Myös Suomessa on järjestettävä kansanäänestys EU-jäsenyydestä, sanoo Britannian esimerkin ja kannatusgallupien innostama Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Soini tarjoutui myös pääministeriksi. Se on oikein. Perussuomalaiset saattaa olla seuraavien, vuoden 2015, eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue, ja pääministerin paikka on viime vuosina langennut suurimman puolueen puheenjohtajalle.
Kansanäänestyskin on paikallaan, kunhan ensin sovitaan, mistä äänestetään. EU-jäsenyydestä on jo äänestetty – lokakuussa 1994. Mutta onhan niitä muitakin tärkeitä asioita.
Perussuomalaisten ainoa eurokansanedustaja Sampo Terho julkisti talousteesit, jotka ovat suurimmaksi osaksi täsmälleen päinvastaisia kuin hänen puolueensa linja.
Kansalta on nyt syytä kysyä, kumpi on lopulta puolueen linja ja johtaako puoluetta Sampo Terho vai Timo Soini.
Potkunsa ansainnut
Matti Putkonen oli maan taitavimpia taustavaikuttajia, lobbareita, kun hän oli vielä Metalliliiton toimitsija ja sosiaalidemokraatti. Hänestä lienee ollut hyötyä myös nykyisen puolueensa Perussuomalaisten "työmiehenä". Hän on luonut lumia polulta, jota myöten moni demareihin pettynyt duunari on kulkenut Soinin suojiin.
Ay-liikekin piti vallata, mutta se projekti on ainakin toistaiseksi toteuttamista vaille valmis.
Putkonen oli aluksi tärkeä tuki ja neuvonantaja myös Soinille. Hänelle on uskottu muun muassa puolueen ulkoista tiedottamista, mitä ei olisi pitänyt koskaan tehdä. Hän rymistelee kuin dinosaurus lasikaapissa ja saa aikaan paljon enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
Putkonen oli jäsenenä myös Sampo Terhon taloustyöryhmässä ja on puolustanut kiivaasti sen aikaansaannoksia. Putkosen harkintakyky näyttää pettäneen lopullisesti. Myös hänen suhteensa Soiniin lienee nyt jokseenkin riekaleina.
Soinin mielessä lienee käynyt jo kerran jos toisenkin vanha hokema, jonka mukaan työmies on potkunsa ansainnut.
Railona aukeaa
Miten se Uuno Kailaan runo oikein menikään?
Raja railona aukeaa. Edessä saneerauksia ja ties mitä. Takana Schengeniä ja EU:ta; varjelen vartija sitä.
Rajavartiolaitos on hiljalleen kuihtumassa pois muualta paitsi kaakkoisrajalta, jonka yli Suomen ja Venäjän välinen liikenne pääasiassa kulkee. EU-jäsenyys poisti rajojen vartioinnin tarpeen Suomen ja Ruotsin väliltä. Nyt puretaan vartiointia myös muilta Pohjois-Suomen rajoilta. Neljä vartioasemaa suljetaan vuoteen 2017 mennessä.
Lisäksi rajavartiolaitos kaupittelee rahapulassaan kahta uudenkarheaa vartiolaivaa. Niille luulisi löytyvän ostajia – ainakin, jos alukset myydään aseistuksineen. Aina Suomessa on sen verran periaatteellisia erimielisyyksiä mökkiläisten ja ranta-asukkaiden kesken ja välillä.
Maailman luonnonsäätiö WWF onkin jo lisännyt uhanalaisten luetteloonsa kaksi uutta eliölajia, rajakyylän ja tullihurtan.
Tammikuun kahnaus
Työmarkkinaosapuolet viettivät jälleen 23. tammikuuta tammikuun kihlauksen vuosipäivää.
Ilmapiiri oli tällä kertaa sen verran kireä, että tilaisuuden nimi päätettiin muuttaa tammikuun kahnauksen vuosipäiväksi.
Heittolaukauksia:
1. Evoluutio kiihtyy. Ihmisapina jalostui ihmiseksi 7 miljoonassa vuodessa. Lehmä jalostuu häräksi sekunnissa ravintolan keittiössä.
2. Kansanedustajan bisneksissä käännettiin uusi Lehti. Nyt liikehuoneistossa, jonka hän omistaa, myydään myös seksipalveluita.
3. EK keksi kompromissin kiistaan kolmesta koulutuspäivästä: unohdetaan ne kolme koulutuspäivää.
4. Isäni oli vapaa muurari, mutta vapaamuurariksi hän ei olisi ikinä alkanut.
5. Eläimiä sorretaan. Iran lähetti avaruuteen apinan eikä presidentti Mahmoud Ahmadinejadia.
6.
Mika Vehviläinen