Katariina Souri rakastui 18 vuotta nuorempaan Eliya Zweygbergiin
Puheenaiheet
Katariina Souri rakastui 18 vuotta nuorempaan Eliya Zweygbergiin
Etsintävuosien jälkeen kirjailija-taiteilija Katariina Souri on löytänyt vakaan rakkauden 18 vuotta nuoremman Eliyan kanssa. Henkisyys ja keskustelu yhdistävät taiteilijaparia.
Julkaistu 30.4.2017
Apu

Kirjailija-kuvataiteilija Katariina Souri, 48, istuu mustissa farkuissaan helsinkiläisen taidegallerian ikkunalaudalla vaimonsa Eliya Zweygbergin, 30, kanssa ja puhuu pariskunnan tulevasta taidenäyttelystä. Katariinan solisluista pilkistää paidan alta peuratatuoinnin sarvet.  – Minulla on valkoinen peura Musta Mandala -kirjoissani. Sen sarvet symboloivat kykyä havaita yliluonnollisia asioita. Peura liittyy herkkyyteen ja feminiinisyyteen. Me muistamme hänet vuoden 1988 miestenlehti Playboyn alastonkuvista ja sitä seuranneesta megajulkisuudesta: vihreät kissansilmät, silkkinen musta polkkatukka ja alabasterinvalkoiset nukkekasvot.  19-vuotiaana Playmate of the Month -valokuviin eksynyt hyvinkääläinen abiturientti Kata Kärkkäinen oli maamme ykkösjulkkiksia koko 1990-luvun. Media on sittemmin ruokkinut suuren yleisön kiinnostusta häneen kohta kolme vuosikymmentä. Vaimon Playboy-menneisyys ei Eliyaa hetkauta.  – Tiesin kyllä tutustuessamme, kuka Kata on, mutta maine tai huomio ei pelottanut minua. Se ei kuulu arkeemme, en aina edes muista koko asiaa.

Ammatillisesti Kata on ollut monessa mukana. Hän käsikirjoitti televisiosarjat Samppanjaa ja vaahtokarkkeja, Tähtilampun alla ja Tähtitehdas. Esikoisromaani Minä ja Morrison ilmestyi vuonna 1999. Sen jälkeen on ilmestynyt seitsemän romaania, ja Souri on ollut kirjoittamassa kolmen Vares-elokuvan käsikirjoitusta. Nimensä virallisesti Katariina Souriksi muuttaneella Katalla on avioliitosta säveltäjä Johnny Lee Michaelsin kanssa poika Kasimir, 25, ja Marcello Gentilen kanssa tytär Kiana, 13. Liikemies Janne Janhosen kanssa hän oli neljä vuotta naimisissa 2000-luvun alussa, ja kesäkuussa 2010 Souri vahvisti menneensä naimisiin Anzi Destruction -nimisen muusikon kanssa. Liitto päättyi avioeroon 2012, mutta jatkui avoliittona. Vuonna 2015 Kata perusti Facebookiin vegaaniryhmän, jossa hän tapasi Eliya Zweygbergin. Naispari eteni suhteessaan ripeästi. Viime syyskuussa he rekisteröivät parisuhteensa Helsingin maistraatissa, ja nyt aviopari asuu Katan Sipoon-tiluksilla.

– On ihanaa, kun olen voinut tukea Eliyaa. Kunhan ei vie kaikkea huomiota näyttelyssä! Katariina nauraa.

Kotona Katariina on vaimolleen kaikkea muuta kuin valtakunnan kohukaunotar. – Kata on viehättävimmillään aamuisin kotona, tukka pystyssä ja vahvat silmälasit päässään. Silloin hän on ihana, tai vähän maalisissa housuissa, Eliya hymyilee. Katariinan mielestä Eliya on suloisimmillaan pariskunnan yhteisillä metsälenkeillä koirien kanssa aamuisin, silmälasit hänelläkin.  – Tarvitsen vain auton ajamiseen silmälasit, mutta Katariinan perässä metsässä kompuroidessani en näe maastoa ilman niitä, kaupungissa kasvanut Eliya kiirehtii huomauttamaan. Eliyalla ei vaatekaapissaan paljon ”mökkivaatteita” ole. Vaimon mielestä puoliso on aina tyylikäs. – Sun ulkonäössä ei ole niin suuria muutoksia, olet viehättävä aina, jopa kotivaatteesi ovat tyylikkäät – jopa ne oranssit toppahousut, Katariina purskahtaa nauruun.

