Apu

Kasper Strömman, Suomen Paras Kolumnisti 2020: "Elämässä on muutakin kuin some"

Kasper Strömman, Suomen Paras Kolumnisti 2020: "Elämässä on muutakin kuin some"
Kasper Strömman on mies, jolta voi odottaa mitä tahansa. Supersuosittua Kasper Diem -blogia pitävä Strömman aloittaa Avun kolumnistina.
Julkaistu: 18.1.2020

Kun aikanaan ihmiset alkoivat väkertää tyhjistä kahvipaketeista kauppakasseja, Kasper Strömman teki päinvastoin: hän alkoi tehdä vanhoista kauppakasseista kahvipaketteja.

– Tein kahvipaketeista myös hyttysverhot, pefletin sekä vihdan, mies virnistää.

Ja kun Yle uutisoi 1. joulukuuta, että Suomi on ringeten maailmanmestari seitsemättä kertaa (Suomi kaatoi Kanadan maalein 5–1), Strömman kommentoi Facebook-sivullaan: ”Outoa, ajoin juuri Mantan patsaan ohi eikä siellä näkynyt ketään? Niin kuin ei myöskään näkynyt 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 tai 2013”.

Se oli tyypillinen piikki Strömmanilta. Hän laittaa ihmiset huomaamaan asioita. Esimerkiksi sitä, että kaikkien maailmanmestaruutta ei juhlita torilla, Suomen saamat maailmanmestaruudet ovat eriarvoisia.

Avun taittajasta Vuoden Graafikoksi

Kasper Strömman, 45, on valtavan paljon kaikkea: hän on muun muassa kirjailija, humoristi, somevaikuttaja, graafikko, sarjakuvapiirtäjä, blogisti, tv-sarjan juontaja, lastenkirjojen kuvittaja sekä kysytty luennoitsija. Hänet tunnetaan terävänä satiirikkona ja kuvataan ideanikkariksi, katalysaattoriksi, kyseenalaistajaksi. Eräänä kesänä Strömman työskenteli Apu-lehdessä taittajana.

Mikä on ykköstyö? Mitä teet?

– Toi on hankala kysymys. Äitikin kysyy tuota tosi usein.

– Kai muistit laittaa listaan, että olen myös Vuoden Graafikko 2013?

Kun Strömman valittiin Vuoden Graafikoksi 2013, mies iloitsi Facebookissa: ”Minä uskalsin ottaa askeleen graafikosta vuoden graafikoksi. Uskalla sinäkin!”

– Tavallaan on hauskaa, kun ihmisille ei haluta antaa rahaa vaan rahan sijasta viiri. Rakastan kaikkea pompöösiä, maineen ja kunnianosoitusten onttoa maailmaa, pöyhkeyttä ja liian isoja nimiä, koska monet ottavat ne niin tosissaan. Sellaisesta on helppo tehdä parodiaa.

– Huvittavaksi sen tekee, kun ei lopeta jankuttamista: ”Hei, olen Vuoden Graafikko 2013.” Vahvistaa asiaa, joka oikeasti on aika vähäpätöinen. Kuka edes tietää tai tiesi, että sellainen palkinto jaettiin? Kuka osaa nimetä viime vuoden Vuoden Graafikon… tai kuka tämän vuoden, Strömman sanoo.

– Se on ainoa palkinto, mitä olen saanut, joten tavallaan on myös vähän pakko ylläpitää sitä. Olen jatkanut asian hokemista nyt kuusi vuotta ja pikkuhiljaa ihmiset alkavat ymmärtää pointin. Äskenkin vastaan tuli Katja Ståhl, joka sanoi, että ”Onneksi olkoon vielä siitä….!

Kasper Strömmanin ensimmäinen kolumni uudistuneessa Avussa

Influensseri

Kasper Strömman on suomenruotsalainen ja kotoisin Turusta, mutta asuu nykyään Helsingissä. Hänen avopuolisonsa on tekstiilitaitelija Maija Louekari, pariskunnalla on kolme lasta.

– Mun perhe on tosi kiva ja tavallinen. Äiti oli opettaja ja isä työskenteli sampootehtaassa, kumpikin ovat nyt eläkkeellä.

– Siskoni Nora on suosittu lasten- ja nuortenkirjailija. Toinen siskoni Matilda osti poikaystävänsä kanssa vanhan bensa-aseman Mynämäeltä. Joitain suunnitelmia niillä sen suhteen kai on…?

Strömman opiskeli graafista suunnittelua ensin pari vuotta Kouvolassa ja lähti sitten Englantiin. Hän valmistui Lontoolaisesta Camberwell College of Arts -oppilaitoksesta vuonna 2001, sen jälkeen miehen töitä nähtiin taidenäyttelyissä muun muassa Osakassa, Milanossa ja Lissabonissa.

