Tuulilasi

Kannattaako dieselautoa yhä ostaa?

Kannattaako dieselautoa yhä ostaa?
Dieselautojen maine on ottanut ankaria kolhuja viime aikoina. Etenkin dieselien päästöt ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä, vaikka isot päästölukemat koskevat eniten vanhoja dieselautoja; uusimmat dieselit tuottavat vähemmän päästöjä kuin uudet bensiinimoottorit.
Julkaistu: 26.12.2017

Etenkin iso-Britanniassa dieselien myynti on romahtanut. Pitäisikö dieselautostaan siis luopua jo nyt – vai odottaa vielä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Express-lehti selvitteli asiaa. Vaikka kyse onkin iso-Britannian tilanteesta, liki samat faktat tullevat pätemään Suomessakin lähitulevaisuudessa.

Volkswagenin päästöskandaalin jälkeen dieselautojen omistajat ovat joutuneet hankaluuksiin. Vaikka dieselautot tuottavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin bensiiniautot, ne tuottavat enemmän typen oksideja ilmakehään, minkä on arveltu johtaneen noin 40 000 ennenaikaiseen kuolemantapaukseen vuosittain pelkästään Iso-Britanniassa.

Vielä 2001 Iso-Britannian hallitus kannusti ihmisiä ostamaan nimenomaan dieselautoja. Ne miljoonat ihmiset, jotka niin tekivät, joutuvat nyt maksamaan erilaisia lisäveroja ja rangaistusmaksuja, lisäksi laki saattaa rajoittaa tai jopa kieltää niillä autoilla ajamisen kokonaan.

Tuoreimmassa budjettiesityksessä dieselveron määrää ollaan nostamassa Iso-Britanniassa rajusti, jopa 500 puntaa vuodessa.

Brittiläinen autojen kauppapaikka The Car People on listannut dieselien etuja ja haittoja.

Talous:

Jos ajaa paljon kilometrejä vuodessa, diesel on yhä edullisempi ratkaisu alhaisemman polttoaineenkulutuksen vuoksi. Jo 20 000 dieselkilometrin ajolla säästää polttoaineissa jopa 1000 puntaa. Jos ajelee vain lyhyitä matkoja, ei diesel ole oikea valinta.

Päästöt:

Päästöt ovat nykyisin yksi suurin asia, mitä uuden auton ostaja joutuu pohtimaan. Sähköautot ovat nousussa ja päästörajoitukset kiristymässä. Vaikka dieselit tuottavat 20 % vähemmän hiilidioksidia kuin bensiinimoottorit, ne tuottavat ilmaan paljon pieniä partikkeleita, jotka aiheuttavat hengitystieongelmia kuten astmaa.

Hinnat ja arvonlasku:

Dieselautot maksavat yleensä enemmän kuin bensiiniautot. Dieselautot ovat myös ainakin tähän asti säilyttäneet arvonsa paremmin kuin bensiiniautot. Lainsäädäntö voi tosin muuttaa tilannetta radikaalisti. Dieselien miinuksena on korkeammat ylläpitokustannukset esimerkiksi huolloissa tai auton rikkoutuessa; komponentit ovat kalliimpia.

”Dieselautoja on lehdistössä reposteltu rajusti, vaikka ne ovat edelleen monelle kuljettajalle oikeinkin hyvä valinta. Dieselmoottorit kuluttavat vähemmän polttoainetta ja ovat taloudellisempia. Meidän näkemyksemme mukaan dieselautoja ei kannata hylätä missään tapauksessa kokonaan, kun uutta autoa valitsee. Paljon riippuu auton käyttötarpeesta”, sanoo The Car Peoplen johtaja Jonathan Allbones.

(Lähteet: Express ja The Car People)

1 kommentti