Leikki on lasten työtä – Näin lapset opettelevat yt-neuvotteluja ja keskijohdon kyykytystä
Kulttuuri
Leikki on lasten työtä – Näin lapset opettelevat yt-neuvotteluja ja keskijohdon kyykytystä
Lastenleikit ohjaavat pienokaisia työelämään. Limbokisat käyntiin!
Julkaistu 19.2.2020
Apu

Lastenkutsut. Hauskaa yhdessäoloa lahjojen, kirmaamisen ja kakunsyönnin merkeissä, eikö vain? Puhumattakaan leikeistä! Useimmat lastenkutsujen leikit ovat klassikkoja, jotka säilyttävät vetovoimansa vuodesta toiseen.

Mutta harva on tullut ajatelleeksi, että nämä pikku leikit eivät ehkä olekaan niin viattomia. Monet niistä voidaan nimittäin myös nähdä ovelina initiaatioriitteinä työelämään, jossa lapsukaiset ohjataan kuin huomaamatta piinkovaan kapitalistiseen työmarkkinajärjestelmään. Tässä viisi esimerkkiä, joiden pitäisi saada hälytyskellot soimaan.

1. Limbokisa

Selitys: Kahden tuolin väliin asetetaan rima, jonka alta lasten on kuljettava koskematta käsillä lattiaan. Rimaa lasketaan sitä mukaa kuin lapset selvittävät sen eli kunnes voittaja löytyy.

Analyysi: Työnantaja on asettanut tavoitteen eli riman niin hankalaksi kuin mahdollista. Kun työntekijä kuitenkin kuin ihmeen kaupalla selvittää sen, toimeksiantoa vaikeutetaan entisestään. Työntekijät eli lapset myös kilpailevat riman lisäksi keskenään, jotta solidaarisuutta ei pääsisi syntymään.

2. Piñata

Selitys: Uudehko, tällä vuosituhannella lastenkutsurosteriin ilmestynyt leikki. Päivänsankari lyö silmät sidottuna kepillä katosta roikkuvaa paperista aasia, kunnes se hajoaa ja ulos tursuaa makeisia. Muut lapset keräävät tämän jälkeen kuumeisesti karkit maasta, ja joka ei ole tarpeeksi nopea, jää ilman ja itkee.

Analyysi: Työntekijälle on annettu tylppä tuotantoväline, jolla suorittaa työvelvoite, mutta jotta tämä vaikeutuisi entisestään, hänen silmänsä on sidottu. Kun työntekijä vihdoin vie projektin maaliin, muut työntekijät rynnivät paikalle ja keräävät tulokset kyynärpäätekniikalla varsinaisen tekijän jäädessä hölmistyneenä nuolemaan näppejään silmät sidottuna.

3. Tuolileikki

Selitys: Lattialle on asetettu tuoleja, joiden ympärillä lapset kävelevät musiikin tahtiin. Kun musiikki loppuu, lapset istahtavat äkkiä, mutta koska tuoleja on yksi liian vähän, joku tippuu aina pois. Leikki loppuu, kun on vain yksi tuoli jäljellä.

Analyysi: Hämmästyttävän tarkka yt-neuvottelusimulaattori.

4. Karhu nukkuu

Selitys: Yksi lapsista näyttelee karhua, joka on kyyryssä keskellä lattiaa. Muut kiertävät karhua piirissä ja laulavat transsissa laulua. Kun laulu loppuu, karhu herää horroksestaan ja alkaa saalistaa lapsia.

Analyysi: Karhu symboloi pääomaomistajaa, joka vaatii kvartaaleittain tulosta ja suorittaa määräajoin työpaikan uudelleenorganisoinnin.

5. Kynä pulloon

Selitys: Vyötäisille narulla sidottu lyijykynä yritetään suurta tarkkaavaisuutta käyttäen saada osumaan lattialla seisovan pullon suuaukosta sisään.

Analyysi: Tyypillinen keskijohdon tehtävä, joka sinänsä vaatii taitoa, mutta jolla ei loppupeleissä ole merkitystä. Ns. bullshit job.

Ekstra: rikotaan palloja

Selitys: Lattialle asetetaan ilmapalloja, jotka on yritettävä hajottaa istumalla niiden päälle. Analyysi: Vihdoinkin! Leikki, jossa hajotetaan kapitalistin antamat tuotantovälineet täyden anarkian vallitessa. Eläköön vallankumous ja lapsuus!

Kommentoi »