Apu

Kasvomaskeista päätyy luontoon valtavat määrät mikromuovia – Voi säilyä luonnossa jopa vuosisatoja

Kasvomaskeista päätyy luontoon valtavat määrät mikromuovia – Voi säilyä luonnossa jopa vuosisatoja
Vuosi sitten maaliskuussa kukaan ei olisi arvannut, kuinka pahoin kertakäyttöiset kasvomaskit ja suojakäsineet saastuttavat luontoa.
Julkaistu: 5.5.2021

Maailmassa käytetään 129 miljardia kasvomaskia kuukaudessa, eli kolme miljoonaa maskia minuutissa. Nyt pois heitettyjä kertakäyttömaskeja lojuu kaikkialla luonnossa valtameriä myöten.

Tutkijat ovat havainneet maskeja ja suojakäsineitä Etelä-Amerikan rannoilla, Jakartan lahden laskujoissa, Bangladeshissa ja Kenian rannikolla. Maskit ovat tukkineet viemäreitä New Yorkista Nairobiin.

Kertakäyttömaskeja ja suojakäsineitä valmistetaan muovikuiduista, joista yleisin on polypropeeni. Se säilyy luonnossa vuosikymmeniä, mahdollisesti vuosisatoja hajoten pieniksi mikro- ja nanomuoveiksi.

Yksi maski voi päästää mereen jopa 173 000 mikrokuitua päivässä.

Maskit ovat tärkeitä koronavirukselta suojautumisessa, mutta käytön jälkeen niiden paikka ei ole luonnossa. Merten lisäksi maskit ovat uhka myös eläimille.

Esimerkiksi linnut ovat käyttäneet maskeja pesänrakennuksessa. Monien lintujen kohtaloksi ovat koituneet maskien korvalenkit, jotka ovat sotkeutuneet lintujen jalkoihin.

Lähde: National ­Geographic

Kommentoi »