Apu

Katja Ståhl: Antakaa minulle kuninkaalliset

Katja Ståhl: Antakaa minulle kuninkaalliset
Katja Ståhl kirjoittaa kolumnissaan kuninkaallisista, yltäkylläisyydestä, älyttömyydestä, unelmoinnista ja Markusta.
Julkaistu: 5.2.2020

Mouhijärvellä asuu mies, joka elää unelmaansa. Hän on rakentanut vanhan kyläkoulun sisäpuolelta palatsiksi ja nukkuu pylvässängyssä. Hänen hartain toiveensa on, että Suomeenkin saataisiin hieman kuninkaallisuutta.

Mies on Markku Ellala, ja hän on rojalisti. Markku on mies minun makuuni.

Minä ja Markku tiedämme, että kuninkaallisten ylläpidossa ei ole oikeasti mitään järkeä. Vanhanaikaiset etiketit ovat rasittavia ja älyttömiä. Se, että jumala on valinnut kuninkaan tai kuningattaren, on suorastaan posketonta. Silti me, Markku ja minä, otamme töistä vapaata, kun televisiosta tulee kuninkaalliset häät.

Me haluamme kylpeä siinä yltäkylläisyyden ja älyttömyyden virrassa, ällistellä laahuksen kohtuutonta mittaa ja päivitellä moukkia, jotka tulevat kirkkoon ilman päähinettä tai sotivat jollakin muulla, hienovaraisella tavalla etikettiä vastaan.

Odotamme malttamattomina kuninkaallista vilkutusta ja alamme välittömästi harjoitella sitä itsekin. Onneksi netistä löytyvät kätevät tekniikkaohjeet.

Minä taidan olla osapäivärojalisti. Osapäivä siksi, että en toivo, että Suomesta tulisi kuningaskunta, mutta kuninkaan tai kuningattaren ottaisin tänne mieluusti. Jenni ja Sale eivät kertakaikkiaan tyydytä suurenmoisuuden himoani.

Haluan pakahtua nähdessäni kuninkaallisia ja taivastella, kuinka tarkasti määriteltyä heidän julkinen esiintymisensä on. Haluan tuumia, millainen säksätys kulisseissa on mahtanut käydä, kun kuninkaallisia on komennettu olemaan yleviä. Haluan nähdä jotakin, jota ei ole sidottu aikaan eikä muotiin vaan se lipuu ryhdikkäänä läpi vuosisatojen.

On myös kiehtovaa pohtia, kuinka sisäsiittoisia kuninkaalliset lopulta ovat. Eikö sisäsiittoisuus aiheuta vaikeita epämuodostumia? Missä ne kaikki epämuodostuneet polot ovat? 

Entä kuinka monen esi-isistä löytyy napakka hallitsija, joka on irrottanut pään aika moneltakin vastaanväittäjältä? Jännittävää! Mitä mahtaa tehdä ihmiselle se, että mummin mummin lisänimi oli Verinen? Tai papan papan nimen kupeeseen on ilmestynyt määritelmä Julma?

Onhan sitä yhden jos toisenkin suvussa kaikenlaista hiihtäjää, mutta paljon epäelegantimmin. Kuninkaalliset onnistuvat olemaan surmaajiakin kiinnostavasti.

Olen miettinyt tätä tarkkaan ja olen jopa valmis maksamaan hieman, jos saamme maahamme kuninkaallisen parin. Elomme täällä Peräpohjolassa on niin harmaata ja yllätyksetöntä, että jopa hameeseen pukeutunut mies ylittää uutiskynnyksen. Ei näin.

Haluan kimalletta, liiallisuutta ja loistoa. Haluan tuntea oloni maan matoseksi ihaillessani ihan oikeaa prinsessaa tai kuningatarta. Mikä lumo! Mikä hehku! Mikä pidättyväisyys!

Haluan jämerää vastapainoa television ja lehtien jatkuville pyllynvilautteluille ja holtittomille seksikohtauksille. Tulkoon pidättyväisyys ja ryhdikkyys! Maltan odottaa, jos tässä menee hetki.

Katja Ståhl on toimittaja ja TV-persoona.

Kommentoi »