Kanada murjoi Venäjän MM-finaalissa
Puheenaiheet
Kanada murjoi Venäjän MM-finaalissa
Maailmassa oli vain yksi Punakone, mutta suhteessa vastustajiin saman arvonimen voisi antaa Kanadan MM-joukkueelle vuosimallia 2015. Läpi turnauksen kylmäverisen tehokkaasti jyrännyt Kanada ei antanut Venäjän tähtisikermälle mahdollisuuksia: mestaruus kuitattiin tylyin 6-1-luvuin.
Julkaistu 17.5.2015
Apu

Prahan MM-finaalin panokset olivat luonnollisesti huipussaan, ja pelin tempo ja luonne sen mukaiset. Kanada ei päässyt vielä avauserässä pyörittämään sitä neljän kentän vyörytystä, jolla se oli hoidellut käytännössä kaikki muut vastustajat.

Venäjän akilleenkantapää on lukemattomissa  - Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisissä, siis - arvokisoissa löytynyt maalinsuulta. Columbuksen Sergei Bobrovski on kelpo NHL-vahti, mutta Tyler Ennisin (1 + 1) vanhanaikaisella kaahaama 2-0 olisi pitänyt näissä peleissä saada kiinni.

Kanada oli ottamassa otetta jo aiemmin, mutta 2-0 oli selvä psykologinenkin käännekohta. Kun peli repesi, se repesi kunnolla. Repsahduksen äkillisyys ja totaalisuus kertoo siitä, että Venäjän joukkue ei tässä(kään) turnauksessa ollut kunnolla balanssissa pelillisesti, taktisesti tai henkisesti.

- Kun tunnetaso ja kuri ei ole kohdallaan, voi tulla tällainen tappio. Ottaa koville, mutta mitali se on hopeinenkin, sanoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa erittäin lyhytsanaisesti esiintynyt venäläisvalmentaja Oleg Znarok.

Znarok ei sanojensa mukaan kommunikoinut pelaajien kanssa kuin ”onnea hopeasta” -heitolla. Ihan siihen finaalin käsittely tuskin joukkueen kesken ja Venäjällä jää.

Ennisin osuman jälkeen Kanada puhkoi Venäjän viisikkoa lähes näytöstyyliin, tuli parilla-kolmella syötöllä puolustussiniseltä päätyyn asti ja päätti kuvion kaksi kertaa käytännössä tyhjiin vedettyyn maaliin (Sidney Crosby, Tyler Seguin).

- Hemmetin outo tulos MM-finaaliin, joo… mutta nuo luvut me löimme tauluun, Seguin virnisti.

Omaa kieltään pelin tylyydestä puhuvat maalivahtien torjunnat: Mike Smith 11, täystyöllistetty Bobrovski 31.

Vaikka olympialaiset ja Stanley Cup ovat edelleen jääkiekon kuningassaavutukset, ne ajat, jolloin kanadalaiset pitivät MM-kisoja kolmannen luokan ”höntsyinä” ovat lopullisesti ohi. NHL-tähtien vilpitön riemu summerin soitua kertoi, että Tshekistä saatiin se, mitä tultiin hakemaan – ja sitä osataan myös arvostaa.

- Sampanjaa! Missä ne bileet on? hihkui yleensä hillitysti esiintyvä supertähti Crosbykin (1+1) MM-pokaalin kanssa.

- Ei kaikilla meistä ole isoja voittoja tai mitaleja kaapit täynnä. Tämä on erityinen ryhmä: hitsauduimme yhteen sekä jäällä että ulkopuolella. Monet paremmat pelaajat jatkavat Stanley Cupin jahtia, mutta tulimme tänne näyttämään, että olemme tosissamme, kommentoi sekä direktoriaatin että median kisojen parhaaksi puolustajaksi valitsema Brent Burns.

Vaikka 02-Areenassa oli runsaasti äänekkäitä venäläisfaneja, tshekkiyleisön sympatiat olivat vähemmän yllättäen vastustajan puolella. Kisahuipennuksen kruunasi Prahan filharmonikkojen jäällä soittama Kanadan kansallislaulu, johon kaikki mestarijoukkueen pelaajat yhtyivät.

Perinteinen kulttuuri-, kiekko- ja urheilumaa Tshekki saa olla ylpeä sujuvasti järjestetyistä ja hyvätunnelmaisista MM-kisoista. Niin Ostravassa kuin Prahassa piisasi yleisöä, mekkalaa ja kannustusta, mutta kaikenlainen rähinöinti, tympeät lieveilmiöt ja hakemalla haettu negatiivisuus loistivat poissaolollaan.

Lue Leijonien kisojen taustat, syyt ja seuraukset, Kari Jalosen kommentit sekä tshekki-ikoni Jaromir Jagrin tarina ensi viikon Avusta.

Kommentoi »