Apu

Kasper Strömman: Milloin vaikeasta tuli haastavaa eli ympäripyöreää höpötystä?

Kasper Strömman: Milloin vaikeasta tuli haastavaa eli ympäripyöreää höpötystä?
Kasper Strömman väittää kolumnissaan, että kukaan yli 25-vuotias ei siedä vaikeutta – ainakaan sanana.
Julkaistu: 15.1.2020

Nuoria ihmisiä on kautta vuosituhanten syytetty yleisestä vetelyydestä ja huolimattomasta kielenkäytöstä. Nykyään kuuluu myös lisätä, että "he eivät siedä minkäänlaista vaikeutta elämässään".

Nyt osat ovat kuitenkin vaihtuneet. Tänä päivänä kukaan yli 25-vuotias ei nimittäin enää siedä vaikeutta – ainakaan sanana. Sen sijaan sinäkin olet todennäköisesti vaihtanut sanan vaikea uuspirteään konsultti-ilmaisuun »haastava«.

On vaikeaa määrittää täsmällistä ajankohtaa tälle muutokselle, mutta se tapahtui suurin piirtein samaan aikaan kun sinäkin päätit julistaa Twitter-biossasi että "mielipiteeni ovat omiani", minkä lisäksi tulit myös tietoiseksi "pehmeän osaamisesi parhaista puolista" ja aloit "vaalia verkostoitumiskykyäsi". Toisin sanoen silloin, kun päätimme kansakuntana unohtaa vanhanaikaisen vaikeuksien kautta voittoon -ajattelun ja korvata sen nykyaikaisella haasteiden kautta profittiin -konseptilla.

Miksi vaikea-sanaa ei saa käyttää? Tietenkin siksi, että se on merkki heikkoudesta. Haaste sen sijaan on signaali ainutlaatuisesta kyvykkyydestä. Sanoohan motivoiva sisustustaulusikin, että olet vahva ja pystyt mihin vain. Unelmaasi ei siis kertakaikkiaan mahdu sentyyppistä negatiivisuutta, jota vanhanaikainen vaikea-sana edustaa.

Masennuslääkkeet toimivat ilmeisesti niin, että ne poistavat voimakkaimmat piikit tunnerekisterin molemmista päistä, niin että surun tunne toki poistuu, mutta samalla myös ilon. Kielellemme on kuin huomaamatta käynyt samoin. Uusi konsulttisuomi h-sanoineen onkin kuin Prozacia tunneilmaisulle. Liian rajut sanat on vaihdettu turvallisiin, mutta mitäänsanomattomiin.

Tosin sillä aikaa kun sinustakin on tullut niljakas pieni konsultti, joka on oppinut kommunikoimaan ympäripyöreän selfhelp-henkisesti, oikeat konsulttitoimistot ovat jo askeleen edellä.

Suomen suurimpiin kuuluva konsulttitoimisto konsultoi ennen vuodenvaihdetta itseään ja totesi tarkkanäköisesti, ettei kukaan tykkää heidän harrastamastaan konsulttikielestä. Mikä siis ratkaisuksi?

Toimisto julkaisi listan käyttämistään kaikkein raivostuttavimmista konsulttisanoista ja julisti ylpeänä, että jatkossa asiakkaat tulevat saamaan konsultointinsa alennettuun hintaan, jos saavat toimiston kiinni käyttämästä niitä. Tosin listalla oli vain neljä (?) sanaa, ja h-sana ei ollut yksi niistä. Eli hyvä aloite – mutta jos keväällä käy poistamassa sulavista kinoksista neljä koirankakkaa, vaikuttaako se kovin paljon kokonaiskuvaan? Ei vaikuta.

Siinä missä muut ovat tällä hetkellä liian kiireisiä diagnosoimaan omaa masennustaan "keskihaastavana", minä odotan jo seuraavaa vaihetta.

On nimittäin täysin johdonmukaista ja odotettavissa, että tunnespektriä aletaan seuraavaksi siivota myös toisesta päästä, jolloin ihan ensimmäiseksi sana "helppo" korvautuu sanalla "haasteeton". Samaan syssyyn sana rakkaus tullaan korvaamaan termillä "strategis-romanttinen kumppanuus", ja epätoivon partaalla roikkuminen ja moniongelmaisuus "mielenkiintoisena haasteklusterina".

Kaikki eivät voi osata kaikkea, mutta jokainen voi voimaannuttaa itseään vaihtamalla vaikea-sanan haastavaan. Ja samalla kuulostaa siltä kun olisi saanut keskihaastavan aivovamman joka on lamaannuttanut aivojen sen osaan joka muodostaa tunteita.

3 kommenttia