Ura Suurena Taiteilijana ei kuitenkaan iskenyt, joten Strömman päätti sen sijasta ryhtyä influensseriksi, vaikuttajaksi. Miehen pääkanavat ovat Twitter, blogi (”Suomen kansallisblogi”), Facebook ja ennen kaikkea viikoittainen ”Suomen suosituin podcast Kasper ja Mikko”, jota hän tekee muusikko Mikko Pykärin kanssa.

– Siihen panostan tällä hetkellä eniten.

Mihin perustuu, että podcast on Suomen suosituin?

– Ei mihinkään. Se on vain nimi. Ajateltiin, että jos kutsutaan sitä Suomen suosituimmaksi, siitä tulee itsensä täyttävä profetia. Asiat pitää aina nimetä liian isoiksi. Tein juuri kirjan blogeistani ja sen nimi on ”Kasper Strömman Design Ensyclopedia”. Siinä on alle sata sivua.

– Ja kerran teetin käyntikortteja, joissa luki kultakirjaimilla vain nimi ja sana ”Menestyjä”. Sellaiseen korttiin ei saa laittaa yhteystietoja, koska olet niin menestynyt, että kyllä sinut tarvittaessa löydetään.

Vuosina 2011–2013 Strömman kirjoitti englanninkielistä blogia The Kasper Stromman Design Blog. Sen lopetettuaan hän jatkoi design- ja muuta maailmaa humoristisesti käsittelevän suomenkielisen Kasper Diem -blogin pitoa. Se voitti (oikeasti) Vuoden suosituimman blogin palkinnon vuonna 2016 kategoriassa kulttuuri, yhteiskunta ja talous, ja heti seuraavana vuonna kategoriassa ”vuoden hauskin” (2017) (sekin ihan totta).

Kaikkien näiden ympärille Strömman on perustanut Kasper Diem Median, joka on keksitty yritys.

– Olen freelancer ja oikeasti laskutan yhden osuuskunnan kautta.

"Tämä kaikki on vain kevyttä vitsailua"

Vuonna 2016 Strömman tähditti Yle Fem -kanavan Stugor- eli Mökit- sarjaa, missä mies ajeli siskonsa 80-luvun punaisella Saabilla ympäri maata ja tutustui arkkitehtoorisesti erikoisiin kesämökkeihin. Katsojat pääsivät tutustumaan muun muassa ahvenanmaalaiseen, betonista tehtyyn kesämökkiin, jonka nimi on Luostari, Tove Janssonin pikkumökkiin sekä Tarja Halosen siirtolapuutarhamökkiin. Stugor tulee saamaan jatkoa keväällä 2020. Luvassa on mm. oljesta rakennettu mökki sekä luksusmökki, jossa on hissi.

Alkuvuonna Yle Fem -kanavalla pyöri myös Strömmanin isännöimä sarja Design 3000, jossa mies vieraili eri Pohjoismaissa keskustelemassa muotoilun asiantuntijoiden kanssa designin tulevaisuudesta.

Strömman on loppumaton ideanikkari. Keväällä 2016 Strömmanilta ilmestyi WSOY:n julkaisema sarjakuva-albumi Tallipiällikkö. Saman vuonna hän julkaisi myös uuden kirjan: Kaspervisio 2020 – 100 ennustusta Suomen tulevaisuudesta (WSOY). Kirjassaan Strömman tarkastelee Suomea itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen ja tarjoaa kokonaisnäkemyksiä merkittävistä aiheista, kuten mm. esineiden internetistä, Euroopan unionista, hunajamarinoidusta broilerista, ilmalaivojen paluusta sekä joulun tehostamisesta.

Etkö koskaan väsy?

– Tämä kaikki on vain kevyttä vitsailua. Elämässä on muutakin kuin some.

– Omistin aikanaan Neuvostoliittolainen puolikinokamera, jolla kuvasin kaikenlaista hauskaa jo ennen somea. Otan kuvia edelleen ja postaan, jos näen jotain hauskaa. Ihmiset myös lähettävät minulle kuvia, esimerkiksi feikkirunebergintorttuja – runebergintorttuja myytiin nimellä juhannustorttu. Ja se vastaa hauskaa onkin, että olemme kaikki mukana tässä hullutuksessa.

Strömmanin mukaan ihmiset arvostavat nykyään huumoria, jossa ei liukastuta banaaniin. Vähäeleisempää, oivaltamista vaativaa huumoria.

– Esimerkkinä eräs mainos, jossa laitoin someen. Siinä luki, että ”Viluttaako syksy?” 1000 prosenttia ihmisistä luki sen väärin.

Huumori on vaikea laji. Mihin itse vedät rajat?

– Mulla on moraali. En ole täysin mäntti. Pitää lyödä ylöspäin, ei koskaan alaspäin. Sen kun muistaa, sitten menee hyvin.

Kommentoi »