Apu

Onko riskimaasta saapuvan eristäydyttävä? – Testiin voidaan määrätä ja laissa määritelty karanteeni on pakollinen

Onko riskimaasta saapuvan eristäydyttävä? – Testiin voidaan määrätä ja laissa määritelty karanteeni on pakollinen
Omaehtoinen karanteeni on vain suositus, mutta laki mahdollistaa pakon.
Julkaistu: 31.8.2020
Suomi on selvinnyt todettujen tartuntojen vertailun perusteella loppukesästä koronapandemian uudesta noususta paremmin kuin suurin osa muista maailman maista. Pandemian hillitsemiseksi Suomi on rajoittanut maahan saapumista huomattavasti. Suomen kansalaisella tosin on oikeus lähteä maasta ja päästä sinne takaisin.
Julkisuudessa on hämmästelty sitä, miten vapaasti esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle niin sanotuista riskimaista saapuneet matkustajat ovat voineet jatkaa kentältä eteenpäin.

Maahan palaava voidaan määrätä testiin

Matkustusrajoitukset ovat voimassa suurimpaan osaan maailman maista. Niistä saapuessa viranomaiset suosittelevat omaehtoista sosiaalista eristäytymistä kahdeksi viikoksi. Lentokentältä olisi myös hyvä poistua muuten kuin julkisilla liikennevälineillä.
Mikään pakko näin ei ole tehdä, vaikka se vastuullista ja järkevää olisikin.
– Nämä ovat suosituksia, ylilääkäri Soila Karreinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.
Karreisen mukaan tartuntatautilailla voidaan kuitenkin maahan palaava ihminen määrätä pakolliseen terveystarkastukseen, siis käytännössä koronavirustestiin. Sama laki antaa mahdollisuuden määrätä taudille mahdollisesti altistunut karanteeniin ja sairastunut ihminen eristykseen.

Lainmukainen karanteeni on pakollinen

Karanteeni-sanaa on käytetty koronakriisissä monin tavoin. Laissa määritelty karanteeni on pakollinen ja sen rikkominen rangaistavaa. Karanteeniin määrätään yksilö ja siitä päättää kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri.
– Hallintopäätös karanteeniin määräämisestä on yksilökohtainen, mutta riittävän vaikeasta riskimaasta saapuviin voidaan kohdentaa sama toimenpide kaikille, joilla on sama riski matkustustaustan perusteella, Karreinen kertoo.
Elokuun alkupuolella tästä saatiin esimerkki, kun Turkuun Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneen lennon kaikki matkustajat määrättiin karanteeniin ja testiin. Tähän ryhdyttiin sen jälkeen, kun aiemman Skopjen lennon matkustajista joka kuudennella oli todettu koronavirustartunta.
Kommentoi »