Apu

Katja Ståhl: "Aivojen jymäyttely on hyvä aloittaa itsensä kehumisesta"

Katja Ståhl: "Aivojen jymäyttely on hyvä aloittaa itsensä kehumisesta"
Katja Ståhl pohtii kolumnissaan positiivisuuden voimaa.

Se on kuulkaa sillä tavalla, että uudenvuodenlupaukset eivät ole enää muodissa. Kyllä, näin on! Uudenvuodenlupaukset tuppaavat olemaan samaa sarjaa vaalilupausten kanssa: lämpimikseni höpöttelen tässä.

Kuulostaa toki juhlalliselta luvata jotakin konkreettista, mutta kun pitäisi ryhtyä toimeen, onkin yhtäkkiä kaikenlaista hommaa kellarissa. Tai kana uunissa.

Itsejymäytys on trendi

Nyt on muotia jymäyttää aivoja! Se on huomattavasti kustannustehokkampaa kuin uudenvuodenlupailu, ja se johtaa varmemmin toivottuihin tuloksiin. Aivot ovat siitä merkillinen elin, että ne ovat paitsi tietenkin tavattoman monimutkainen, myös täysin huumorintajuton kokonaisuus.

Jos heität vitsillä, että onpa kaunis päivä, vaikka sataa räntää vaakatasossa, aivot ottavat sen tosissaan. Päässäsi ihan tosissaan luullaan, että tykkäät. Tämähän on upea mahdollisuus!

Voin siis ihan pokerinaamalla väittää, että olen kaunis ja viisas, ja aivoni uskovat kaiken. Ne alkavat aivan muina aivoina rakentaa itsetuntoani paremmaksi. Nerokasta!

Viisaus on vanha

Hyvinvointialalla tämä on jo vanha vitsi. Puunhalaajat ja itsensähyväksyjät ovat jo vuosia tienneet, että aamulla kannattaa mennä peilin eteen ja kertoa itselleen, että on kaunis ja hyvä tyyppi.

Sehän kuulostaa tavallisen suomalaisen korvaan ihan hirveältä. Valehdella nyt omalle peilikuvalleen törkeästi, ja mitä jos joku näkee. Luulevat vielä, että olen tosissani!

Eihän tuohon kykene kuin Donald Trump tai Kim Jong-un. Tai sitten he ovat tehneet sitä jo vuosia ja uskovat siihen nyt itsekin. Hetkinen, liekö heistä tullut maailman vaikutusvaltaisimpia johtajia juuri siksi?

Itseään kannattaa kehua

Äskeisiä kavereita ei ehkä kannata pitää mielessään, kun ryhtyy hommiin. Aivojen jymäyttely on silti hyvä aloittaa itsensä kehumisesta. Niin pääsee vähemmällä. Kun alkaa pitää itseään aika mukiinmenevänä tyyppinä, alkaa ulkomaailmakin näyttää kivemmalta. Mukava ihminen viihtyy ympäristössään!

Kun ei liiemmin vihaa itseään, saattaa jaksaa paremmin myös työpaikan rasittavaa tyhjännauraja-Perttiä tai takakireää Pirjoa. Saattaa jopa ymmärtää, että he eivät ole vielä vihkiytyneet aivojen jymäyttämiselle ja ovat siksi ihmisinä keskeneräisiä.

Hymyilystä on helppo aloittaa

Jos itselleen puhuminen ujostuttaa, voi aloittaa hymyilemällä. Vaikka ei olisi mitään hymyilemisen aihetta, väännä naama reippaasti vain hymyyn.

Siitä nimittäin seuraa se, että aivosi luulevat sinun hymyilevän oikeasti. Ne tulkitsevat sinun olevan iloinen ja vapauttavat hyvänolonhormonia.

Se tiedettiin jo muinaisessa Hyvä Terveys -lehdessä vuonna 2014. Siinä kerrottiin saksalaisten tiedemiesten tekemästä tutkimuksesta, jossa pyydettiin koehenkilöitä laittamaan kynä suuhun poikittain.

Osa koehenkilöistä laittoi kynän suun takaosaan, jossa hymyilylihakset aktivoituivat. Osa taas suun etuosaan, jolla ei ollut mitään vaikutusta.

Kokeen jälkeen henkilöille näytettiin hauskaa sarjakuvaa. Kynää suun takaosassa pitäneet nauroivat sarjakuville, kun taas etuosassa pitäneet eivät kokeneet sarjiksia lähes lainkaan hauskoina.

Ole sinäkin tänä vuonna se ärsyttävän hyväntuulinen tyyppi!

Julkaistu: 1.1.2020
Kommentoi »