Kameleonttimainen Katariina sanoo, että hänen olemuksensa vaihtuu naisellisesta miehekkääksi päivän fiiliksen mukaan. Joskus hän on kokonaan sukupuoleton. – Ikinä en aamulla tiedä, kenen vierestä herään! Eliya kiusoittelee. Katariina sanoo Eliyan kanssa oivaltaneensa, ettei samaistu naisen sukupuoleen.  – En ole koskaan ollut feministi, koska en koe tarvetta määritellä sukupuoltani. Olen enemmän muunsukupuolinen kuin nainen. Miessuhteissa yritin automaattisesti hakeutua perinteiseen naisen rooliin. Yleisesti seksikkäiksi mielletyt naiselliset asut eivät Katariinaa viehätä. Korkokengissä hän tuntee olonsa kiusaantuneeksi.  – Vanhoja Playboy-kuvia katsoessani tajuan, että kuvausten epämukava olo ei välttämättä tullut alastomuudesta, vaan siitä, että minulle laitettiin pitsialusvaatteet päälle ja korot jalkaan. Olin ihan väärässä roolissa. Siitä lähti käyntiin identiteetin hakeminen, en löytänyt itseäni siinä sekamelskassa enkä suhteissani miehiin.  – En vähääkään välitä naisena olemisen roolista, Katariina toteaa. Eliyan tie on ollut tasaisempi.  – Joskus kuusivuotiaana minulla oli viimeksi mekko, käytin sitä ehkä kahdesti kesässä. 16–17-vuotiaana oli vaihe, että halusin olla kuin muut: oli pitkät hiukset ja poikaystävä, hän muistelee. Kolmesti miehen kanssa avioituneelle Katariinalle rakastuminen toiseen naiseen ei ollut yllätys. – En ajatellut etsiväni naissuhdetta, mutta tiesin, että se on mahdollista. Olin jo miettinyt, etten halua enää parisuhdetta tai ainakaan naimisiin, mutta sitten rakastuu, hän hymyilee. Katalle oli selvää, että tämän rakkaussuhteensa hän tuo itse julkisuuteen. Naissuhteella on hänen mielestään yhteiskunnallista merkitystä, ja oma elämäntilannekin oli erilainen.

Eliya aloitti metalliverkkoveistosten tekemisen 12-vuotiaana.  – En ole hyvä maalaamaan, joten opetin koirani maalaamaan.

– Koin olevani vakaammalla pohjalla elämässäni. Aikaisemmin halusin suojella miessuhteitani julkisuudelta, kun en tiennyt, mitä elämältä halusin, Kata selventää. Pariskunnan ensimmäinen hääpäivä on syyskuussa. Silloin rakastavaiset tekevät matkan Etelä-Ranskaan Rivieralle, jossa ajellaan vuokra-autolla pitkin merenrantaa.  Eliyan vasemmassa keskisormessa komeilee kultasepänliike Tillanderilta ostettu timanttisormus, Katalla sormus roikkuu kaulakorussa.  – En ollut koskaan aikaisemmin halunnut naimisiin, mutta nyt halusin. Onhan se kiva, kun on vaimo, Eliya virnistää. Onko naimisiinmeno muuttanut parin suhdetta? – Ei, se on muuttanut koko elämäni, Eliya vastaa. – Toivottavasti tämä on loppuelämän kestävä suhde, Kata lisää. Parasta naisten välisessä parisuhteessa on ymmärrys ja kuulluksi tulemisen tunne.  – Meillä on paljon yhdistäviä henkisiä asioita, myös traumoja ja haasteita menneisyydestä, ja olemme molemmat halukkaita vatvomaan niitä. Rasittavaa on se, että kumpikaan meistä ei lähde kesken keskustelun hakkaamaan halkoja, Kata nauraa. – Saman kokenut ei aina ole paras tuki.

