Kari Hotakainen: ”Työni on yhtä ja samaa jokapäiväistä valehtelua”
Kirjallisuus
Kari Hotakainen: ”Työni on yhtä ja samaa jokapäiväistä valehtelua”
Kirjailija Kari Hotakainen pitää uransa suurimpana saavutuksena lastenkirjaa – 1990 ilmestynyttä teostaan nimeltä Lastenkirja. – Löysin tavan ilmaista asioita uudella tavalla. Kirja opetti kirjoittamaan menemällä vähän yli siitä, mitä olen aikaisemmin kirjoittanut, Hotakainen kertoo.
Julkaistu 5.1.2023
Apu

Kari Hotakaisen ei tarvitse miettiä kovin pitkään vastausta kysymykseen uransa merkittävimmästä saavutuksesta. Moni voisi luulla, että saavutus olisi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto tai jokin hänen lukuisista myyntimenestyskirjoistaan.

– Merkittävimpänä pidän lastenkirjan julkaisemista vuonna 1990. Kirjan nimi oli siis Lastenkirja, mutta se oli suunnattu myös aikuisille. Kirjoitusprosessin aikana löysin tavan ilmaista asioita uudella tavalla. Kirja opetti kirjoittamaan menemällä vähän yli siitä, mitä olen aikaisemmin kirjoittanut. Minulle se merkitsi luottamusta, ettei kirjoittamisessa ole mitään rajoja, Hotakainen paljastaa.

Lastenkirjan ilmestymisen aikoihin Hotakainen ei ollut vielä täysipäiväinen kirjailija. Suunnitelma oli silti muhinut jo pitkään. Vuonna 1995 hän jätti mainostoimittajan päivätyönsä WSOY:llä.

– Vuosina 1996 ja 1997 olin sitä mieltä, että päätökseni oli paha virhe. En saanut mitään aikaiseksi sillä tavalla, kuin olin toivonut. Taloudellisesti olin lirissä. Tuli olo, että tein itselleni liian kovan liikkeen. Mietin, että olisi pitänyt jatkaa päivätöissä ja kirjoittaa kirjaa iltaisin ja viikonloppuisin. En silti voinut kuvitella, että loppuelämäni toimin niin, että tulen töistä ja ryhdyn toisiin töihin.

Töykeän rehellinen suhde Kimi Räikköseen

Vuonna 2017 Hotakainen matkasi Porkkalanniemeen tapaamaan Kimi Räikköstä tavoitteenaan saada tämä suostumaan kirjaprojektiin, josta sittemmin tuli valtava myyntimenestys.

– Sanoin Kimille, että en ymmärrä formuloista mitään enkä ole niistä yhtään kiinnostunut, mutta olen kiinnostunut ihmisestä, joka ajaa formula-autoa. Ainoa vaihtoehto oli kertoa hänelle totuus, lyödä kylmä kala pöytään. Räikkönen vastasi, ettei hänkään ole lukenut yhtään kirjaani. Tunsin ymmärryksen auran hänen ympärillään.

Paluumatkalla Hotakainen mietti, tuliko oltua liiankin rehellinen ja töykeä.

– Hän palasi asiaan ja sanoi olevan mielenkiintoista, että kirjan kirjoittaa joku, joka ei ymmärrä lajista mitään. Absurdi tapani onnistui. Yritän elämässä yleensäkin valehdella niin vähän kuin voin. Paitsi kirjoissa, koska romaanikirjailijan työhän on yhtä ja samaa jokapäiväistä valehtelua eli asioiden keksimistä.

Kari Hotakainen

  • Syntynyt: 9.1.1957
  • Ura: Finlandia-palkinto, Pro Finlandia- mitali, Pohjoismaiden kirjallisuus­palkinto ja Valtion kirjallisuuspalkinto.
  • Perhe: vaimo, kaksi aikuista tytärtä, yksi lapsenlapsi.
Kommentoi »