Kapkaupungin vesipula: Kädet pestään desinfiointivaahdolla, vettä säästetään
Puheenaiheet
Kapkaupungin vesipula: Kädet pestään desinfiointivaahdolla, vettä säästetään
Vesipula on Kapkaupungin asukkaille jo vakava paikka. Matkailijallekin vesirajotukset näkyvät.
Julkaistu 2.2.2018
Apu

Kapkaupunkia kohdannut pitkä kuiva jakso ja siitä seuranut vesipula johtaa hanojen sulkeutumiseen 12.4. Vettä kehotetaan säästämään ja se saantia on jo rajoitettu.

Kapkaupungissa lomaileva Jonna Hoffren kertoo, että vesiongelma näkyy myös turisteille. Veden säästämisestä muistutetaan kauppojen ikkunoihin ja vessojen oviin ripustetuissa ilmoituksissa. Vesikriisistä kerrotaan myös hotellien avainkorteissa, tienvarsikylteissä ja kaikissa mahdollisissa paikoissa. 

- Pullovettä on vielä satavilla kaupoissa mutta hanoista se loppuu 12.4.. Paikallisoppaan mukaan pullovesi saattaa loppua jo maaliskuussa, koska paikalliset alkavat hamstraamaan vettä varastoon.

Pullotetun veden ostaminen on monille liian kallista, ja vesitonkkien kantaminen on esimerkiksi vanhuksille mahdotonta. Kaupunkia odottaa todellinen kriisi.

Hotellin hanasta vettä vielä tulee, mutta vieraita muistutetaan säästäväisyydestä kaikin keinoin. Suihkussa pitää käväistä mahdollisimman nopeasti.

- Hotellin respassa saa valita  oman lempibiisin, joka soi kun menee suihkuun. Kun biisi loppuu, on aika lopettaa suihkuttelukin, Jonna kertoo.

- Tulossa on myös laki, joka tekee veden tuhlaamisesta rangaistavan teon.

Huhtikuussa, kun vedentulo lakkaa, paikalliset asukkaat joutuvat jonottamaan vettä jakelupististä kanistereihinsa. Suodatetun veden jakelupisteiä on jo avattu muun muassa ostoskeskuksiin ja hanaveden saantia on rajoitettu.

- Tälläkin hetkellä yleisissä vessoissa vain yhdestä hanasta tulee vettä. Seinillä "saippualaitteissa" on desinfiointivaahtoa, jolla kädet voi desinfioida.

Kuvat: Jonna Hoffren

Kommentoi »