Jos Eliyan elämä on ollut julkkisvaimon polkua tasaisempaa, hänen kuvionsa menivät kuitenkin kokonaan uusiksi Katan tavattuaan. Himotupakoijasta on kehkeytynyt lenkkeilijä, joka on karsinut ruokavaliostaan liian sokerin.  Molemmat puolisot pyrkivät syömään vegaanisesti ja käyttämään alkoholia vain harvoin. Lihansyöjän kanssa en voisi edes seurustella, Eliya sanoo. – Tutustuessamme Eliya veti askin röökiä päivässä, ja lopettamispäätöksen jälkeen hänen kaikki taskunsa olivat täynnä korvaustuotteita. Eliya pureskeli, imi tai söi nikotiinia koko ajan, ja hän oli pahasti aneeminen, Katariina muistelee. Nuorikko oli luvannut lopettaa tupakanpolton – lähinnä siksi, ettei tupakoinnin lopettanut Katariina repsahtaisi uudestaan. Lopulta vaimon oli muistutettava, että seurustelun alkaessa sopimus oli ”Kata tai tupakka”.  – Hän on maailman tyynein ihminen, mutta tupakoinnin lopettaessaan Eliya oli muutaman päivän hermona, Katariina virnistää. Eliya ei pysynyt vaimonsa perässä jokapäiväisellä koirien aamulenkillä. Hengitys vinkui, ja Eliya ajatteli kuolevansa Katan perässä laahustaessaan.  – Elämäni on muuttunut todella paljon. Olen sellainen, että mua pitää potkia takamuksille. Mulla on nyt todella terveellinen elämä, ja heräämme puoli kahdeksalta joka aamu lenkille. Lenkki koirien kanssa on parasta mielialalääkettä.      Eläintenkouluttajan ammattia opiskelleen Eliyan urasuunnitelmat menivät viime vuonna myös uusiksi. Hän lopetti opiskelunsa ja vakituisen päivätyönsä eläinkaupassa. Nyt molemmat puolisot ovat vapaita taiteilijoita. Heillä on työhuoneet Sipoon-kodin eri rakennuksissa.  – Käsillä tekeminen on ollut unelmani. Ilman Katan kannustusta en olisi uskaltanut heittäytyä taiteilijaksi, Eliya sanoo. Tuoreen parisuhteen suurimmat haasteet ovat liittyneet arjen sujumiseen. On haastavaa 10 vuoden päivätyön jälkeen heittäytyä vapaaksi taiteilijaksi, jonka on itse vastattava ajankäytöstään. – Taiteilijaelämä on suurelta osin itsekuria. Töitä pitää tehdä silloinkin, kun ei ole näyttelyä tiedossa. Eliyan oli alkuun vaikea löytää oikea rytmi työn ja vapaa-ajan välillä, Kata selittää. Vappuna avautuu pariskunnan ensimmäinen yhteisnäyttely helsinkiläisessä Galleria 4-Kuudessa. Nähtävillä on parikymmentä Katariinan akryyli-öljyvärimaalausta ja vajaat kymmenen Eliyan veistosta.  – On ihanaa, kun olen voinut tukea Eliyaa. Kunhan ei vie kaikkea huomiota näyttelyssä! Katariina nauraa. Aivan yllätyksenä Eliyan taiteellisuus ei tule. Luovuus kulkee böömiläisen aatelissuvussa veressä: Eliyan äiti, isoäiti, tädit ja velipuoli  ovat taiteilijoita. – Isäni oli todella taitava käsistään, ja perin hänen työkalukaappinsa. Se on todellinen aarre minulle, voin käyttää työkaluja töissäni.

Katan lapsia äidin uuden puolison sukupuoli ei hiertänyt, mutta 19 vuoden ikäero nostatti 25-vuotiaan Kasimir-pojan kulmakarvoja. – Hän huomautti, että Eliya on melkein hänen ikäisensä. Entinen mieheni Anzi oli mua 14 vuotta nuorempi, ja hänen jälkeensä ajattelin, ettei enää muusikkoa eikä nuorempaa – mutta Eliya onkin vielä nuorempi! Kata hymähtää. Eliyalle parin ikäero ei ole ollut ongelma,  ja vaimon lasten kanssa hän tulee hyvin toimeen. – Kassulla on oma elämä Kalliossa, hän vierailee meillä toisinaan. Tiesin kyllä, että Katalla on lapsi kotona, mutta todellisuuden tajusin vasta Sipooseen muuttaessani. Olemme Kianan kanssa tosi läheisiä. Hän kertoo mulle kaikki asiansa, Eliya sanoo. – Enemmän kuin äidilleen! Kata puuttuu keskusteluun. – Katan kanssa elämä ei ole koskaan tylsää tai tasapaksua, Eliya hymyilee lempeästi. 

Teksti Meri Eskola, kuvat Timo Pyykkö

Kommentoi »