Eeva

Rohkeita ratkaisuja tehnyt Kati Outinen: ”Haluan vaikuttaa epäkohtiin, vaikka siitä tulee aina sanomista”

Rohkeita ratkaisuja tehnyt Kati Outinen: ”Haluan vaikuttaa epäkohtiin, vaikka siitä tulee aina sanomista”
Elämän suurissa käänteissä näyttelijä Kati Outinen on aina uskonut sisäistä ääntään. Aina se on rohkaissut puhumaan suoraan, vihapalautteen uhallakin. ”Pitää uskaltaa puolustaa sitä, minkä tuntee oikeaksi.”
Julkaistu: 23.5.2022

”Mitä, kirjoitinko muka rohkeudesta?”

Niin näyttelijä Kati Outinen, 60, ajatteli, kun Eeva-lehti pyysi häntä uuteen podcast-sarjaansa Kahdeksan oppituntia rohkeudesta.

Asiaa tuumailtuaan Kati Outinen tajusi, että hänen rohkeutensa on ehkä vain ollut niin arkista, ettei hän itse ollut tunnistanut sitä.

Ura on edellyttänyt rohkeita päätöksiä. Kati on monta kertaa elämässään lähtenyt vakituisesta, turvallisesta työpaikasta ja heittäytynyt sisäisen pakon varassa uuteen. Kaikkia hyppyjä on edeltänyt pitkä sisäinen kamppailu intuition ja järjen välillä.

”Ne eivät ole olleet mitään kivoja kausia elämässä. Kun kaikki elämässäni on ollut ulkoisesti hyvin mutten ole voinut hyvin, olen aina kyseenalaistanut itseni rankasti ja miettinyt, onko vika vain minussa.”

Lähtöpäätös KOM-teatterista 1995 oli Katista ehkä pelottavin asia, jonka hän on elämässään tehnyt.

”Kun pahanolon tunteet pikkuhiljaa kasautuvat sisälläni, se asia, joka lopulta sysää tekemään muutoksen, voi olla mitätön kuin heinänkorsi.”

Ohjaaja Aki Kaurismäen luottonäyttelijänä tunnetun Kati Outisen näyttelijänura alkoi jo 18-vuotiaana. Uransa alkuaikoina Kati Outinen kohtasi paljon naisia vähätteleviä asenteita. “Heikkoina hetkinä asenteet edelleen nousevat pintaan”, muistelmateoksen Niin lähelle kuin muistan kirjoittanut Kati kertoo.

Epäkohdat ja ikäsyrjintä esiin

Kati Outiselle rohkeutta on myös uskallus elää omannäköistään elämää sisintään kuunnellen.

”Pitää uskaltaa puolustaa sitä, minkä tuntee oikeaksi. Minulla on vankka sisäinen koodisto siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Ja koska en pysty muuttamaan yhteiskunnan isompia rakenteita, haluan vaikuttaa edes nostamalla epäkohtia esiin, vaikka siitä tuleekin aina sanomista.”

Tällä hetkellä Katin oikeudentajua loukkaa se, miten kärkkäästi varsinkin miespuoliset järjestöjohtajat ja poliitikot syyllistävät lakkoilevia hoitajia, vaikka nämä käyttävät laissa turvattua työtaisteluoikeuttaan ja vaikka alan kehno palkkaus on yleisesti tunnettu tosiasia.

”On hävytöntä, että vaikka hoitajat ovat venyneet ja paukkuneet erityisesti koronan aikana ja myös jo sitä ennen kohtuuttomissa työoloissa, ukkojen mielestä pelkän kiitoksen pitäisi riittää. Kiitollisuutta onkin kiva syödä.”

Kati Outinen saa jonkin verran negatiivista palautetta julkisista kommenteistaan. Suoruus johtaa usein vaikeuksiin, mutta joskus siitä on hyötyäkin, Kati Outinen on huomannut.

Kati Outinen on kertonut avoimesti siitä, kuinka roolitarjoukset alkoivat vähentyä jo vähän yli kolmekymppisenä ja tyrehtyivät miltei kokonaan neli-viisikymppisenä. Naisnäyttelijöiden ikäsyrjinnästä ovat viime vuosina julkisesti puhuneet myös muun muassa Outi Mäenpää ja Elina Knihtilä.

Kati toteaa, etteivät puheet monimuotoisuuden tärkeydestä tunnu koskevan ikää. Ainakaan naisten ikää.

”Miesnäyttelijöille tarjottujen roolien skaala saattaa jopa kasvaa, kun lähenee kuuttakymppiä, mutta naisnäyttelijöille käy päinvastoin ainakin Suomessa.”

Kati Outinen on ainoa suomalainen naisnäyttelijä, joka on palkittu parhaana naisnäyttelijänä Cannesissa, ja hän on saanut lisäksi muun muassa Pro Finlandian ja kolme naispääosa-Jussia. Edes palkinnot eivät kuitenkaan suojaa ikäsyrjinnältä, jos käsikirjoituksissa ei ole kunnon rooleja vanhemmille naisille.

”Kun työskentelin Ruotsissa eräässä produktiossa ohjaajan ja käsikirjoittajan sparraajana, he sanoivat, että minulla varmasti on jatkuva kiire Suomessa. Kun vastasin, että ei siellä ketään kiinnosta yli 50-vuotiaan naisen osaaminen, he ihmettelivät, kuinka Suomella on varaa haaskata se.”

Lue Kati Outisen koko haastattelu keskiviikkona 25. toukokuuta 2022 ilmestyvästä Eevasta. Siinä Kati Outinen kertoo muun muassa, miten nuorena ratkaisi ahdistavat työtilanteet, miksi elämäntaito-oppaat ovat väärässä ja millaista on hänen uusi elämänsä itsensä työllistävänä yrittäjänä. Tilaajana voit lukea haastattelun myös digilehdestä. Nettiversiota on muokattu.

Kati Outinen ja tuntemattomaan hyppääjän rohkeus –Kuuntele 8 oppituntia rohkeudesta -haastattelu

Jos irtisanoutuu vakituisesta työstä ilman tietoa seuraavasta, on rohkea. Näyttelijä ja ohjaaja Kati Outinen on tehnyt sen useita kertoja, ja tietää, että ensimmäinen kerta on vaikein. Kuuntele Katin tarina rohkeudesta täältä.

1 kommentti