Apu

Kari Väänänen: Kyy luikertelee paratiisiin turistin muodossa

Kari Väänänen: Kyy luikertelee paratiisiin turistin muodossa
Aikamme örvellettiin etelässä, nyt sopii turistin tulla tänne katsomaan verkkarikansan elämään.
Julkaistu: 1.8.2018

Matkailu avartaa, sanotaan. Kiinalaiset taas sanovat, että matkailu väsyttää, ja ovat siinä himputin oikeassa. Vaikka kiidämme suihkujeteissämme hujauksessa toiselle puolelle maapalloa, olemme perillä väsyneempiä kuin lähtiessä ja kouristelemme jet lagin kourissa päiväkausia. Olenkin usein ihmetellyt, miten F1-kuskit selviävät jet lagistä niin nopeasti, sillä väsyneenähän ei auton rattiin saa mennä. Sanoohan sen Liikenneturvakin opetusvideossaan.

Jokainen maa haluaa lisää matkailijoita ja mainonta on sen mukaista. Pelkkää onnea ja kauneutta sisältäviä mainoksia syydetään silmiimme ylettömään tahtiin ja niissä elämä on ihanaa. Vaikka on kesä, niin eipä ole kärpäsiä, hietakirppuja, ei orjuutettua työvoimaa eikä kristallisessa meressä uiskentele mikromuovia. Näiden maiden hallitukset eivät sorra tai salakuuntele kansalaisiaan, saati sitten turisteja, kai. Poliisitkin ovat niin ystävällisiä että helttinen sentään, ja sodat käydään visusti horisontin takana.

Mutta jo on kyy luikerrellut paratiisiin. Paikalliset ihmiset ovat alkaneet kyllästyä turisteihin.

Kohta alkoi jo kuulua soraääniä

Aikanaan meitä suomalaisiakin houkuteltiin tästä umpikurjasta maastamme onnellisten rannoille, sinne satumaahan, minne siivetönnä en voi lentää, ikuiseen aurinkoon, halvan viinan ääreen – ja mehän matkustimme. Lensimme tukevassa humalassa etelän lämpöön, pakoon pimeää ja kylmää sekä ankeaa luterilaisuutta ja panimme konventionaalisesti ranttaliksi. Läträsimme halvalla viinalla oikein kunnolla, niin että krapula kesti vuoden, ja sitten olikin taas aika kömpiä lentävään putkeen ja aloittaa vakavamman sortin kännääminen.

Aikansa etelän ihmiset jaksoivat örveltämistämme katsoa, sillä raha virtasi heidän taskuihinsa runsaana vuona, mutta kohta alkoi jo kuulua soraääniä. Liekö syy ollut siinä, että tavallinen ja perinteinen elämä oli jäämässä humalaisten turistimassojen jalkoihin.

Tylsistyimme, jos joku ei esittänyt meille temppujaan

Toki turismi toi ihmisille työtä ja rahaa, mutta paikallisista oli pikkuhiljaa tulossa narreja, jotka myivät kasvonsa, jotta turisteilla ei olisi tylsää, etteivät he vain menisi naapurisaarelle kännäämään. Tylsää! Tuo kauhistuttava sana! Ei ole mitään tekemistä! Pitäisi vaan maata auringossa ja olla tekemättä mitään! Miten kauhea kohtalo meille, jotka olimme elämämme raivanneet soista korpea, kuokkineet ja kaskenneet, pysähtymättä työtä tehden ja matalissa savupirteissämme rukoilleet, että kun edes joskus saisi olla jouten.

Etelän aurinko grillasi meidät punaisiksi, nahkamme kesi ja me tylsistyimme, jos joku ei esittänyt meille temppujaan.

Matkailuvirta on kääntymässä

Nyt on kuitenkin ilmastonmuutoksen johdosta käymässä niin, että etelän rannat ovat liian kuumia ja saastuneita lomailla ja jättikaupungit ovat savusaastetta täynnä ja paholaismaisen kuumia. Matkailuvirta on kääntymässä. Nyt haetaan viileämpiä alueita lomailuun, ja maammehan on kuuluisa viileydestään. Täällä ei kesähelle yleensä liikoja vaivaa eikä savusumuakaan ole. Meillä on tutkitusti maailman puhtain ilma ja onnellisin kansa, sano. Sopii turistin tulla vilvoittelemaan ja haistelemaan raikkaita tuulia, pois suurkaupunkien pätseistä, aidon ja onnellisen verkkarikansan elämää pällistelemään. Siinäpä äksjöniä matkaavalle.

Ehdotankin nöyrimmästi, että Matkailun edistämiskeskus ottaisi maamme iskulauseeksi: ”Finland is cool.” Miksipä ei. Voisihan tuota kopasta.

Kommentoi »