Karita Mattila ei anna periksi
Puheenaiheet
Karita Mattila ei anna periksi
Laulu on antanut Karita Mattilalle kaiken, mutta myös vaatinut paljon. Tästä ja paljosta muusta kertoo Mattilasta tehty kirja.
Julkaistu 7.4.2016
Apu

Oopperalaulaja Karita Mattila sanoo, että Raila Kinnusen kirjoittama Karita Mattila – korkealta ja kovaa (WSOY) ei ole elämäkerta, pikemminkin henkilökuva ja fanikirja. Kirja paljastaa kuitenkin millainen matka on ollut oopperamaailman huipulle.

– Kirjaa en ryhdy ollenkaan selittämään, se puhukoon puolestaan. Paljon oli mukavaa muisteltavaa. Tuli sellainen olo, että voi veljet, mitä kaikkea olen ehtinyt tehdä, Karita Mattila sanoo.

Kirjassa hän kertoo avoimesti naistaiteilijoiden ja myös miesten kokemasta seksuaalisesta ahdistelusta, paino-ongelmistaan, lapsettomuudesta ja listaa kapellimestareita ja ohjaajia, jotka ovat joutuneet hänen mustalle listalleen. 

Suomea hän rakastaa, mutta myös moittii. Avulle Floridasta antamassaan haastattelussa hän sanoo, ettei meillä osata kannustaa.

- Kannustamisen puute on jotenkin juuri kulttuuriimme kuuluva ilmiö. Missä muualla kuin Suomessa sanotaan, että kell´onni on, se onnen kätkeköön?

Mattila, 55, sanoo, ettei ole "löytänyt menopaussista mitään hyvää", mutta että se ei ole este uralle ja laulamiselle. Hän valmistautuu parhaillaan uuteen rooliin.

– Periksi ei anneta!

Avun haastattelussa hän raottaa myös yksityiselämänsä arkea.

Teksti Liisa Talvitie

Lue lisää Karita Mattilasta Avusta 14/2016.

Kommentoi »