Katainen: Viime vuosi oli elämäni pelottavin
Puheenaiheet
Katainen: Viime vuosi oli elämäni pelottavin
Pääministeri Jyrki Katainen (kok) vieraili Suomen hopeanaisten mitalikahveilla. Kiitosten ja hiihdon parisprinttiennakoiden keskellä sivuttiin politiikkaa - vaikka Kataisen mukaan olympiavierailussa parasta on, että valtiopäättäjät puhuvat kaikesta muusta.
Julkaistu 17.2.2014
Apu

Mitalikahvit kalskahtavat jo sanana jokseenkin 70-lukulaiselta. Vaikka suomalaishiihtäjien uusi sukupolvi on aiempaa esiintymään tottuneempaa ja ajat ovat muutenkin muuttuneet, "aika pönötykseksi" tilannetta luonnehti myös perinteisellä Sisupuukolla palkittu Iivo Niskanen. Loistavasti ladulla venynyttä 22-vuotiasta huomionosoitus ison mediajoukon ja kaikkien mahdollisten urheilu- sekä muiden johtajien läsnäolon keränneessä tilaisuudessa selvästi jännitti.

Niskanen starttaa miesten parisprinttiin tiistaina Sami Jauhojärven kanssa; ladulla parivaljakkoa tuskin kipsaa, ainakin mikäli ennakkoesiintymisistä mitään voi päätellä. Naisten parisprintissä mitalia jahtaavat keskiviikkona Aino-Kaisa Saarinen ja Niskasen isosisko Kerttu.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) muistutti puheessaan urheilijoille, että vaikka huippu-urheilu yhdistää ihmisiä ja on kerännyt valtavat suomalaisjoukot yhteen, viestihopea on ennen kaikkea Anne Kyllösen, Aino-Kaisa Saarisen, Kerttu Niskasen ja Krista Lähteenmäen vuosikausien työn tulos.

- Urheilussa on paljon asioita, joita voi soveltaa muuhun elämään. Se sitoutuminen, itsensä likoon laittaminen, keskittynyt mutta silti positiivinen ja raikas ilmapiiri, joka Suomen joukkueesta huokuu, kelpaa esimerkiksi, Katainen maalaili.

Sotshin olympialaiset ovat presidentti Vladimir Putinin ja muun Venäjän-johdon näytös maailmalle, mutta kuten useimmiten, kisojen edetessä pääasia on työntänyt ristiriidat taakseen. Katainen sanoi olevansa iloinen, että virallinen osuus on visiitillä minimissään.

- Joskus on oikeasti tärkeää ja varsinkin helpottavaa, että puhutaan kaikkea muuta paitsi asiaa. Ihmisistä paljastuu myös uusia puolia, kun ei koko ajan olla kiinni poliittisessa protokollassa.

Melkoisessa paineessa sekä hallituksen että puolueensa johdossa ollut Katainen myönsi Avulle, että viime vuosi oli hänen uransa vaikein.

- Se oli jopa pelottava. Olin koko ajan tietoinen siitä, että koko Euroopan talous saattaa romahtaa. Markkinavoimien armoilla oleminen ilman, että asiaan voi poliittisilla tai millään teoilla vaikuttaa, ei ole erityisen mukava kokemus.

Maasto- ja ampumahiihtoa sekä alppilajeja seuraava pääministeri ei silti pääse arjen kysymyksiä karkuun. Kotimaan politiikassa kestoväännetään muun muassa Suomen velkaantumisesta ja eurovaaleihin on aikaa enää kolmisen kuukautta.

- Selvyys pitäisi saada kolmeen seikkaan: siihen, mitkä puolueet luottavat valtiovarainministeriön arvioihin ja sitoutuvat velkaantumisen taittamiseen sekä siihen, mille ajalle ja miten taittavat toimenpiteet jaksotetaan, Katainen kertasi tutun viestinsä.

Kokoomuksen eurovaaliehdokaslista on nimekäs, mutta siinä on tilaa vielä kuudelle nimelle. Siitä, onko Kataisen oma nimi listalla, pääministeri ei edelleenkään suostunut sanomaan mitään.

- Selväähän se on, että vaalitulos on erittäin tärkeät. Kokoomuksessa on aina arvostettu EU-vaaleja ja Euroopassa vaikuttamista, mutta näihin vaaleihin on ladattu ehkä kovimmat mahdolliset paukut.

Kommentoi »