Tuulilasi

Kannattaako auto pestä ennen, kun ammattilainen arvioi vaihdokin kunnon?Kannattaako auto pestä ennen, kun ammattilainen arvioi vaihdokin kunnon?

Erästä lukijaamme askarruttaa auton siisteys, kun ammattilainen arvioi autosi kuntoa. Kannattaako se pestä, vai jättää likaiseksi?
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Anssi Kienanen

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

Autokauppiaat vakuuttelevat kysyttäessä, ettei asiakkaalta vaihdossa tulevan auton vahaus ja imurointi vaikuta hyvityshintaan millään lailla – se kuitenkin myllytetään, vahataan ja sisäputsataan ennen kuin myydään eteenpäin.

Itse ajattelisin, että puhdas, vastavahattu auto antaa vaikutelman, että ajokista on pidetty hyvää huolta. Vähän kuin stailattu myynnissä oleva asunto, eihän niillä kalusteilla ja tekstiileillä pitäisi olla mitään merkitystä, mutta – kyllä vaan on.

Kun vaihdokille on sovittu tietty hyvityshinta ja uutta autoa joutuu odottamaan muutaman kuukauden, asiakkaan käyttäessä vanhaa autoaan luovutuspäivään asti; jos tällä aikavälillä autoon joudutaan vaihtamaan vaikka tuulilasi, akku ja pakoputki, silloinhan se on paremmassa kunnossa ainakin näiltä osin, olisiko tällöin perusteltua neuvotella hinnasta uudelleen?

Itse en ainakaan juurikaan pesisi vanhaa autoani, jos olisin jo tilannut uuden – jos pesemättömyyden seurauksena auto alkaisi ruostua, miten tällaisessa tapauksessa todennettaisiin, ettei ruostetta ollut jo silloin, kun liike arvioi, paljonko se siitä hyvittää? On toki tapauksia, joissa on ajettu vaikkapa kymppitonni parissa kuukaudessa, jos ei ole sovittu kiinteää rajaa, paljonko kilometrejä saa kertyä.

Ketonen vastaa:

Autoliikkeiden arviomiehet ovat kyllä ammattilaisia, ja he pystyvät aika hyvin näkemään auton kunnon, mutta varsinkin jos auto on hyvässä kunnossa, siisteys ei ainakaan heikennä autosta saatavaa mielikuvaa.

Nuo pitkät jonotusajat ovat hankala asia, ja niitä on vaikea ymmärtää. Autonvalmistajat valittavat, ettei kauppa käy, mutta kuitenkaan ne eivät ennätä valmistaa riittävästi autoja kohtuuajassa. Kuukausi tai pari on normaalia, mutta esimerkiksi Skodan myyntijohtaja kehuo viime talvena, että uudella Octavia RS:llä on sama toimitusaika kuin ihmislapsella, siis yhdeksän kuukautta. Tämä ei enää ole järkevää….

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 9.9.2014