Kysely: Keskustelu lihasta ja kasvisruoasta kärjistynyttä – Sekä vegetaristit että sekasyöjät ovat kokeneet arvostelua ja tuomitsemista
Puheenaiheet
Kysely: Keskustelu lihasta ja kasvisruoasta kärjistynyttä – Sekä vegetaristit että sekasyöjät ovat kokeneet arvostelua ja tuomitsemista
Kaksi kolmasosaa tuoreeseen kyselyyn vastanneista kokee ruokakeskustelun olevan kärjistynyttä silloin, kun puheeksi tulevat lihansyömiseen ja kasvissyöntiin liittyvät valinnat.

Syöpä suomalainen mitä vain, hänestä monesti tuntuu, että omia ruokavalintoja silmäillään tuomitsevasti tai hämmästellen. Siihen suuntaan ainakin viittoo Verso Food -kasvisruokayrityksen teettämä kysely.

Kyselyyn vastanneista tuhannesta suomalaisesta 60 prosenttia ajattelee, että lihan syömiseen suhtaudutaan nykyään liian tuomitsevasti. Liki saman kokoinen joukko arvelee, että lihansyönnin vähentämiseen on yhteiskunnallisia paineita.

Toisaalta myös kasvisruokavalion valinneet suomalaiset tuntevat joutuvansa arvostelun kohteeksi. Vastaajista 36 prosenttia oli sitä mieltä, että pelkästään kasvispohjaisia ruokia syövät joutuvat puolustelemaan valintojaan. Nuorista aikuisista sellainen tunne oli melkein puolella vastaajista.

Ruokakeskustelu aiheuttaa stressiä

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista olikin sitä mieltä, että ruokakeskustelu on kärjistynyttä, varsinkin, kun puheeksi tulevat lihansyömiseen ja kasvissyöntiin liittyvät valinnat. Ruokakeskustelu stressasi viidesosaa vastanneista, ja vajaa kolmasosa vastaajista kertoi joskus joutuneensa arvostelun kohteeksi ruokavalionsa vuoksi.

Härkäpaputuotteita valmistavaa Verso Foodia kiinnosti myös, kuinka moni olisi valmis kääntämään ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi. Niin ajatteli vajaa puolet vastaajista. Kiinnostus kasviksiin oli samanlaista eri puolilla Suomea, alueellisia eroja ei juuri ollut. Alle 25-vuotiaista kaksi kolmasosaa halusi lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossaan.

Kaikista vastaajista 40 prosenttia oli sitä mieltä, että suomalaisten pitäisi syödä nykyistä vähemmän lihaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaisten lihankulutus väheni viime vuonna ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Lihaa syödään silti edelleen noin 80 kiloa suomalaista kohti vuodessa.

Kyselyyn vastasi tammikuussa Bilendi Finlandin verkkopaneelissa tuhat täysi-ikäistä suomalaista.

Kommentoi »