Apu

Katja Ståhl: Kuinka arvokasta on olla oikeassa? – Mitä jos jänis päättäisi, että sillä on periaatteessa oikeus seistä paikallaan, kun kettu tulee?

Katja Ståhl: Kuinka arvokasta on olla oikeassa? – Mitä jos jänis päättäisi, että sillä on periaatteessa oikeus seistä paikallaan, kun kettu tulee?
Katja Ståhl pohtii kolumnissaan, millaista olisi olla ihminen, joka hyväksyy muutoksen.

Takin kääntäminen on perinteisesti ajateltuna huono idea. Ei ole lainkaan hyväksyttävää vaihtaa puoluetta saati näkökulmaa. Sitä leimautuu armotta epäluotettavaksi, periaatteiden hylkääjäksi. Kuka sellaisen kanssa uskaltaa kaveerata? Ei kukaan.

Väittävät, että juuri takin kääntäminen mahdollistaa ihmiselle sen, mitä eläimelle ei: henkiin jäämisen. Tässä tapauksessa kyse on toki konkreettisesta elämisestä, mutta voisiko se todella pitää paikkansa? Mietitäänpä.

Onko pakko omistaa?

Meille on opetettu, että autolla ajaminen, ostaminen ja omistaminen ovat paitsi hyvinvoinnin kulmakiviä, luovat myös lisää hyvinvointia. On ihanaa, kun pääsee paikasta toiseen ketterästi autolla, eikä tarvitse kävellä. Ja vielä oikein tietä pitkin! Ei muinoin ollut mitään teitä.

Mökillekin on niin kiva lähteä lomalla tai viikonloppuna, vaikka eihän kukaan oikeasti tarvitse kahta asuntoa. Se vaan on niin ihanaa! Mökillä sielu puhdistuu.

Mitä jos juuri nämä asiat pitäisikin miettiä uudestaan, jotta maailmamme pelastuisi? Onko todella tarpeellista ajaa yksityisautolla joka paikkaan, entä tarvitsenko todella kesämökin? Kivuliaita mietintöjä.

Miksi elämässä pitäisi kärsiä?

Maailman pelastaminen on yksi asia, mutta entä itsensä pelastaminen? Periaatteita on  hyvä olla olemassa, mutta kuinka usein ne vievätkin meidät turmioon?

Kuka kiittää taivaan portilla, että ”olitpa Katja suoraselkäinen, kun viruit huonossa suhteessa koko elämäsi pelkästä periaatteesta ja näivetyit kuoliaaksi!” En voi varmasti tietää, mutta en usko, että kukaan.

En lainkaan ymmärrä, miksi elämässä pitäisi kärsiä noin niin kuin periaatteesta. Mitä jos jänis päättäisi, että sillä on periaatteessa oikeus seistä paikallaan, kun kettu tulee? Varmasti on, mutta sepä onkin jäniksen viimeinen oikeassa olemisen hetki. Kuinka arvokasta on olla oikeassa?

Faksi in memoriam

Maailma muuttuu juuri nyt todella kovaa vauhtia. Aikanamme moni hieno keksintö ja aate on tullut ja mennyt.

Eikö faksi ollutkin hieno laite? Sitä ihmeteltiin oikein porukalla. Kyllä oli elämä helppoa, kun faksilla tuosta vain suhauteltiin kaavakkeet paikasta toiseen. Sitä ei uhannut mikään muu kuin sähkökatko. Olisipa nyt humoristista kysyä joltakulta, mikä on hänen faksinumeronsa.

Sadan vuoden päästä ajatellaan varmasti aivan yhtä hellästi yksityisautoista. Oikeastiko kaikki ajoivat bensaa kuluttavilla autoilla peräkanaa, jokaisessa autossa yksi ihminen sisällä? Miten vitsikästä!

Mitä jos sittenkin?

On totta, että aivoihin hieman sattuu, kun pohtii vaikkapa sukupuolineutraaliutta. Eihän ennen sellaista ollut. Sitä on vaikeaa käsittää. Ei meinaa mennä kaaliin, että joku ei ole mies eikä nainen, vaan joku muu.

Siitä on kuitenkin helppo aloittaa maltillinen takinkääntökokeilu. Mitä jos hyväksyisin asian tuosta vain? Kokeilisin miltä tuntuu olla aivan riehakas takinkääntäjä. Olla ihminen, joka hyväksyy muutoksen.

Ei siitä tarvitse kertoa edes kenellekään ääneen.

Katja Ståhl on toimittaja ja tv-persoona.

Julkaistu: 14.10.2020
Kommentoi »