeiston. Tiedä vaikka hyötyisitte oppaastani, olkaapa hyvät!

1. Nuorisoon suhtaudutaan haukotellen, mutta ei ylimielisesti. Todellako nuoret tekevät nykyään jotain, mitä et itse tehnyt aikanasi, tai ainakin suunnitellut tekeväsi?

Välineet voivat olla nykyään erilaiset, mutta ajatukset täsmälleen samat. Se menee ohi. Katsele lintuja ja perhosia. Muistele alaluokkien opettajien nimiä.

2. Liikenteeseen voi suhtautua haukotellen. Saa olla ylimielinenkin jos tuntuu, että se auttaa kestämään. Tosiasia on kuitenkin se, että et voi muuttaa tietöitä tai muiden ajotyyliä saati omaa reittiäsi keskellä tietä, joten ota mieluummin iisisti.

Jos kuitenkin haluat suhtautua liikenteeseen rakentavasti, voit ajatella sitä tervetulleena häiriötekijänä, joka yrittää saada sinut unohtamaan, että laskutkin olisi maksettava, vaikkei rahaa ole juurikaan.

3. Politiikkaan kannattaa suhtautua haukotellen. Todellako siellä on juuri nyt hallitus, joka pilaa kaiken? Milloinkohan vallassa oli hallitus, joka hoiti kaikki asiat hienosti nappiin? Niinpä. Joten miksi hermostua?

4. Kurittomiin lemmikeihin suhtautumisessa haukottelu ei auta. Kannattaa kuvitella, että lemmikit ovat agentteja, joilla on salainen tehtävä. Tilanteeseen se ei auta yhtään, mutta se sentään naurattaa.

5. Miksi muihin ihmisiin pitäisi suhtautua? Olet itsekin muu ihminen muille. Anna siis olla.

Jos suhtautumattomuus on liian vaikeaa, kokeile ”outo mies” -taktiikkaa. Siinä päähän asetetaan aurinkolasit ja käsi sujautetaan pikkutakin rinnuksesta sisään niin, että peukalo jää ulkopuolelle, eli niin sanottu Napoleon-ote. Ympäristö lakkaa välittömästi ottamasta kontaktia sinuun, eikä sinun näin ollen tarvitse suhtautua kehenkään.

Näillä neuvoilla pääsee jo kivasti alkuun. Huomaat pian, että energiaa säästyy valtavia määriä. Ylijääneellä energialla voi vaikkapa täyttää ristikoita tai sudokuja. Sanovat, että palapelit ovat myös varsin rentouttavia puhteita.

Pitkälle venynyt suhtautumattomuus voi johtaa siihen, että maailmaa alkaa yllättäen nähdä isommassa mittakaavassa. Ehkäpä et tiedäkään kaikkea, jospa asioilla onkin monta puolta? Tai sama se, tuumaat kohta, etkä enää keksi, miksi esimerkiksi uudesta taksilaista pitäisi raivota nettipalstoilla. Tuskin se sillä konstilla kuitenkaan korjaantuu.

Ja kas, kohta onkin jo aika ottaa kunnon pullakahvit. Ihanaa. Siihen on kiva suhtautua.

Julkaistu: 6.8.2019
Kommentoi »