Apu

Kapkaupungista loppuu vesi, mistä on kysymys?

Kapkaupungista loppuu vesi, mistä on kysymys?
Kapkaupungissa riittää vettä kolmeksi kuukaudeksi, jos eletään säästelleen. Nyt kaupunki rajoitti vedenkäyttöä 50 litraan päivässä henkeä kohti.
Julkaistu: 1.2.2018
Etelä-Afrikan Kapkaupunki varautuu veden loppumiseen, ja hanojen arvellaan menevän kokonaan kiinni 12.4. Kaupunkilaisia on ohjeistettu säästämään ja kierrättämään vettä. Esimerkiksi suihkussa suositellaan olemaan maksimissaan 90 sekuntia ja pesuvettä neuvotaan käyttämään wc:n huuhteluun. Kaikki käytetty vesi kerätään talteen kasvien kasteluvedeksi. Vesilaitos on laskenut vedenpainetta, jotta vesijohtoveden käyttö pysyisi aisoissa.
Kapkaupunki on nykyhistorian ensimmäinen suurkaupunki, josta lopuu vesi.
Etelä-Afrikassa on subtrooppinen ilmasto: melko kuivaa ja lämmintä. Kapkaupungin alueen ilmasto on välimerellinen. Talvet ovat olleet viileitä ja sateisia. Vehreällä alueella on kasvanut viini- ja hedelmätarhoja, ja aiemmin golfkentät pysyivät vihreänä kastelun avulla. Nyt kastelulaitteet on suljettu. Mistä vesipula sitten johtuu?
CNN:n mukaan Kapkaupungin alueella on koettu pahin kuivuusjakso vuosisataan. Poikkeuksellinen kuivuus on kuivattanut padot, joista kaupungin vesijohtovesi on tähän asti saatu. Kuivuuden perimmäinen syy on ilmastonmuutos. Vettä myös kuluu entistä enemmän, koska Kapkaupungin väestömäärä kasvaa vauhdilla. Väkiluvun on arvioitu olevan noin 4 miljoonaa.
Theewaterskloofin pato Villiersdorpissa Etelä-Afrikassa on käytännössä kuiva.  
Tähän mennessä kaupunkilaisia on pyydetty vähentämään veden tuhlausta, mutta pyynnöt eivät ole tehonneet. Vakavasta vesipulasta varoitettiin jo vuosi sitten, mutta kapkaupunkilaiset eivät ole muuttaneet vedenkulutustaan riittävästi. Seuraava vaihe on vesijohtoveden käytön rajoittaminen.
Nyt helmikuun alusta lähtien vettä saa käyttää vain 50 litraa henkeä kohti. Mihin 50 litraa sitten riittää:
90 sekunnin suihku vie jo 15 litraa vettä. Kapkaupungissa käytetään pesuvedet kasvien kasteluun. Kuva: CNN.
Paikalliset hamstraavat juomavettä ja kaikenlaiset kannut ja tynnyrit ovat loppuneet kaupoista. Erilaisilla astioilla haetaan vettä puroista - kaikilla ei ole rahaa ostaa pullotettua vettä. Ne, joilla on mahdollisuus lähteä muualle, lähtevät kaupungista. 
1 kommentti