Karanteenipäiväkirja: Helsingin Viikissä koronatapaus – 130 karanteeniin – Apu seuraa yhden karanteenilapsen arkea
Terveys ja hyvinvointi
Karanteenipäiväkirja: Helsingin Viikissä koronatapaus – 130 karanteeniin – Apu seuraa yhden karanteenilapsen arkea
Neljä alakoulun luokkaa joutui karanteeniin Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa tavatun koronavirustapauksen vuoksi. Tämä on karanteenipäiväkirja hieman erilaisesta kouluviikosta.
Julkaistu 2.3.2020
Apu

Maanantai 2.3.

Pyjamapäivä, hyviä ja huonoja uutisia. Karanteenilapsi on terve kuin pieni eläin, jos kevyttä ärtymystä ja kyllästymistä ei lasketa. Viikin Norssi loistaa valtakunnan uutisissa. Perinteisesti koulu mainitaan julkisuudessa kerran vuodessa, kun media listaa lukioiden korkeimmat keskiarvorajat. Nyt on toisenlainen ääni hälytyskellossa.

Uutisissa kerrottiin, että opettajat ovat vahtineet, että karanteenia noudatetaan, eivätkä eritykseen määrätyt oppilaat tule kouluun. Sama toistuu vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa

”Kaikki altistuneet on tunnistettu ja he ovat karanteenissa. Koulu on varmistanut, että kukaan heistä ei tänään ole saapunut kouluun,” Wilma-tiedotteessa kerrotaan

Karanteeniin on määrätty tällä hetkellä kolme 6-luokkaa opettajineen ja yksi samassa aulassa toimiva 4-luokka opettajineen. Ai niin, ja yksi jalkapallojoukkue huoltajineen. Yhteensä noin 130 ihmistä, suurin osa lapsia. Ehkä ikärakenteesta johtuen jopa somekeskustelussa näyttää olevan enimmäkseen asiallinen sävy.

Jos aiheesta hakee asiaa Twitterin puolelta, voi törmätä satunnaisiin nimettömiin profiileihin, jotka lietsovat paniikkia. Tuon energian kun saisi valjastettua lääketieteen ja viranomaisten resurssiksi, jolla vauhditettaisiin viruksen torjuntaa ja asiallista tiedotusta.

Ei siinä mitään, jos ihmiset kertovat olevansa huolestuneita, hyvä vaan että asiasta keskustellaan.

Nyt näyttää siltä, että koulu ja viranomaiset ovat valinneet mahdollisimman läpinäkyvän linjan ja kaikesta puhutaan täysin avoimesti. Se aiheuttaa myös huolta, mikä on luonnollista. Tieto lisää tuskaa, mutta se on erilaista tuskaa kuin epätietoisuudesta ja huhupuheista syntyvä musta syöksykierre.

Astetta tympeämpi tunnelma oli tänään siinä luokassa, jonka muutamat vanhemmat ilmoittivat, etteivät halua tuoda lapsiaan kouluun, jos luokassa on karanteeniin määrättyjen perheenjäseniä.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen vieraili Viikin Norssissa ja painotti normaalin elämän ja koulunkäynnin jatkamista, karanteenioppilaat opiskelevat kotona, muut tulevat kouluun. Tässä tärkeimmät:

  1. Sairastuneen läheiset ovat karanteenissa.
  2. Oireettomat altistuneet eivät voi levittää sairautta eteenpäin. Näin ollen esim altistuneiden perheet eivät levitä virusta
  3. Mikäli oppilas ei kuulu karanteenin piiriin, ei koulu anna hänelle lupaa poissaoloon, vaan huoltajan on selvitettävä mahdolliset poissaolot normaalisti.

Ehkä parasta juuri nyt on luokan opettaja (karanteenissa) joka lähetti terveille oppilaille kotitehtäviä koko viikoksi.

Lukuaineiden lisäksi opettaja määrää terveille eli toistaiseksi kaikille oppilaille päivittäin 10 + 1 kappaletta vatsalihasliikkeitä, punnerruksia, selkälihasliikkeitä ja kyykkyhyppyjä. Eli tänään kaikkia 10, huomenna 11, ylihuomenna 12 jne.

Viimeisinä ja ehkä tärkeimpänä: Olkaa kavereihin yhteydessä! Kyläilyhän ei ole muksuille nyt sallittujen kirjoissa, mutta WhatsApp laulaa, tai lauloi jo.

Sunnuntai 1.3.

Ei ole totta. Koronavirus on Viikissä, meidän puhtoisessa lähiössämme ja omien muksujen koulussa, ei sentään luokassa. Absurdi tunnelma, mutta eihän tämän tarkemmin ajateltuna pitäisi yllättää yhtään.

Koulusta on löytynyt yksi sairastunut 6-luokkalainen, joka on kotihoidossa ja karanteenissa. Samoin karanteeniin on määrätty kaikki koulun 6-luokkalaiset ja samassa aulassa heidän kanssaan opiskeleva 4-luokka. Ja opettajat.

Meidän alakoululaisemme on yksi karanteeniin määrätyistä. Terve muksu, mutta on periaatteessa voinut altistua virukselle, vaikka ei ole ollut suoraan tekemisissä sairastuneen kanssa.

Näin hän kertoo uutisen synnyttämistä ajatuksista ja tunteista:

– Kaveri kertoi WhatsAppissa että Wilmassa oli ollut viesti koronaviruksesta. Olin kuullut viruksesta aikaisemmin mutta en ottanut sitä niin tosissaan. Ajattelin, että ei sitä tarvitse pelätä, mutta että meidän koulussa ja samassa aulassa.

– Se oli vähän outoa, kun en tiennyt mikä on karanteeni. En olisi ikinä uskonut, mutta ei se loppujen lopuksi ole niin ihmeellinen asia. WhatsAppissa puhuttiin kavereiden kanssa ja musta tuntuu, että niitä pelotti.

– Yksi toisessa koulussa oleva kaveri soitti, kun oli nähnyt uutiset, ja kysyi onko hän voinut saada tartunnan, kerroin etten voi tartuttaa virusta kun olen vain ollut samassa aulassa. Se rauhoittui.

Tämä keskustelu siis käytiin lasten välillä ennen kuin media oli saanut ensimmäistäkään kokemusasiantuntijaa haastatteluun.

Ilmassa on huolta, mutta lapsilla näyttää myös olevan ilmiömäinen kyky purkaa kokemus sanoiksi ja tukea toisiaan.

Koulusta kerrotut karanteenisäännöt ovat selkokieltä: Karanteeniin määrätyt eivät saa tulla kouluun tai liikkua kodin ulkopuolella ihmisten parissa 11.3. asti, jolloin karanteeni päättyy. Terveiden karanteenilaisten perheenjäseniä rajoitukset eivät koske, koska he eivät voi levittää virusta. Jos karanteenissa oleva sairastuu, tilanne muuttuu.

Lisää aiheesta:

Kommentoi »