Apu

Kasper Strömman: Kättely on pilalla – Tässä 5 vaihtoehtoa hernepussista polvikumarrukseen ja kondomikättelyyn

Kasper Strömman: Kättely on pilalla – Tässä 5 vaihtoehtoa hernepussista polvikumarrukseen ja kondomikättelyyn
Kasper Strömman antaa hyviä kättelyvinkkejä karanteenin aikaan.
Julkaistu: 29.4.2020

Kuten kaikki tiedämme, Suomen tapakulttuuri perustuu kättelyyn. Jämäkkä kädenpuristus on aina nähty rehellisyyden ja suoraselkäisyyden merkkinä, ja erilaiset bisneskonsultit ovat jakaneet vinkkejä, joilla kädenpaiskauksen saa optimoitua täydelliseksi.

Kämmenten rutistelu kulminoituu joulukuun kuudenteen päivään, jolloin koko Suomi kerääntyy vastaanotinten eteen seuraamaan valtion järjestämää kättelyorgiaa, johon on kutsuttu Suomen eliitti. Pääkättelijän eli maamme presidentin suonekkaan käden tiedetäänkin olevan tämän illan jälkeen viikkokaupalla punainen ja kosketusarka.

Kaikki se on muuttunut parhaillaan jylläävän lepakkoflunssan vuoksi – nykyään jämäkkä kättelijä nähdäänkin ensisijaisesti saastaisena taudinlevittäjänä. Jos vielä viime joulukuussa eräs työnhakusivusto kertoi, miten ”kättely on tärkeä osa ensivaikutelmaa työhaastattelussa” niin vain muutamaa kuukautta myöhemmin se on verrattavissa Kummisetä-elokuvan ”kuoleman suudelmaan”. Mitä sitten kättelyn tilalle? Tässä viisi korvaavaa strategiaa, kunnes tilanne normalisoituu.

1. ”RSFU:n suosittelema tervehdys”

Jokaiseen sormeen rullataan kondomi, minkä jälkeen kätellään normaalisti. Vanha kunnon käsipäivää uudessa asussa, mutta haittapuolena tietenkin, että se on aikaavievä. Lisäksi syntyy paljon jätettä.

2. Sijaiskättelijä

Moni opiskelija on parhaillaan riehuvan koronaviruksen myötä jäänyt ilman kesätyötä. Palkkaamalla sijaiskättelijän voit tukea sekä kansantaloutta että uusien sukupolvien establisointia työmarkkinoille. Onko se eettistä? Nuorten koronakuolleisuus on pienempi kuin vanhempien, joten ilman muuta.

3. Hernepussitervehdys

Tässä leikkisässä tervehdysrituaalissa heitetään desinfioitu hernepussi toiselle ja pyydetään kertomaan vähän itsestä. Tuttu jokaiselle, joka on joskus joutunut osallistumaan yrityksen kickoff-päivään.

4. Koutou

Lepakkoflunssa sai alkunsa Kiinasta, joten on pelkästään luontevaa hakea myös ratkaisua siltä suunnalta. Jo hieman unholaan painunut kiinalainen seremoniallinen tervehdys koutou toimii niin, että laskeudutaan polville ja kumarretaan kolme kertaa niin syvään, että pää koskee maahan. Perinteinen ja äärimmäistä kunnioitusta osoittava, mutta ehkä loskakeleillä hieman sottaisa.

5. Kättelysovellus

Jos kysyy keneltä tahansa startup-tech-brolta, tähänkin asiaan on olemassa luonteva ratkaisu: kättelyappi. Sovelluskaupasta ladataan puhelimeen ohjelma, jossa nappia painamalla molempien puhelimet värisevät yhtä aikaa tervehdyksen merkiksi. Lisämaksua vastaan ohjelma saattaa tarjota syntetisoitua miesääntä, joka sanoo ”morjens”.

Valittiin näistä mikä tahansa, varmaa on se, että ihmisten näkeminen muutoin kuin ruudun kautta tulee karanteenin jälkeen tuntumaan pirun hyvältä. Jos inhimillisten kohtaamisten arvostus tulevaisuudessa nousee, voisi siis sanoa, että tässäkin viruksessa on hopeareunuksensa.

Kommentoi »